Συμβολική λεωφορειοπομπή 2.000 γυναικών ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη για τα σύνορα με τη Συρία

Συμβολική λεωφορειοπομπή 2.000 γυναικών ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη για τα σύνορα με τη Συρία Facebook Twitter
EPA
0

Δύο χιλιάδες γυναίκες ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό τα σύνορα με τη Συρία, σε μια «οχηματοπομπή ευαισθητοποίησης» της κοινής γνώμης, για τις δυσκολίες που βιώνουν οι γυναίκες της Συρίας, στα επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου.


Η λεωφορειοπομπή ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να φθάσει στην επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία την Πέμπτη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.


Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της σύρραξης που μαίνεται στη Συρία.

Η ομάδα των ακτιβιστριών, από 55 χώρες συνολικά, στοχεύει στο να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα δεινά που ζουν οι γυναίκες, ιδίως όσες κρατούνται στη φυλακή.


«Ο κόσμος πρέπει να λάβει τα καλύτερα και ταχύτερα μέτρα για την προστασία των γυναικών σε όλες τις συρράξεις, όχι μονάχα εκείνων που κρατούνται στις συριακές φυλακές» δήλωσε η Νουρ, μια ακτιβίστρια από τη Συρία.

Η ίδια κατήγγειλε ότι φυλακίστηκε αδίκως για έναν μήνα από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ λόγω του ανθρωπιστικού έργου της.

«Οι γυναίκες έχουν εκτεθεί στον πόλεμο, τα βάσανα και τον αναγκαστικό εκτοπισμό σε όλες τις εμπόλεμες χώρες. Απευθύνουμε έκκληση σε ολόκληρο τον κόσμο να προστατεύσει τις γυναίκες» τόνισε.


Οι διοργανωτές της κινητοποίησης ανέφεραν ότι 6.736 γυναίκες, περιλαμβανομένων 417 κοριτσιών, κρατούνται αυτή τη στιγμή σε φυλακές στη Συρία.

Επιπλέον, χιλιάδες γυναίκες υπήρξαν θύματα βασανιστηρίων, σεξουαλικής κακοποίησης και απάνθρωπης συμπεριφοράς στις φυλακές στη Συρία, αφότου ο πόλεμος ξεκίνησε.


«Ασχέτως της θρησκείας, της φυλής ή της εθνικότητας, οι γυναίκες από κάθε γωνιά του πλανήτη ενώνουν τις δυνάμεις τους σήμερα για να ξεκινήσουν ένα ταξίδι ανθρωπιάς» δήλωσε η Υβόν Ρίντλεϊ, μια ακτιβίστρια από τη Σκωτία.


«Ξεκινάμε αυτό το ταξίδι για να βρεθούμε μεταξύ αυτών, να βοηθήσουμε τις γυναίκες που κρατούνται στις συριακές φυλακές».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM