Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

 

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι αναφέρει πως «η Ελλάδα ανακοίνωσε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα τοποθετήσει συρμάτινο φράχτη στην περιοχή αποκοπής Φερών (Ferre Kupürü). Κατόπιν του απαιτούμενου συντονισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 νότα στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να κάνει γνωστές τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε την σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα».

 

«Δηλώθηκε επίσης στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών» συνεχίζει ο Ακσόι, καταλήγοντας:

 

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2020 χωματουργικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας. Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε. Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας». 

 

Σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα ζητά η Τουρκία - Για τις εξελίξεις στον Έβρο

 

Συνεχίζεται η κόντρα 

 

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με το τι συνέβη στον Έβρο.

 

Η κόντρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ξέσπασε αναφορικά με την παρουσία στοιχείων της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Τουρκίας στη θέση Μελισσοκομεία, νότια του Έβρου. Πρόκειται για σημείο που πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και, με βάση τους χάρτες του 1923, ανήκει στην Ελλάδα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα με νέα ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν «αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής». Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «ανεκδιήγητη» αυτή την ανακοίνωση και κάνει λόγο για «συκοφαντία και προσβολή προς τους ένστολους Έλληνες και τις ένοπλες δυνάμεις».

 

Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην οποία διευκρινίζεται ότι «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».