Στη Σαουδική Αραβία θα ενημερώνουν με sms τις γυναίκες πως πήραν διαζύγιο

Στη Σαουδική Αραβία θα ενημερώνουν με sms τις γυναίκες πως πήραν διαζύγιο Facebook Twitter
0

Τα δικαστήρια στη Σαουδική Αραβία θα ενημερώνουν με sms στο κινητό τηλέφωνο τις γυναίκες, των οποίων η οικογενειακή κατάσταση άλλαξε, ιδίως στην περίπτωση του διαζυγίου.

Το παραπάνω μέτρο τίθεται σε ισχύ από σήμερα σύμφωνα με έναν νέο νόμο.

Το μέτρο αυτό στοχεύει να αποτρέψει το αυξανόμενο φαινόμενο με άνδρες που βάζουν μυστικά τέλος στον γάμο τους, χωρίς καν να ενημερώνουν τη σύζυγό τους.

«Οι γυναίκες θα ενημερώνονται για κάθε αλλαγή σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση μέσω ενός SMS» επισήμανε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένα δελτίο τύπου, όπως μετέδωσε το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ekhbariya κι άλλα τοπικά ΜΜΕ.

«Οι γυναίκες στο βασίλειο θα μπορούν να ενημερώνονται για τα έγγραφα που σχετίζονται με τη διακοπή του συμβολαίου γάμου τους μέσω του ιστότοπου του υπουργείου» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το μέτρο αυτό υλοποιείται, την ώρα που ο πανίσχυρος πρίγκιπας κληρονόμος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προχωρά στην εφαρμογή άνευ προηγουμένου οικονομικών, κοινωνικών και θρησκευτικών μεταρρυθμίσεων σε αυτήν την υπερσυντηρητική πετρελαιοπαραγωγό χώρα, που επιβάλλει στις γυναίκες από τους αυστηρότερους περιορισμούς παγκοσμίως.

Στις γυναίκες επετράπη να οδηγούν από τον Ιούνιο του 2018. Τους αναγνωρίστηκε, επίσης, το δικαίωμα της πρόσβασης στα αθλητικά στάδια, κάτι που απολάμβαναν μέχρι πρότινος αποκλειστικά οι άνδρες. Το Ριάντ, επιπλέον, επιδιώκει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Όμως, η Σαουδική Αραβία καταστέλλει κάθε αντίθετη φωνή και προχωρά σε συλλήψεις στους θρησκευτικούς, πνευματικούς, οικονομικούς κόλπους κι ιδίως σε βάρος των ακτιβιστών που μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών.

Σήμερα, μια 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία που συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, δήλωσε ότι φοβάται για τη ζωή της στην περίπτωση που επαναπατρισμού της από τις αρχές της Ταϊλάνδης, που επιβεβαίωσαν ότι της αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα, μόλις αφίχθη από το Κουβέιτ.

Η γυναίκα, που κατέφυγε στο Twitter για να μιλήσει για την ιστορία της, εξήγησε ότι επιχείρησε να φύγει για να γλιτώσει από την κακομεταχείριση από την οικογένειά της κι ότι σκόπευε να πάει να ζητήσει άσυλο στην Αυστραλία, διαβεβαιώνοντας ότι της έχει χορηγηθεί βίζα.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM
Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Διεθνή / Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Η χώρα της Καραϊβικής έχει υποστεί τρία μεγάλα μπλακ άουτ αυτόν τον μήνα, καθώς το εμπάργκο καυσίμων από τις ΗΠΑ έχει περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων
THE LIFO TEAM