Στις 19 Δεκεμβρίου η κρίσιμη απόφαση για τα Airbnb στην Ευρώπη

Στις 19 Δεκεμβρίου η κρίσιμη απόφαση για τα Airbnb στην Ευρώπη Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Τον χαρακτήρα της λειτουργίας του Airbnb στην Ευρώπη αποφασίζει στις 19 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (CJEU), εν μέσω αντιδράσεων από ολόκληρες πόλεις αλλά και την ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία. 

Είναι ηλεκτρονική υπηρεσία κρατήσεων ή πρόκειται για μεσάζοντες ακίνητης περιουσίας; Η απόφαση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, μεγάλης κλίμακας, όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να έχει ήδη συμφωνήσει με την πλατφόρμα για προώθηση και διαφήμιση των υπηρεσιών της. 

Το ζήτημα καταδεικνύει και τα διλήμματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι ρυθμιστικές αρχές των κρατών - μελών, απέναντι σε διαδικτυακές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο με παραδοσιακούς κλάδους (όπως αυτός των ξενοδοχοϋπαλλήλων), χωρίς όμως να υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς. Τα τελευταία χρόνια το Airbnb έχει έρθει αντιμέτωπο με ξενοδόχους και δημοτικές αρχές από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Άμστερνταμ και από το Βερολίνο μέχρι το Παρίσι. Εκτός όμως από επαγγελματίες και τοπικούς άρχοντες, το Airbnb κατηγορείται και από πολίτες για την έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων προς τυπική ενοικίαση, που δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα στα χαμηλά εισοδήματα. 

Πρόσφατα, η Airbnb δέχτηκε διαμαρτυρίες και από την γαλλική τουριστική ένωση, με εισαγγελέα του Παρισιού να απαγγέλλει τελικώς κατηγορίες στην πλατφόρμα για παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τα μεσιτικά γραφεία. Τον Απρίλιο, η πλατφόρμα είχε κερδίσει την υποστήριξη ενός δικαστικού συμβουλίου του CJEU, που σε μία μη δεσμευτική απόφασή του σημείωνε ότι η εταιρεία έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως ψηφιακή υπηρεσία, ελεύθερη να λειτουργεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Οι δικαστές ακολουθούν αυτή την οδηγία στο 80% των υποθέσεων, ωστόσο είναι πιθανό η συγκεκριμένη απόφαση να γείρει προς το μέρος των ξενοδόχων. Άλλωστε το 2017, μία αντίστοιχη απόφαση για την Uber είχε απορρίψει τελικά τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι ήταν απλώς μια ψηφιακή υπηρεσία που λειτουργούσε ως μεσάζοντας μεταξύ ιδιωτών. 

Στην Ελλάδα

Η πλατφόρμα δέχεται πιέσεις και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Όπως είχε μεταδώσει η LiFO πριν λίγες εβδομάδες, δικαστήριο του Ναυπλίου απαγόρευσε την βραχυπρόθεσμη μίσθωση διαμερίσματος μέσω Airbnb, σε πολυκατοικία της πόλης, με μία απόφαση που εκτιμάται ότι μπορεί στο μέλλον να επηρεάσει πολλές παρόμοιες υποθέσεις στην Ελλάδα.

Το σκεπτικό της ετυμηγορίας από το Μονομελές Πρωτοδικείο του Ναυπλίου, ενδέχεται να αποτελέσει «δεδικασμένο» για αντίστοιχες εκκρεμείς υποθέσεις, όπου ιδιοκτήτες ακινήτων αντιτίθενται στην ενοικίαση διαμερισμάτων τύπου Airbnb στις πολυκατοικίες που διαμένουν, λόγω των ενοχλήσεων αλλά και ζητημάτων ασφάλειας που ανακύπτουν.

Η απόφαση δέχεται την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλει οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, καλώντας την ιδιοκτήτρια να μην προβεί στο μέλλον σε παρόμοια χρήση του διαμερίσματος ως τουριστικό κατάλυμα, και να περιοριστεί στη χρήση του ως κατοικίας. Για κάθε παράβαση του διατακτικού, θα επιβάλλεται ποινή 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια