Στο «έλεος» του καύσωνα και των πυρκαγιών η Ευρώπη: Πάνω από 1.000 νεκροί σε Ισπανία & Πορτογαλία

Στο «έλεος» του καύσωνα η Ευρώπη: Πάνω από 1.000 νεκροί σε Ισπανία & Πορτογαλία - Μαίνονται οι φωτιές Facebook Twitter
Μάχη με τις φλόγες στην Πορτογαλία - Φωτ.: EPA/NUNO ANDRE FERREIRA
0

Ακραίες παραμένουν οι συνθήκες στην Ιβηρική και τη Γαλλία, με τους μετεωρολόγους να εκδίδουν προειδοποιήσεις για τον καύσωνα, ενώ οι φωτιές μαίνονται. Τουλάχιστον 1.000 θάνατοι, που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχουν καταγραφεί σε Ισπανία και Πορτογαλία

Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες συνεχίζουν να επιχειρούν στις 13 φωτιές που καίνε στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία, με τη μεγαλύτερη να εντοπίζεται κοντά στην περιοχή Τσάβες. 

Ο υπουργός Υγείας της χώρας ενημέρωσε το Σάββατο πως έχουν χάσει τη ζωή τους 659 άτομα λόγω του καύσωνα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ηλικιωμένοι. Την περασμένη Πέμπτη κατεγράφησαν 440 θάνατοι, όταν οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς, ενώ σε ορισμένες περιοχές υπήρξαν και 47άρια. 

Στην Ισπανία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Σαββάτου, έχουν χάσει τη ζωή τους 360 άτομα

Στο «έλεος» του καύσωνα η Ευρώπη: Πάνω από 1.000 νεκροί σε Ισπανία & Πορτογαλία - Μαίνονται οι φωτιές Facebook Twitter
Φλόγες κατακαίνε την Ισπανία - Φωτ.: BRAIS LORENZO

Τα θερμόμετρα στη χώρα παραμένουν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για ανυπόφορες συνθήκες. Η θερμοκρασία στη χώρα έφτασε μέχρι και τους 45,7 βαθμούς. 

Η ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση για τις Αραγωνία, Ναβάρα και Λα Ριόχα. Από σήμερα, Δευτέρα, η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί, ωστόσο ο υδράργυρος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. 

Οι φωτιές, παράλληλα, συνεχίζουν να κατακαίνε περιοχές στα κεντρικά της χώρας και τη Γαλικία, στα βόρεια. 

«Κόκκινος συναγερμός» στη Γαλλία

Στη Γαλλία, οι φωτιές έχουν κατακάψει 27.000 στρέμματα γης στο Ζιρόντ και περισσότεροι από 14.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν οι τοπικές Αρχές την Κυριακή. 

Περισσότεροι από 1.200 πυροσβέστες επιχειρούν να κατασβέσουν τις φλόγες. 

Στη χώρα, παράλληλα, σήμανε «κόκκινος συναγερμός» για τις συνθήκες και οι πολίτες κλήθηκαν να επιδείξουν μεγάλη προσοχή. 

«Ακραία ζέστη» στη Βρετανία

Στην Ιταλία, όπου είναι σε εξέλιξη μικρότερες εστίες φωτιάς, οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως οι θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς. 

Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί είναι αντιμέτωποι με πρωτοφανές - για τη χώρα - κύμα ζέστης και το ρεκόρ των 38,7 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί το 2019, αναμένεται να «σβήσει». 

Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκανε λόγο για «ακραία ζέστη» σε περιοχές της Αγγλίας. Το επιβατικό κοινό του σιδηροδρόμου κλήθηκε να μετακινηθεί μόνο για εξαιρετικά σημαντικές υποθέσεις, ενώ καταγράφονται καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ