Συναγερμός μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων στο Βέλγιο

Συναγερμός μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων στο Βέλγιο Facebook Twitter
0

Συναγερμό στις γαλλικές αρχές προκάλεσε ο εντοπισμός δύο κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριογούρουνα στο Βέλγιο, υπό τον φόβο εξάπλωσης του ιού. 

Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας ζήτησε «την άμεση κινητοποίηση» των αρμοδίων για να προστατευθεί η κτηνοτροφία.

Ο ιός πλήττει μόνο χοίρους και αγριογούρουνα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε κάποια θεραπεία για αυτήν τη ζωονόσο.

Οι βελγικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι δύο κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν στην κοινότητα Ετάλ, σε μια περιοχή που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από τα γαλλικά σύνορα. 

Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Στεφάν Τραβέρ είπε ότι ζήτησε να εφαρμοστεί αμέσως ένα σχέδιο δράσης για να μην εξαπλωθεί ο ιός στις περιφέρειες που συνορεύουν με το Βέλγιο.

Το σχέδιο που προτείνει το υπουργείο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον περιορισμό ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως του κυνηγιού, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων στα ζώα κτηνοτροφίας αλλά και στην άγρια πανίδα. Θα ενισχυθούν επίσης οι έλεγχοι στα σφαγεία.

Στα τέλη Αυγούστου, η πρόεδρος του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας, του FNSEA, Κριστιάν Λαμπέρ, είχε εκφράσει ανησυχίες για την πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός από την ανατολική Ευρώπη, όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα. Ορισμένοι κυνηγετικοί σύλλογοι εισάγουν αγριογούρουνα από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και τα εκτρέφουν για να τα χρησιμοποιήσουν ως θηράματα.

Κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν εντοπιστεί στη Ρωσία, την Κίνα, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Τσεχία και τη Ρουμανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM