Σουηδοί εισαγγελείς απέσυραν την υπόθεση εναντίον της 70χρονης που κατηγορήθηκε ότι κρατούσε αιχμάλωτο τον γιο της για περίπου 30 χρόνια στο διαμέρισμά τους στη Στοκχόλμη, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο άνδρας κρατείτο παρά τη θέλησή του.

 

Η 70χρονη γυναίκα αρνήθηκε τις κατηγορίες για αιχμαλωσία και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών αφού ο γιος, που είναι τώρα περίπου 40 ετών, βρέθηκε με τραύματα και πληγές μέσα σε διαμέρισμα σε προάστιο της πρωτεύουσας.

 

Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη.

 

«Δεν έχουμε βρει ενδείξεις ότι έχει κλειδωθεί, δεσμευτεί ή σωματικά εμποδιστεί να φύγει από το διαμέρισμα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρχαν κλειδωμένοι χώροι», δήλωσε η εισαγγελέας Έμμα Όλσον στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

 

«Ο ίδιος ο άντρας είπε ότι ήταν δική του επιλογή αν ήθελε ή όχι να φύγει από το διαμέρισμα. Είναι ενήλικας και θα μπορούσε να βγει έξω αν ήθελε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι μάρτυρες τον είχαν δει επίσης να κυκλοφορεί έξω περιστασιακά.

 

Η Όλσον είπε στους δημοσιογράφους ότι οι τραυματισμοί του άνδρα δεν μπορούν να αποδοθούν σε βία.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η αδελφή του άνδρα είχε πάει στο διαμέρισμα την Κυριακή αφού άκουσε ότι η μητέρα της ήταν στο νοσοκομείο.

 

Είπε στον σουηδικό τηλεοπτικό σταθμό SVT, ότι είχε μετακομίσει από το διαμέρισμα όταν ήταν έφηβη και έκτοτε δεν είχε δει τον αδερφό της.

 

Ως παιδί, είπε, είχε προσπαθήσει μάταια να ενημερώσει για την κατάσταση του αδερφού της, ο οποίος απομακρύνθηκε από το σχολείο, όταν ήταν 11 ή 12 ετών.

 

Ανοίγοντας την ξεκλείδωτη πόρτα, είπε, ότι βρήκε το διαμέρισμα στο σκοτάδι, μέσα σε μία κακοσμία από ούρα, βρωμιά και σκόνη. Δεν υπήρχε καμία απάντηση όταν φώναξε αν είναι κάποιος εκεί, οπότε μπήκε, περπατώντας μέσα σε ένα απόλυτα ακατάστατο και βρώμικο χώρο.

 

Άκουσε έναν ήχο από την κουζίνα  και τότε είδε τον άνδρα να κάθεται σε μια σκοτεινή γωνία, φωτισμένη από μια λάμπα του δρόμου. Οι πληγές στα πόδια του έφταναν μέχρι τα γόνατά του.

 

Όταν την είδε, σηκώθηκε και ψιθύρισε το όνομά της. Είχε χάσει σχεδόν όλα τα δόντια του και μιλούσε πολύ σιγά, είπε στα Μέσα.

 

Με κάποιον τρόπο, όμως όπως είπε, εκείνος την αναγνώρισε και δεν τη φοβήθηκε.

 

Όταν ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, οι γιατροί ειδοποίησαν την αστυνομία και η μητέρα συνελήφθη.

 

Η Όλσον δήλωσε στο AFP την Πέμπτη ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες ερευνούν τώρα την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για απομάκρυνσή του από το σχολείο και απομόνωση στο σπίτι.

 

«Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την καταλληλότητά της ως μητέρα, αλλά αυτό εξαρτάται πλέον από τις κοινωνικές υπηρεσίες να το εξετάσουν», είπε.

 

Με πληροφορίες του STV/BBC