Στο Ισραήλ ο Σούνακ, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Ο Σούνακ επισκέπτεται το Ισραήλ την ώρα που συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Γάζα με νέες αεροπορικές επιδρομές την Πέμπτη, την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έφτασε στη χώρα, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πέρασε λιγότερο από οκτώ ώρες στο Ισραήλ, πέταξε για τις ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης έχοντας υποσχεθεί στήριξη στους επιζώντες της επιδρομής της 7ης Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς, οι οποίοι σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους.

Με τη σειρά του, ο Ρίσι Σούνακ προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Μπάιντεν, μεταφέροντας παρόμοια μηνύματα υποστήριξης και συλλυπητηρίων για τους Ισραηλινούς.

«Πάνω απ' όλα, είμαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον ισραηλινό λαό. Έχετε υποστεί μια ανείπωτη, φρικτή τρομοκρατική πράξη και θέλω να ξέρετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και εγώ είμαστε μαζί σας», δήλωσε ο Σούνακ στους ισραηλινούς δημοσιογράφους μετά την προσγείωσή του.

Στο εσωτερικό της Γάζας δεν υπήρξε καμία υποχώρηση των ισραηλινών βομβαρδισμών που σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής σχεδόν 3.500 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει περισσότερους από 12.000.

Στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μια περιοχή με καταστήματα μετατράπηκε σε ερείπια. Πλάνα που εξασφάλισε το Reuters από τον προσφυγικό καταυλισμό Jabaliya στα βόρεια έδειξαν κατοίκους να σκάβουν με γυμνά χέρια μέσα σε ένα κατεστραμμένο κτίριο για να απελευθερώσουν ένα μικρό αγόρι και ένα κορίτσι που είχαν παγιδευτεί κάτω από τοιχοποιία.

Το πτώμα ενός άνδρα ανασύρθηκε από τα ερείπια με φορείο, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούσαν να φωτίσουν το σημείο με πυρσούς στα κινητά τους τηλέφωνα.

Μόλις τελειώσουν οι επισκέψεις, στη διάρκεια των οποίων οι Ισραηλινοί ενημερώνουν τους ηγέτες για τα σχέδιά τους, είναι πιθανότερο το Ισραήλ να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Γάζα, σύμφωνα με το BBC.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Αιγύπτου

Μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε πως το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Αιγύπτου, «εφόσον πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα (που προορίζονται) για τους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας» και «εφόσον οι προμήθειες δεν φθάσουν στη Χαμάς».

Τα 20 φορτηγά αναμένεται να ξεκινήσουν το ταξίδι τους το νωρίτερο την Παρασκευή, επειδή η Αίγυπτος πρέπει πρώτα να κάνει επισκευές στον δρόμο που έχει πληγεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ανέφεραν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. 

Περισσότερα από 200 φορτηγά με περίπου 3.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκονται κοντά ή στο πέρασμα της Ράφα, τη μόνη σύνδεση της Γάζας με την Αίγυπτο. Όμως, μόνο σε 20 θα επιτραπεί να περάσουν σε αυτή τη φάση. 

Αν και πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, δεν είναι της κλίμακας που απαιτείται. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς του ΟΗΕ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επεσήμανε πως πρέπει να περνούν 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια την ημέρα, όπως γινόταν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς.  

Με πληροφορίες από BBC, Reuters


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM