Στην αντεπίθεση η Airbnb: «Για τον υπερτουρισμό στην Ευρώπη φταίνε τα ξενοδοχεία»

ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Facebook Twitter
Υπερτουρισμός / Φωτ.: Getty Images
0

Η Airbnb κατηγόρησε την ξενοδοχειακή βιομηχανία για τον υπερτουρισμό στην Ευρώπη, καθώς ο αμερικανικός όμιλος βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών αντιδρά στις επικρίσεις των ρυθμιστικών αρχών και των κατοίκων ότι η υπηρεσία της οδηγεί σε υπερπληθυσμό στα hotspots των διακοπών.

Ο Theo Yedinsky, αντιπρόεδρος για τη δημόσια πολιτική της Airbnb, δήλωσε στους Financial Times ότι η εταιρεία είναι «αποδιοπομπαίος τράγος» για τις τοπικές αρχές, όπως στη Βαρκελώνη, όπου υπήρξαν διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού. «Καταλήγουμε να παίρνουμε πολλές ευθύνες, ειδικά στα κέντρα των πόλεων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο υπερτουρισμός οδηγείται πραγματικά από τα ξενοδοχεία. Είναι εντελώς άδικο», είπε. 

Τα τελευταία χρόνια, οι πλατφόρμες που επιτρέπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, όπως η Airbnb, η Vrbo και η Booking.com, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για ζητήματα που ξεκινούν από τη στεγαστική κρίση για τους ντόπιους και φτάνουν μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων νερού.

Ενώ η πλειονότητα των επισκεπτών που διανυκτερεύουν στην Ευρώπη επιλέγει να μείνει σε ξενοδοχεία - το ποσοστό ανήλθε στο 63% το 2024 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ- είναι η ραγδαία αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τους κατοίκους. Πέρυσι οι ταξιδιώτες έμειναν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις για 715 εκατ. διανυκτερεύσεις, μια αύξηση κατά 57 εκατ. σε σύγκριση με το 2023, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τα ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 73 εκατ. σε 1,9 δισ. διανυκτερεύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.

Διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει στη Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ και τη Σαντορίνη, με αφορμή καταγγελίες για μειωμένη προσφορά ακινήτων και αύξηση των ενοικίων.

Πού έχουν ληφθεί μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb

Η Λισαβόνα ανέστειλε την έκδοση νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τον Ιανουάριο , η Ελλάδα εισήγαγε μονοετή απαγόρευση νέων καταχωρίσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα. Η Βαρκελώνη έλαβε τα πιο δραστικά μέτρα, με την ισπανική κυβέρνηση να διατάσσει τον περασμένο μήνα την Airbnb να αφαιρέσει σχεδόν 66.000 καταχωρίσεις από την πλατφόρμα της.

«Νομίζω ότι ο δήμαρχος της Βαρκελώνης πρέπει να εξετάσει την κατασκευή ξενοδοχείων, πρέπει να εξετάσει τα ξενοδοχεία γενικά ... και πρέπει να χτίσει περισσότερες κατοικίες», δήλωσε ο Yedinsky. «Είναι αποδιοπομπαίος τράγος η Airbnb. Επιτίθενται σε ένα κλάσμα του προβλήματος και στη συνέχεια αναρωτιούνται γιατί δεν βελτιώνεται» είπε, προσθέτοντας ότι τα ξενοδοχεία οδηγούν σε πολύ περισσότερες διανυκτερεύσεις από ό,τι οι πλατφόρμες ενοικίασης.

Μετά την πανδημία του κορωνοϊού και το τέλος των lockdown, τουρισμός σε ευρωπαϊκές τοποθεσίες όπως η Βαρκελώνη και η Αθήνα έχει ανθήσει, ενώ φέτος αναμένεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ. Από τον Ιούνιο έως το τέλος Αυγούστου, περισσότερες από 115 εκατ. διανυκτερεύσεις έχουν κλειστεί στην Ευρώπη, αυξημένες κατά 13,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της ανεξάρτητης εταιρείας ανάλυσης δεδομένων AirDNA.

«Οι κυβερνητικές πολιτικές για την καταστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι απογοητευτικές» δήλωσε ο Yedinsky, καθώς «οι πολιτικοί δεν έχουν χρησιμοποιήσει δεδομένα για να εξετάσουν τα προβλήματα που προκαλούν τον υπερτουρισμό». Όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος για τη δημόσια πολιτική της Airbnb, «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις συμβάλλουν στην ανακούφιση του υπερπληθυσμού, κατευθύνοντας τον τουρισμό σε προορισμούς που ταξιδεύουν λιγότερο».

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Διεθνή / Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Η ιστορία των Ματσό Πίρο, μιας από τις τελευταίες απομονωμένες φυλές στον πλανήτη, που ζει βαθιά στον Αμαζόνιο του Περού και απειλείται από την παράνομη υλοτομία, τις ασθένειες και την εισβολή του σύγχρονου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Νέες οδηγίες Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Συνιστά περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχολεία και στρατό

Διεθνή / Νέες οδηγίες Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Συνιστά περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχολεία και στρατό

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, προωθεί νέες διατροφικές οδηγίες που ενθαρρύνουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, ανατρέποντας δεκαετίες επιστημονικών συστάσεων και προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στις ΗΠΑ εν μέσω shutdown: Μυστική δωρεά 130 εκατ. δολαρίων στο Πεντάγωνο

Διεθνή / Σκάνδαλο στις ΗΠΑ εν μέσω shutdown: Μυστική δωρεά 130 εκατ. δολαρίων στο Πεντάγωνο

Ανώνυμος δωρητής προσφέρει 130 εκατ. δολάρια στο Πεντάγωνο για να πληρωθούν οι στρατιώτες εν μέσω κυβερνητικού shutdown στις ΗΠΑ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα δεοντολογίας
LIFO NEWSROOM
Κάθριν Κόνολι: Η ανεξάρτητη πολιτικός στο κατώφλι της ιρλανδικής προεδρίας

Διεθνή / Κάθριν Κόνολι: Η ανεξάρτητη πολιτικός στο κατώφλι της ιρλανδικής προεδρίας

Η Κάθριν Κόνολι, γνωστή για την ακεραιότητα και τη μαχητικότητά της, διεκδικεί την προεδρία της Ιρλανδίας με υπόσχεση να είναι «μια φωνή ειρήνης» και να υπερασπιστεί τη στρατιωτική ουδετερότητα της χώρας
LIFO NEWSROOM
Royal Lodge: Ο βασιλιάς Κάρολος πιέζει τον πρίγκιπα Άντριου να φύγει από την πολυτελή κατοικία

Διεθνή / Royal Lodge: Ο βασιλιάς Κάρολος πιέζει τον πρίγκιπα Άντριου να φύγει από την πολυτελή κατοικία

Ο πρίγκιπας Άντριου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το παλάτι για να εγκαταλείψει το Royal Lodge στο Γουίντσορ, εν μέσω νέων πιέσεων και αναζωπύρωσης του σκανδάλου Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM