Στον κατάλογο «τρομοκρατικών οργανώσεων» των ΗΠΑ οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης

Στον κατάλογο «τρομοκρατικών οργανώσεων» των ΗΠΑ οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης Facebook Twitter
EPA
0

 Οι ΗΠΑ ενέταξαν επίσημα τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον κατάλογο των ξένων «τρομοκρατικών» οργανώσεων, αφήνοντας να πλανάται το ενδεχόμενο να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Το γεγονός γνωστοποίησε  πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει επισήμως τρομοκρατική οργάνωση τον στρατό μιας άλλης χώρας.

Είναι η «πρώτη φορά» που μια οργάνωση «που υπόκειται σε ξένη κυβέρνηση» εντάσσεται στον εν λόγω κατάλογο, επισημαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα δελτίο τύπου, όπου προσθέτει ότι αυτό το μέτρο επιτρέπει να αυξηθεί η «πίεση» σε βάρος της Τεχεράνης.

«Οι IRGC (Islamic Revolutionary Guard Corps) είναι το πρωταρχικό μέσο της ιρανικής κυβέρνησης να διευθύνει και να διεξάγει την παγκόσμια τρομοκρατική εκστρατεία της» τονίζει ο Ρεπουμπλικάνος στην ανακοίνωση.

Αυτό το μέτρο «χωρίς προηγούμενο», «συνιστά αναγνώριση του γεγονότος ότι το Ιράν δεν είναι μονάχα ένα Κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία, αλλά επίσης ότι οι Φρουροί συμμετέχουν ενεργά, χρηματοδοτούν και προωθούν την τρομοκρατία» υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.

Αυτή η απόφαση «θα αυξήσει σημαντικά την κλίμακα και την άσκηση της μέγιστης πίεσής μας σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος» διευκρινίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας:

«Εάν διατηρείτε σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης, χρηματοδοτείτε την τρομοκρατία».

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης αφορά και τη δύναμη Κοντς, την επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης, που υποστηρίζει τις συμμαχικές προς το Ιράν δυνάμεις στην περιοχή, όπως τον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ή τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα όλες τις «επιχειρήσεις και τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο» να κόψουν κάθε οικονομικό δεσμό με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Ήδη υπήρξε αντίδραση από πλευράς Τεχεράνης. «Καμία άλλη χώρα δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τις ένοπλες δυνάμεις μιας άλλης χώρας...

Η επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή και οι επιτυχίες που καταγράφει στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι οι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτόν τον χαρακτηρισμό», ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν χωρίς να επικαλείται κάποιον αξιωματούχο ειδικά.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM