Στο Νεπάλ αυξήθηκε ο πληθυσμός των ρινόκερων με ένα κέρατο - Ήταν είδος υπό εξαφάνιση

Nepal rhino numbers rise in 'exciting' milestone Facebook Twitter
Pixabay
0

Ο αριθμός των ρινόκερων με ένα κέρατο στα καταφύγια άγριας ζωής του Νεπάλ έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από εκατό, σημειώνοντας ένα θετικό ορόσημο στις προσπάθειες διατήρησης του πληθυσμού τους στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, ο πληθυσμός του ρινόκερου αυτού στο Νεπάλ έχει αυξηθεί σε 752, από 645 το 2015.

Το Νεπάλ είναι από ελάχιστες χώρες που φιλοξενούν τους ρινόκερους με ένα κέρατο. Το ζώο ήταν σχεδόν εξαφανισμένο τον περασμένο αιώνα και η αναβίωσή του στο Νεπάλ θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχημένες ιστορίες στην Ασία.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι από τα ευρήματα της έρευνας για τους ρινόκερους. Μετά τις τίγρεις, τώρα ο πληθυσμός των ρινόκερων έχει επίσης αυξηθεί», δήλωσε στο Haribhadra Acharya, ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Εθνικών Πάρκων και Διατήρησης της Άγριας Ζωής.

Από το συνολικό αριθμό ρινόκερων, περισσότερο από το 90% ζει στο Εθνικό Πάρκο Chitwan, το οποίο φιλοξενεί επίσης τίγρεις, ελέφαντες, λεοπαρδάλεις κ.λπ.

Μετά την αύξηση του πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες, η κατάσταση του ρινοκέρου έχει βελτιωθεί από απειλούμενη σε ευάλωτη.

Αξιωματούχοι του Νεπάλ ανέφεραν ότι η πανδημία του κορωνοϊού βοήθησε τα ζώα και το βιότοπό τους ως κάποιο επίπεδο, καθώς τα lockdown έδωσαν την ευκαιρία στους ρινόκερους να κυκλοφορούν ελεύθεροι χωρίς τους τουρίστες να τους ακολουθούν.

Ωστόσο, οι λαθροθήρες έχουν επίσης εκμεταλλευτεί την κατάσταση σκοτώνοντας τέσσερις ρινόκερους τον περασμένο χρόνο.

Η απογραφή ρινόκερου επρόκειτο να διεξαχθεί το 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Η μέτρηση πραγματοποιείται μία φορά κάθε πέντε χρόνια για να παρακολουθεί την κατάστασή τους στο φυσικό περιβάλλον.

Περίπου 350 εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι του τμήματος δασών ταξίδεψαν βαθιά μέσα στο δάσος για περίπου τρεις εβδομάδες προκειμένου να μετρήσουν τους ρινόκερους.

Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε μοναδικά χαρακτηριστικά αναγνώρισής τους όπως το φύλο, το μέγεθος, το κέρατο, το σχήμα των αυτιών και οι πτυχές του δέρματος.

Ενώ η αύξηση των ρινόκερων είναι μία αισιόδοξη πτυχή, ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η εικόνα εξακολουθεί να είναι εύθραυστη.

«Από βιολογικής άποψης, το ποσοστό ανάπτυξης των ρινόκερων έχει μειωθεί τα τελευταία έξι χρόνια, αν το συγκρίνεις με την προηγούμενη περίοδο απογραφής», δήλωσε ο βιολόγος Naresh Subedi, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για τη Διατήρηση της Φύσης.

Η ετήσια αύξηση του πληθυσμού των ρινόκερων μεταξύ 2011 και 2015 ήταν 5%. Ωστόσο, η τελευταία έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό έχει μειωθεί σε περίπου 3%.

Οι ειδικοί το αποδίδουν αυτό κυρίως σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των θανάτων, που οφείλονται σε φυσικά αίτια, όπως η μεγάλη ηλικία, οι μάχες, ο πνιγμός κατά τις πλημμύρες και οι ασθένειες. Περίπου 160 ρινόκεροι έχουν πεθάνει από το 2015.

Τονίζεται δε, ότι κάποτε το Νεπάλ φιλοξενούσε χιλιάδες ρινόκερους, αλλά λόγω της πολιτικής αναταραχής και της μαζικής εγκατάστασης ανθρώπων γύρω από το εθνικό πάρκο Chitwan στη δεκαετία του 1950 και του 60, ο αριθμός τους μειώθηκε.

Η λαθροθηρία, η αποψίλωση των δασών και η καταπάτηση των οικοτόπων οδήγησαν επίσης σε παρακμή του πληθυσμού.

Μια δεκαετία αργότερα, οι αριθμοί μειώθηκαν σε λιγότερο από εκατό, σημαίνοντας συναγερμό.

Ο πληθυσμός τους άρχισε να αυξάνεται μετά από αυστηρά μέτρα κατά της λαθροθηρίας και την προστασία των δασικών περιοχών τις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Όμως ο 10ετής εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του Νεπάλ και των τοπικών μαοϊκών ανταρτών που έληξε το 2006, είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην άγρια ​​φύση. Οι λαθροθήρες εκμεταλλεύτηκαν τις ταραχές και σκότωσαν εκατοντάδες ζώα για τα κέρατά τους.

Η World Wide Fund for Nature (WWF) λέει ότι οι ρινόκεροι είναι θύματα λαθροθηρίας επειδή το κέρατο τους χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά φάρμακα της Ανατολικής Ασίας, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη της φαρμακευτικής του αξίας.

Εκτός από το Εθνικό Πάρκο Chitwan, οι υπόλοιπες περιοχές δεν έχουν καταγράψει ανάλογη αύξηση του πληθυσμού των ρινόκερων. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, η Bardiya φιλοξενεί τώρα 38 ρινόκερους, το εθνικό πάρκο Shuklaphanta έχει 17, και το πάρκο Parsa έχει μόνο τρεις.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ