Στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν - Εξασφάλισε τις υπηρεσίες δικηγόρου ειδικευμένου σε θέματα ασύλου

Στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν - Εξασφάλισε τις υπηρεσίες δικηγόρου ειδικευμένου σε θέματα ασύλου Facebook Twitter
0

Η απάντηση του καθαιρεθέντος καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αναμένεται να δοθεί σήμερα (31/10), μία ημέρα μετά την έναρξη δικαστικής διαδικασίας εναντίον του για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.


Σιωπηλός από την Κυριακή, όταν μέσω του λογαριασμού του στο Twitter χαιρέτισε τη συμβολική νίκη της ομάδας της Ζιρόνα, της καταλανικής πόλης της οποίας είναι δήμαρχος, επί της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κάρλες Πουτζντεμόν βρισκόταν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον βέλγο δικηγόρο του Πολ Μπέκερτ.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο αυτονομιστής ηγέτης αναχώρησε για τις Βρυξέλλες με πέντε από τους υπουργούς της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας, η οποία καθαιρέθηκε από τη Μαδρίτη.

Ομως, «ο κ. Πουτζντεμόν δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ζητήσει πολιτικό άσυλο», υποστήριξε ο Πολ Μπέκερτ, όταν ερωτήθηκε από το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι «ως προς αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει». «Του μίλησα προσωπικά στο Βέλγιο...και με όρισε επισήμως συνήγορό του», διευκρίνισε ο βέλγος δικηγόρος, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ασύλου και πρώην υπερασπιστής των ισπανών Βάσκων οι οποίοι εθεωρούντο μέλη της ETA. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι αυτή η «πρώτη επαφή» είχε ως σκοπό τη νομική προετοιμασία απέναντι στη Μαδρίτη.

«Στάση και απόσχιση»

Η ισπανική εισαγγελία προσέφυγε κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν και της κυβέρνησής του. Ευθύνονται για την οργάνωση του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την αυτοδιάθεση.

Στην μήνυσή του, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας κατηγορεί τα μέλη της αυτονομιστικής ηγεσίας για πρόκληση «θεσμικής κρίσης που κατέληξε στην μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας» και ζητεί την επείγουσα προσέλευσή τους ενώπιον των ανακριτικών αρχών για την απαγγελία κατηγοριών για «στάση, αποσχιστική δράση και διασπάθιση» δημοσίου χρήματος. Ζητεί επίσης τη σύλληψή τους σε περίπτωση μη προσέλευσης.

Η κατηγορία περί στάσης μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών.

Ομως φαίνεται απίθανο ο Κάρλες Πουτζντεμόν να λάβει κάποιο καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στο Βέλγιο: «Η χορήγηση ασύλου σε έναν πολίτη χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολύ εξαιρετικού χαρακτήρα» δήλωσε στο γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο Ντερκ Βαν Ντεν Μπουλκ, γενικός αρμοστής για τους Πρόσφυγες και τους Απάτριδες (CGRA) στο Βέλγιο.
Θα πρέπει να αποδείξει «κίνδυνο δίωξης» στην Ισπανία και αδυναμία προστασίας του, τόνισε ο Ντερκ Βαν Ντεν Μπουλκ.

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωρισθεί από κανένα κράτος, ενώ οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υποστηρίζουν τη θέση της Μαδρίτης, έχουν δώσει τη διαβεβαίωση στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι δεν προβλέπεται καμία επαφή με τον Κάρλες Πουτζντεμόν.

Παρά τις εκκλήσεις του Κάρλες Πουτζντεμόν για «δημοκρατική» αντίσταση, οι 200.000 καταλανοί δημόσιοι υπάλληλοι πέρασαν χωρίς εντάσεις υπό τον έλεγχο της ισπανικής κυβέρνησης και η Καταλονία διοικείται πλέον από την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων CSIF.

Ηδη από την Παρασκευή, η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έθεσε υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης την Καταλονία ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Και προκήρυξε τοπικές εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

Αν και θεωρεί τις εκλογές «παράνομες», το κόμμα PdeCat του Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι οι αυτονομιστές είναι «πολύ προσηλωμένοι στο δικαίωμα έκφρασης της καταλανικής κοινωνίας».
Οσο για το αυτονομιστικό κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), αν και δεν έχει δεσμευθεί οριστικά, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές συνιστούν «μία επιπλέον ευκαιρία για την κατοχύρωση της καταλανικής δημοκρατίας» για την οποία παραδέχεται ότι είναι «εύθραυστη».

Μόνο το ακροαριστερό CUP δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία της 21ης Δεκεμβρίου και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη σιωπή του Πουτζντεμόν: «Ο λαός θέλει να ξέρει ποιος είναι ο οδικός χάρτης της (καταλανικής) κυβέρνησης, γιατί βρίσκεται στις Βρυξέλλες», δήλωσε η Μιρέια Μπόγα, μία από τους βουλευτές του.

«Η καταλανική κοινωνία είναι μία κοινωνία ώριμη, πλουραλιστική και πολυφωνική και ελπίζω ότι θα επωφεληθεί από τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου για να προσπαθήσει, βήμα-βήμα, να ξαναπάρει στα χέρια της την κατάσταση, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να φθάσει σε αυτό το σημείο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων Ινίγκο Ουρκούλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μόντρεαλ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας El Mundo, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την ανακήρυξη της «Καταλανικής Δημοκρατίας» την Παρασκευή από 70 από τους 135 βουλευτές του καταλανικού κοινοβουλίου, οι αυτονομιστές χάνουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο και εξασφαλίζουν το 42,5% των ψήφων. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM