«Στρατηγοί με παντόφλες» ονειρεύονται πραξικόπημα στη Γαλλία

«Στρατηγοί με παντόφλες» ονειρεύονται πραξικόπημα στη Γαλλία Facebook Twitter
Unsplash
0

Αρχικά η γαλλική κυβέρνηση θεώρησε ασήμαντη την επιστολή κάποιων «ογδοντάχρονων πρώην στρατηγών με παντόφλες», όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter η Γαλλίδα υπ. Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Όμως καθώς η περασμένη εβδομάδα προχωρούσε το θέμα άρχισε να παίρνει ολοένα πιο «εμπρηστική» διάσταση. Η όλη ιστορία μοιάζει περισσότερο σαν ένα χτύπημα από την πλευρά της άκρας δεξιάς ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την άνοιξη του 2022.

Η επίμαχη ανοιχτή επιστολή πρώην αξιωματικών που γαλλικού στρατού δημοσιεύθηκε στο δεξιό, συντηρητικό περιοδικό «Valeurs Actuelles». «Οι καιροί είναι κρίσιμοι, η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο (...) ο αντιρατσισμός σπείρει μίσος στις κοινότητες» και «οι θεωρίες κατά της αποικιοκρατίας» οδηγούν σε αδιαφορία «για τη χώρα μας, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της», αναφέρεται στην επιστολή που γίνεται επίσης λόγος για «ισλαμισμό» και «ορδές από τα προάστια», που κατοικούνται κυρίως από μετανάστες και που, κατά τους απόστρατους στρατηγούς, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Γαλλία στην «καταστροφή».

Η επιστολή κορυφώνεται με μία μάλλον πρόδηλη, έκκληση για πραξικόπημα, καλώντας τους «εν ενεργεία συναδέλφους» να παρέμβουν για την προστασία του γαλλικού πολιτισμού και έθνους, εάν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει.

«Κλείνοντας το μάτι» στην Λεπέν

Πίσω από την κίνηση βρίσκεται ένας αριθμός απόστρατων στρατηγών, μεταξύ των οποίων ο Κριστιάν Πικεμάλ, ο οποίος το 2016 είχε αποπεμφθεί από το στράτευμα για ακροδεξιά δράση. Άλλοι υπογράφοντες είναι ενεργά μέλη τoυ ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση (πρώην Εθνικό Μέτωπο), όπως ο Φρανσουά Γκομπέρ. Συνολικά την επιστολή υπογράφουν μερικές εκατοντάδες πρώην αξιωματικοί αλλά και δεκαοκτώ εν ενεργεία στρατιωτικοί, οι οποίοι όμως πρόκειται να τεθούν σύντομα σε αναγκαστική συνταξιοδότηση. «Καθένας εξ αυτών πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά», ανέφερε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Φρανσουά Λεκόντρ.

Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν δήλωσε τη συμπάθειά της προς την κίνηση αυτή αλλά και για την υφέρπουσα έκκληση για πραξικόπημα. «Είναι καθήκον όλων των Γάλλων πατριωτών να ξεσηκωθούν για να σώσουν τη χώρα» ανέφερε, κάνοντας λόγο για έναν «ειρηνικό αγώνα». Μετά από μακρά σιωπή, ήρθε και η αντίδραση της κυβέρνησης Μακρόν. Ο υπ. Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν θυμήθηκε τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος είχε ιδρύσει το Εθνικό Μέτωπο τη δεκαετία του ´60 με τη βοήθεια στρατηγών, οι οποίοι ήταν αντίθετοι με την τότε πολιτική του Ντε Γκωλ. Μάλιστα η νέα έκκληση εμφανίστηκε κατά την 60ή επέτειο από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκείνη η ομάδα είχε εξυφάνει σε βάρος του Ντε Γκωλ.

Πρόωρη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν περισσότεροι, ποσοστιαία, υποστηρικτές της Λεπέν εντός του στρατού παρά στον πληθυσμό στη Γαλλία, εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Μπρουνό Κοτρές από τις Sciences Po του Παρισιού. «To αίσθημα της παρακμής της Γαλλίας και μιας εξωτερικής απειλής είναι έντονο στον στρατό» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Κοτρές εξαιρετικά κακές είναι ταυτόχρονα οι επιδόσεις του προέδρου Μακρόν στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Ενδεικτική είναι μάλιστα πρόσφατη δημοσκόπηση του καναλιού LCI, σύμφωνα με την οποία το 58% των ερωτηθέντων βλέπουν με συμπάθεια την έκκληση των απόστρατων στο «Valeurs Actuelles». Μεταξύ των υποστηρικτών της Λεπέν παρατηρείται ποσοστό που αγγίζει το 86%.

«Είναι απλώς μια προεκλογική ενέργεια» αναφέρει ο πολιτικός επιστήμονας Φρανκ Μπαασνέρ από το Γαλλο-Γερμανικό Ινστιτούτο. Οι κινήσεις αυτές στρέφονται κατά του Μακρόν και μιας κοινωνίας που ακροβατεί μεταξύ της εσωτερικής ασφάλειας και της ενσωμάτωσης και αποδοχής του Ισλάμ. Όπως και στον γερμανικό έτσι και στον γαλλικό στρατό υπήρχαν πάντα νοσταλγοί της επιστροφής σε ένα ισχυρό κράτος.

«Πρόκειται για μια νοσταλγία, για την ιδέα μιας Γαλλίας που έχει χαθεί. Ταυτόχρονα είναι μια έκφραση αμηχανίας και ενός παιχνιδιού με την φωτιά» παρατηρεί ο Μπαασνέρ. Ο ίδιος εκτιμά ότι και ο Μακρόν προσπαθεί ταυτόχρονα να καλύψει τον χώρο της δεξιάς, κάτι για το οποίο έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τη γαλλική αριστερά. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο Μακρόν προσπαθεί τώρα να υπερασπιστεί τις «αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας» για λόγους εκλογικής τακτικής. 

Μέχρι στιγμής πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι την επόμενη άνοιξη πιθανώς ο Μακρόν να αναμετρηθεί ξανά με την Λεπέν, εάν δεν υπάρξει κάποιος αξιόπιστος και ελκυστικός υποψήφιος από τους Συντηρητικούς.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM