Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συμφώνησε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, κίνηση που απειλεί με περαιτέρω απομόνωση τους Παλαιστίνιους.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη συμφωνία με ανάρτηση στο Twitter, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον βασιλιά του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Ίσα Χαλίφα και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

«Είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους, στο Οβάλ γραφείο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες αυτό το μονοπάτι. «Το άνοιγμα του απευθείας διαλόγου και των σχέσεων μεταξύ αυτών των δύο δυναμικών κοινωνιών και προηγμένων οικονομιών θα συνεχίσει τη θετική μεταμόρφωση της Μέσης Ανατολής και θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής», ανέφερε η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ, το Μπαχρέιν και το Ισραήλ.

 

Πριν από ένα μήνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ. Η συμφωνία, που έκλεισε με μεσολάβηση των ΗΠΑ, θα υπογραφεί σε τελετή στον Λευκό Οίκο, την ερχόμενη Τρίτη.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντουλατίφ Αλ Ζαγιάνι, θα δώσει το παρών στην τελετή, για να υπογράψει μια «ιστορική διακήρυξη ειρήνης» με τον Νετανιάχου, ανέφερε η σημερινή ανακοίνωση.

 

Η απόφαση του Μπαχρέιν «σηματοδοτεί μια νέα εποχή ειρήνης», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Για πολλά χρόνια επενδύαμε στην ειρήνη και τώρα η ειρήνη θα επενδύσει σε εμάς. Θα φέρει πραγματικά μεγάλες επενδύσεις στην οικονομία του Ισραήλ και αυτό είναι πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.

 

Όμως, οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι οι κινήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν θα αποδυναμώσουν την παναραβική στάση που ζητά από το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και την αναγνώριση της Παλαιστίνης, ως αντάλλαγμα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τις Αραβικές χώρες.

 

Η παλαιστινιακή ηγεσία σε ανακοίνωσή της καταδίκασε τη νέα συμφωνία, κάνοντας λόγο για προδοσία του παλαιστινιακού αγώνα. «Η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτει αυτό το βήμα του Μπαχρέιν και το καλεί να κάνει πίσω, εξαιτίας της μεγάλης ζημιάς που προκαλεί στα απαράγραπτα δικαιώματα των Παλαιστινίων», αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Με πληροφορίες από Reuters