Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με το τι συνέβη στον Έβρο.

 

Η κόντρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ξέσπασε αναφορικά με την παρουσία στοιχείων της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Τουρκίας στη θέση Μελισσοκομεία, νότια του Έβρου. Πρόκειται για σημείο που πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα με νέα ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν «αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής». Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «ανεκδιήγητη» αυτή την ανακοίνωση και κάνει λόγο για «συκοφαντία και προσβολή προς τους ένστολους Έλληνες και τις ένοπλες δυνάμεις».


Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην οποία διευκρινίζεται ότι «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους». 

 

Νωρίτερα το Σάββατο, με ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται ελληνικό έδαφος και έκανε λόγο για fake news. Το ίδιο ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media και ο Νίκος Δένδιας. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση καλούσε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις «αυθαίρετες και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο ημέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου».

 

Για το νέο ζήτημα που έχει προκύψει με τον Έβρο έγινε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, από το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Η νέα ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

 

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της Κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα.

 

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές:

 

- Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής;

 

Αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, «να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή», αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη.

 

Οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες "πραγματοποίησαν μετρήσεις" εντός ελληνικού εδάφους. Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ που συνηθίζει κατά καιρούς τις εθνικιστικές κορώνες, ιδίως όταν στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες, είναι απόλυτα εκτεθειμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

 

Όταν δε, μια κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι τα πολλά ή τα λίγα μέτρα υποχώρησης, αλλά το έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα».

 

Η απάντηση του Νίκου Δένδια

 

«Ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μας ανακοινώσει ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αυτής της ανεκδιήγητης ανακοίνωσης.

 

Η υποβολή ερωτήματος αν "αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής", αποτελεί συκοφαντία και προσβολή προς τους ένστολους Έλληνες και τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Είναι βεβαίως αυτονόητο, ότι ουδέποτε υποστήριξε κάτι τέτοιο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ψευδώς και με απίστευτο θράσος διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Επικίνδυνη είναι στην πραγματικότητα η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να επικαλείται fake news. Ας μην παριστάνουν τους φύλακες του Έβρου αυτοί που κατά πλειοψηφία στο κόμμα τους δε διαπιστώνουν εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική χώρα, ενώ ακόμη και στη σημερινή τους ανακοίνωση διαπιστώνουν ότι "στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες" και όχι η Τουρκία!».