Στην αστυνομία για το σκάνδαλο των κοσμημάτων το ζεύγος Μπολσονάρο

Βραζιλία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ζαϊχ Μπολσονάρο και η σύζυγός του Μισέλ επέλεξαν την σιωπή ενώπιον της αστυνομίας για το περιβόητο σκάνδαλο των κοσμημάτων, όπου ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και υπεξαίρεση. 

Αναλυτικότερα, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο και η σύζυγός του Μισέλ έφθασαν χθες στην έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας στη Μπραζίλια για να καταθέσουν στο πλαίσιο έρευνας για τη φερόμενη υπεξαίρεση κοσμημάτων που ήταν δώρα από ξένες χώρες. Είναι η πέμπτη φορά που ο πρώην ηγέτης της χώρας δίνει κατάθεση στην αστυνομία από τότε που απομακρύνθηκε από την εξουσία στα τέλη Δεκεμβρίου, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές από τον αριστερό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Μπολσονάρο, η πρώην πρώτη κυρία και έξι από τους στενούς συνεργάτες του κλήθηκαν να καταθέσουν για το αν και κατά πόσο συμμετείχαν σε σχέδιο πώλησης επίσημων δώρων που έλαβαν από ξένες χώρες. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το περιβάλλον του μεταπώλησε ορισμένα από τα δώρα αυτά, κυρίως ρολόγια πολυτελείας, για τον «παράνομο πλουτισμό» του πρώην αρχηγού του κράτους (2019-2022). Ο τελευταίος κινδυνεύει ως εκ τούτου με φυλάκιση για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και παράνομη ιδιοποίηση δημοσίας περιουσίας.

Ο Ζαΐχ και η Μισέλ Μπολσονάρο «επιλέγουν να υιοθετήσουν το προνόμιο της σιωπής σχετικά με τα γεγονότα που διερευνώνται», σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό Τύπο. Οι δικηγόροι εκτίμησαν ότι οι πελάτες τους δεν κλήθηκαν ενώπιον της αρμόδιας αρχής και έτσι αποφάσισαν να μην καταθέσουν «μέχρι να βρεθούν ενώπιον αρμόδιου φυσικού δικαστή».

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο της Βραζιλίας, μόνο τα δώρα «ιδιαίτερα προσωπικού χαρακτήρα ή ελάχιστης χρηματικής αξίας» μπορεί να παραμείνουν στα χέρια του προέδρου της Βραζιλίας στο τέλος της θητείας του. Η ομοσπονδιακή αστυνομία αποφάσισε οι ανακρίσεις να γίνουν ταυτόχρονα, κάτι που θα μπορούσε να αναδείξει τυχόν αντιφάσεις μεταξύ των εκδοχών των προσώπων που καταθέτουν.

Μπολσονάρο: Το χρονικό του σκανδάλου των κοσμημάτων 

Το σκάνδαλο των κοσμημάτων ξέσπασε τον Μάρτιο, όταν η εφημερίδα Estado de S. Paulo αποκάλυψε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι είχαν προσπαθήσει να περάσουν παράνομα στη Βραζιλία ένα διαμαντένιο κόσμημα που προοριζόταν για την Μισέλ Μπολσονάρο και ήταν δώρο από τη Σαουδική Αραβία, χωρίς να το δηλώσουν εκ των προτέρων.

Ωστόσο οι ερευνητές κάνουν λόγο για ενδείξεις που δείχνουν ότι πολλά άλλα δώρα που ανήκουν στο κράτος μπορεί να υπεξαιρέθηκαν, όπως για παράδειγμα ένα ρολόι Rolex που μεταπωλήθηκε στις ΗΠΑ, στη συνέχεια αγοράστηκε από έναν δικηγόρο του Μπολσονάρο.

Δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου επέτρεψε πριν από δύο εβδομάδες την άρση του τραπεζικού απορρήτου του πρώην προέδρου και της συζύγου του για τον εντοπισμό πιθανών ύποπτων κινήσεων στους λογαριασμούς τους που συνδέονται με την υπόθεση αυτή. Ο Μπολσονάρο είχε εξεταστεί από την ομοσπονδιακή αστυνομία στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας τον Απρίλιο και είχε αρνηθεί οποιαδήποτε παρατυπία.

Μπολσονάρο: Η ειρωνεία της συζύγου

Την περασμένη εβδομάδα, η Μισέλ Μπολσονάρο είχε αναφερθεί ειρωνικά στο σκάνδαλο. «Μιλούν τόσο πολύ για κοσμήματα που σύντομα θα λανσάρω τη σειρά «Mijoux'», είχε πει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματός της.

Εκτός από τις ποινικές υποθέσεις, ο Μπολσονάρο είχε προβλήματα με το ανώτατο εκλογοδικείο της Βραζιλίας, το οποίο του στέρησε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για οκτώ χρόνια λόγω των ψευδών ισχυρισμών που έκανε σχετικά με την ακεραιότητα των εκλογών, συγκεκριμένα για τη διασπορά ψευδών πληροφοριών για τις ηλεκτρονικές κάλπες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΕΝΕ ΓΚΟΥΝΤ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / Μινεάπολη: Η σύζυγος της Ρενέ Γκουντ λέει «εμείς είχαμε σφυρίχτρες, εκείνοι όπλα» μετά τον θάνατό της

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν τη Ρενέ Γκουντ ως «εγχώρια τρομοκράτη», υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρασύρει πράκτορα της ICE με το όχημά της
THE LIFO TEAM
Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM