Συμφωνία για τα σιτηρά: Δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι Ουκρανοί-Ρώσοι -Άλλαξαν και τις σημαίες

Συμφωνία για τα σιτηρά: Δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι Ουκρανοί-Ρώσοι -Δεν αντάλλαξαν χειραψία, άλλαξαν και τις σημαίες Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία ορόσημο για το άνοιγμα εκ νέου των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για εξαγωγές σιτηρών, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η διεθνής επισιτιστική κρίση που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή μπορεί να αμβλυνθεί.

Η συμφωνία υπογράφηκε την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται στην Ουκρανία, ωστόσο, Μόσχα και Κίεβο εμφανίστηκαν δύσπιστες για τις προθέσεις της άλλης πλευράς.

Το Κίεβο αρνήθηκε να υπογράψει απευθείας το κείμενο της συμφωνίας με τη Μόσχα, η οποία υπέγραψε ίδια συμφωνία με την Άγκυρα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Υπουργοί των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν χωριστά τη συμφωνία, αποφεύγοντας επιμελώς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έχουν χειραψία στη συνάντηση αυτή στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, ακόμα και η τοποθέτηση των σημαιών έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε η ρωσική και η ουκρανική να μην βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη.

Η συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας προκείμενου να ανοίξουν ξανά οι εξαγωγές των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα θα βοηθήσει να κατευναστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, όπως δήλωσαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σήμερα, υπάρχει ένας φάρος στη Μαύρη Θάλασσα. Ένας φάρος ελπίδας (και) δυνατότητας... και ανακούφιση σε έναν κόσμο που τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την τελετή υπογραφής, καλώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε και από την Τουρκία, θα βοηθήσει στην πρόληψη του λιμού και στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού των τροφίμων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ