Στη Σαουδική Αραβία θα ενημερώνουν με sms τις γυναίκες πως πήραν διαζύγιο

Στη Σαουδική Αραβία θα ενημερώνουν με sms τις γυναίκες πως πήραν διαζύγιο Facebook Twitter
0

Τα δικαστήρια στη Σαουδική Αραβία θα ενημερώνουν με sms στο κινητό τηλέφωνο τις γυναίκες, των οποίων η οικογενειακή κατάσταση άλλαξε, ιδίως στην περίπτωση του διαζυγίου.

Το παραπάνω μέτρο τίθεται σε ισχύ από σήμερα σύμφωνα με έναν νέο νόμο.

Το μέτρο αυτό στοχεύει να αποτρέψει το αυξανόμενο φαινόμενο με άνδρες που βάζουν μυστικά τέλος στον γάμο τους, χωρίς καν να ενημερώνουν τη σύζυγό τους.

«Οι γυναίκες θα ενημερώνονται για κάθε αλλαγή σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση μέσω ενός SMS» επισήμανε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένα δελτίο τύπου, όπως μετέδωσε το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ekhbariya κι άλλα τοπικά ΜΜΕ.

«Οι γυναίκες στο βασίλειο θα μπορούν να ενημερώνονται για τα έγγραφα που σχετίζονται με τη διακοπή του συμβολαίου γάμου τους μέσω του ιστότοπου του υπουργείου» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το μέτρο αυτό υλοποιείται, την ώρα που ο πανίσχυρος πρίγκιπας κληρονόμος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προχωρά στην εφαρμογή άνευ προηγουμένου οικονομικών, κοινωνικών και θρησκευτικών μεταρρυθμίσεων σε αυτήν την υπερσυντηρητική πετρελαιοπαραγωγό χώρα, που επιβάλλει στις γυναίκες από τους αυστηρότερους περιορισμούς παγκοσμίως.

Στις γυναίκες επετράπη να οδηγούν από τον Ιούνιο του 2018. Τους αναγνωρίστηκε, επίσης, το δικαίωμα της πρόσβασης στα αθλητικά στάδια, κάτι που απολάμβαναν μέχρι πρότινος αποκλειστικά οι άνδρες. Το Ριάντ, επιπλέον, επιδιώκει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Όμως, η Σαουδική Αραβία καταστέλλει κάθε αντίθετη φωνή και προχωρά σε συλλήψεις στους θρησκευτικούς, πνευματικούς, οικονομικούς κόλπους κι ιδίως σε βάρος των ακτιβιστών που μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών.

Σήμερα, μια 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία που συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, δήλωσε ότι φοβάται για τη ζωή της στην περίπτωση που επαναπατρισμού της από τις αρχές της Ταϊλάνδης, που επιβεβαίωσαν ότι της αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα, μόλις αφίχθη από το Κουβέιτ.

Η γυναίκα, που κατέφυγε στο Twitter για να μιλήσει για την ιστορία της, εξήγησε ότι επιχείρησε να φύγει για να γλιτώσει από την κακομεταχείριση από την οικογένειά της κι ότι σκόπευε να πάει να ζητήσει άσυλο στην Αυστραλία, διαβεβαιώνοντας ότι της έχει χορηγηθεί βίζα.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Διεθνή / Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Ο νέος νόμος, που εισήγαγε η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Επιβάλλει τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για θανατηφόρες επιθέσεις.
THE LIFO TEAM
NASA ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕΛΗΝΗ ARTEMIS II

Διεθνή / «Είμαστε μόνοι;» - Ποια η σημασία της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της NASA στη Σελήνη μετά από 53 χρόνια

Η NASA στέλνει πλήρωμα αστροναυτών προς τη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής «Artemis II» για «ένα περιπετειώδες ταξίδι που θα τους οδηγήσει πιο βαθιά στο διάστημα από ό,τι έχει πάει ποτέ ο άνθρωπος», όπως σχολιάζει το Reuters
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / WSJ: Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τον πόλεμο ακόμη και με κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

Τις τελευταίες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του, φέρεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια στρατιωτική επιχείρηση για το άνοιγμα των Στενών, θα παρατείνει τη σύγκρουση
THE LIFO TEAM