Στις Βρυξέλλες ο Νετανιάχου: Αναμένω οι Ευρωπαίοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Τραμπ

Στις Βρυξέλλες ο Νετανιάχου: Αναμένω οι Ευρωπαίοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Τραμπ Facebook Twitter
1

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που θα συναντηθεί σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εξήρε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε ότι αναμένει πως το ίδιο θα πράξουν και οι Ευρωπαίοι.

Την ώρα που τον υποδεχόταν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Νετανιάχου είπε στους δημοσιογράφους πως η κίνηση του Τραμπ «καθιστά την ειρήνη πιθανή διότι η αναγνώριση της πραγματικότητας είναι η ουσία της ειρήνης, η βάση της ειρήνης». 


«Έχει έρθει η ώρα οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι έχει πρωτεύουσα. Ονομάζεται Ιερουσαλήμ», τόνισε.


«Πιστεύω ότι, αν και δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν, αυτό θα συμβεί στο μέλλον. Πιστεύω ότι όλες, ή οι περισσότερες, ευρωπαϊκές χώρες θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα συνεργαστούν ενεργά μαζί μας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη», εκτίμησε ο Νετανιάχου.


Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στενή σχέση της χώρας του με την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία τους σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών έχει βοηθήσει στην αποτροπή δεκάδων τρομοκρατικών επιθέσεων, περιλαμβανομένων στην Ευρώπη, ενώ ο ρόλος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή έχει περιορίσει την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.


Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις εναντίον των Εβραίων, σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ευρώπης». «Ως εταίροι και φίλοι του Ισραήλ πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας του Ισραήλ να βρεθεί μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση» στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, πρόσθεσε η Μογκερίνι.


Παράλληλα εξέφρασε την πλήρη στήριξή της προς τις ειρηνευτικές προσπάθειες του βασιλιά της Ιορδανίας και τόνισε ότι οι χώρες της Ένωσης εξακολουθούν να σέβονται τις διεθνείς αποφάσεις σχετικά με την Ιερουσαλήμ.


Η Μογκερίνι εξήγησε εξάλλου ότι η ΕΕ θα εντείνει τις ειρηνευτικές της προσπάθειες και θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς τον Ιανουάριο.


Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη στην ΕΕ Ισραηλινού πρωθυπουργού εδώ και 22 χρόνια.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια