Συγγενείς ομήρων της Χαμάς στην Αθήνα- «Ο γιος μου πήγε στο φεστιβάλ και δεν επέστρεψε»

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς στην Αθήνα - Κραυγή αγωνίας Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς που κρατούνται στη Γάζα επισκέφθηκαν την Ελλάδα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την ελληνική κοινή γνώμη για την κατάσταση των αγαπημένων τους προσώπων.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την Κυριακή το βράδυ από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής βρέθηκαν η Γκάλια και ο Ιλάι Νταβίντ, μητέρα και αδερφός του 22χρονου Εβιατάρ Νταβίντ και ο Ορίτ και Αβιράμ Μείρ, μητέρα και θείος του Αλμόγκ Μείρ, ομήρων της οργάνωσης Χαμάς

Έξω από την αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση είχαν τοποθετηθεί συμβολικά 242 καρέκλες, όσες δηλαδή και ο αριθμός των ομήρων που έχει ανακοινώσει το Ισραήλ. Κάθε μία καρέκλα είχε πάνω της και μία φωτογραφία απαχθέντα. Κεντρικό σύνθημα είναι το «#bring them home» (Φέρτε τους πίσω στο σπίτι).

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς: «Ζούμε 30 μέρες ένα φοβερό εφιάλτη»

Οι οικογένειες των ομήρων περιέγραψαν τις ιστορίες των συγγενών τους, δύο νέων παιδιών που βρίσκονταν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στο οποίο στις 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε επίθεση ενόπλων της Χαμάς. «Ο γιος μου πήγε στο φεστιβάλ και δεν επέστρεψε», περιέγραψε συγκινημένη η Γκάλια Νταβίντ, μητέρα του 22χρονου Εβιατάρ, η οποία βγήκε από την αίθουσα της εκδήλωσης όταν προβαλλόταν το βίντεο με σκηνές από τον απαχθέντα γιο της. Όπως περιγράφει ένα μήνα μετά, δε μπορεί να βλέπει αυτές τις σκηνές.

«Απήχθη ενώ πήγε να γιορτάσει με χαρά με ζωή, με ευτυχία. Πήγε σε ένα πάρτι, το οποίο συμβόλιζε αλληλεγγύη και ειρήνη και δεν επέστρεψε». «Απήχθη και κρατείται στη Γάζα, δε γνωρίζουμε που και κόπηκε κάθε επικοινωνία μαζί του», είπε η μητέρα του. «Προσπαθούμε συνεχώς με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουμε έστω ένα ίχνος επικοινωνίας. Έγινε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο αδελφός του Ιλάι, περιέγραψε πως εκείνο το πρωί ξύπνησαν με τον ήχο των σειρήνων και η μητέρα του έστειλε κατευθείαν μήνυμα στον Εβιατάρ για να δει αν είναι καλά. Μετά από μια ώρα χάθηκε η επικοινωνία μαζί του, ενώ 6 ώρες αργότερα η οικογένεια έλαβε δυο βίντεο που έστειλε η Χαμάς.

Όπως είπε, ο αδελφός του που θα γίνει 23 στο τέλος Δεκεμβρίου «είναι από τους πιο ήρεμους ανθρώπους και πιστεύουμε ότι ακόμα και αν είναι σε αιχμαλωσία μπορεί να παραμείνει ήρεμος και να βοηθήσει και άλλους». «Από εκείνη τη στιγμή η ζωή μας άλλαξε, ζούμε 30 μέρες ένα φοβερό εφιάλτη. Ελπίζουμε η επίσκεψή μας να μπορέσει να έχει κάποιο αντίκτυπο και η ελληνική κοινότητα να μπορεί να βοηθήσει», σημείωσε.

Η Ορίτ Μεϊρ περιέγραψε με δάκρυα την τελευταία φορά που είδε το γιο της Αλμόγκ στις 6 Οκτωβρίου, στις 11 το βράδυ που έφυγε με φίλους του για το φεστιβάλ. Ξύπνησε την επόμενη το πρωί από ένα τηλεφώνημα του Αλμόγκ ο οποίος της περιέγραφε ότι ακούει από παντού ρουκέτες και πυροβολισμούς. «Δεν ξέρω τι συμβαίνει, θα σε πάρω σε μισή ώρα, μαμά σ αγαπώ», της είπε την τελευταία φορά που τον άκουσε. Η κόρη της έστειλε στο facebook τη φωτό του Αλμόγκ και 3 ώρες αργότερα έλαβαν ένα βίντεο από κάποιον που τον αναγνώρισε. «Από εκείνη τη στιγμή ο κόσμος μου καταστράφηκε», είπε η Ορίτ. «Είναι όλη η ζωή μου, ζω έναν εφιάλτη σε ένα διαφορετικό κόσμο. Δεν κοιμάμαι μόνο κλαίω και είμαι σε απόγνωση». Ο Αλμόγκ, είπε, είναι ένας άνθρωπος χαρούμενος, δε μπορεί να κάτσει σε καρέκλα για μία ώρα, «δε μπορώ να τον φανταστώ να είναι ένα μήνα σε ένα υπόγειο».

«Από τότε η ζωή μας είναι ένας εφιάλτης. Όμως αυτός ο εφιάλτης είναι πραγματικότητα. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας να τον φέρουμε πίσω μαζί με τους άλλους ομήρους». Ο θείος του Αβιράμ ανέφερε πως μέσα σε μια εβδομάδα όλες οι οικογένειες των ομήρων οργανώθηκαν, ενώθηκαν και ξεκίνησαν να λειτουργούν σαν ομάδα. «Όπως το βλέπω θα τα καταφέρουμε και θα τους φέρουμε πίσω. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, αλλά θα τους φέρουμε πίσω», τόνισε και κάλεσε όλο τον κόσμο να πιέσει όποιον μπορεί να βοηθήσει, αλλά και να στηρίξει τις οικογένειες των ομήρων.

Ισραηλινός πρέσβης: «Το Ισραήλ αποφασισμένο να θέσει τέλος στην απειλή της Χαμάς»

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ανυψωθεί η ισχυρότερη δυνατή φωνή για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, ανέφερε από την πλευρά του ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς.

Στις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε, «όλο το Ισραήλ ξύπνησε από έναν εφιάλτη, μια δολοφονική επίθεση, μια γενοκτονία που ενορχηστρώθηκε από τη Χαμάς εναντίον μας και εκτυλίχτηκε μπροστά στα μάτια μας».

«Νέοι, μωρά, παιδιά, γυναίκες, άνδρες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, αποκεφαλίστηκαν και κάηκαν ζωντανά μέσα στα σπίτια τους και σε ένα μουσικό φεστιβάλ. 1400 ψυχές χάθηκαν, πάνω από 5.000 είναι οι τραυματίες. 240 Ισραηλινοί έχουν απαχθεί από τη Χαμάς. Ξεριζώνονται βίαια από την καθημερινή τους ζωή και βασανίζονται, ταπεινώνονται, ζώντας σε απόλυτο φόβο, μια πλήρη κόλαση».

«Ήταν μια σφαγή και μαζική απαγωγή που μεταδόθηκε ζωντανά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», περιέγραψε ο πρέσβης του Ισραήλ. «Οι φωνές τους από εκείνη τη φοβερή μέρα θα μας στοιχειώνουν για πάντα».

Το Ισραήλ, όπως τόνισε χαρακτηριστικά «είναι αποφασισμένο να θέσει τέλος στην απειλή της Χαμάς. Είναι αποφασισμένο να διαλύσει πλήρως τη Χαμάς στη Γάζα και να απελευθερώσει τους ομήρους».

«Οι οικογένειες αυτών των ομήρων, γενναίοι μπροστά σε μια αφάνταστη απόγνωση ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας αλληλεγγύη και υποστήριξη για τα αγαπημένα τους πρόσωπα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους. Φανταστείτε την αγωνία, τη φρίκη που νιώθουν. Φανταστείτε κάποιον να διαλύει βίαια τον κόσμο σας».

«Βρίσκονται στα χέρια μιας αδίστακτης, απάνθρωπης εγκληματικής οργάνωσης που περιφρονεί κάθε έννοια ανθρωπιάς και διεθνούς δικαίου».

«Είναι συλλογικό μας καθήκον να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές τους θα ακουστούν και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουν τους ομήρους πίσω σπίτι τους», σημείωσε και υπογράμμισε πως αυτή η προσπάθεια «δεν πρέπει να γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε πολιτικούς διαχωρισμούς».

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, αταλάντευτοι στην αποφασιστικότητά μας να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους πίσω στα σπίτια τους», σημείωσε ο κ. Κατς. «Ας ακούσουμε τις κραυγές των οικογενειών τους, να συνεργαστούμε ακούραστα μέχρι να ελευθερωθεί με ασφάλεια κάθε ένας από τους ομήρους. Ας επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους».

Πρόεδρος ισραηλιτικού συμβουλίου: «Το Ισραήλ μάχεται στο πεδίο τον αγώνα του δυτικού πολιτισμού»

«Οι Εβραίοι της διασποράς, οι Εβραίοι της Ελλάδος, ανοίγουμε την καρδιά μας και την αγκαλιά μας για να σας υποδεχτούμε να σας στηρίξουμε, να σταθούμε δίπλα σας σ' αυτή την περίοδο του ανείπωτου πόνου», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου Ελλάδος και της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει πίεση από όλους για την απελευθέρωση των ομήρων τους οποίους, όπως ανέφερε, «θεωρούμε δικούς μας αγαπημένους».

«Το Ισραήλ μάχεται στο πεδίο τον αγώνα του δυτικού πολιτισμού, τον αγώνα όλων μας εναντίον της τρομοκρατίας», σημείωσε. «Η τρομοκρατία αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο».

«Βλέπω τις καρέκλες κενές και παρακινώ τον εαυτό μου να μετατρέψει το θυμό σε δράση, την απόγνωση σε αποφασιστικότητα, ώστε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να τους φέρουμε πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το κράτος του Ισραήλ θα συνεχίσει να μάχεται έως ότου εξαλείψει τους τρομοκράτες της Χαμάς»

Πρόεδρος Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών: «Τα σπίτια μένουν εκκωφαντικά αδειανά»

«Τα σπίτια μένουν εκκωφαντικά αδειανά από εκείνο το μελανό Σάββατο. Σχεδόν ένα μήνα μετά και τα μάτια μας παραμένουν δακρυσμένα», σημείωσε ο πρόεδρος Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών, Αλβέρτο Ταραμπούλους.

«Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με εικόνες βαρβαρότητας και αποτρόπαιες σκηνές βίας που δυσκολεύεται να συλλάβει ανθρώπινος νους», σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για «προπαγανδιστικά παραληρήματα» και «αντισημιτικά λογύδρια που σπέρνουν ξανά τους σπόρους της διχόνοιας υπονομεύοντας πολιτισμικά κεκτημένα αλληλοσεβασμού, αναδεικνύοντας πόσο ευάλωτη και εύθραυστη είναι η θωράκιση της διαφορετικότητας».

«Παραμένουμε ενωμένοι και συστρατευμένοι», ανέφερε. «Ακόμα και όταν τα λόγια στερεύουν, επιστρατεύουμε αποθέματα ψυχραιμίας και παραθέτουμε την αλήθεια των πραγμάτων. Οι πληγές είναι νωπές και ανοιχτές»

«Αυτό που ζούμε είναι μια ανθρώπινη παρέκκλιση που εμείς αντιτασσόμαστε με σφοδρότητα, οργανωνόμαστε και συμπαραστεκόμαστε στο λαό του Ισραήλ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το πλοίο βυθίστηκε γιατί καπετάνιος ήταν γυναίκα»: Κατακραυγή για σεξιστικά σχόλια στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / «Το πλοίο βυθίστηκε γιατί καπετάνιος ήταν γυναίκα»: Κατακραυγή για σεξιστικά σχόλια στη Νέα Ζηλανδία

Οι «ναύαρχοι της πολυθρόνας» να σταματήσουν να μιλούν για το ναυάγιο του Manawanui, ζήτησε η υπουργός Άμυνας - Επιθέσεις κατά ενστόλων γυναικών μετά το ναυάγιο
LIFO NEWSROOM
Πολιτικό beef για την «Emily in Paris»: «Χαλάρωσε», λέει ο δήμαρχος Ρώμης στον Μακρόν

Διεθνή / Πολιτικό beef για την «Emily in Paris»: «Χαλάρωσε», λέει ο δήμαρχος Ρώμης στον Μακρόν

«Δεν μπορείς να ελέγξεις την καρδιά: ας την αφήσουμε να επιλέξει», γράφει ο δήμαρχος Ρώμης στον Γάλλο πρόεδρο που είπε νωρίτερα πως δεν έχει νόημα η Έμιλι να μην βρίσκεται στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Η Τέιλορ Σουίφτ και η Ντόλι Πάρτον κάνουν δωρεά $5 εκατ. η κάθε μία στους πληγέντες των τυφώνων Χέλεν και Μίλτον

Διεθνή / Η Τέιλορ Σουίφτ και η Ντόλι Πάρτον κάνουν δωρεά $5 εκατ. η κάθε μία στους πληγέντες των τυφώνων Χέλεν και Μίλτον

Λίγο καιρό πριν η Σουίφτ έκανε δωρεά σε τράπεζα τροφίμων στην Ουαλία, συνεχίζοντας το έργο στήριξης κάθε πόλης που επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της περιοδείας της
LIFO NEWSROOM