Στη Μόσχα ο Ερντογάν για συνομιλίες με τον Πούτιν: «Πιθανή η εκεχειρία στην Ιντλίμπ»

Στη Μόσχα ο Ερντογάν για συνομιλίες με τον Πούτιν: «Πιθανή η εκεχειρία στην Ιντλίμπ» Facebook Twitter
0

Στη Μόσχα βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την Ιντλίμπ και αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, μετά από εβδομάδες ατελέσφορης διπλωματίας, είναι πιθανό να συμφωνηθεί σήμερα κατάπαυση του πυρός μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών που πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων στη συριακή αυτή επαρχία - με αποτέλεσμα των εκτοπισμό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου αμάχων τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Η πολιτική διπλωματία θα είναι πολύ πιο καταλυτική σήμερα απ'ό,τι η στρατιωτική διπλωματία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Με τη βοήθεια των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ κατάφεραν να προωθηθούν αρκετά στην προσπάθεια ανακατάληψης του τελευταίου αυτού προπυργίου των Σύρων ανταρτών, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Αυτό, ωστόσο, έχει προκαλέσει αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη αποκάλεσαν «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του εννιαετούς πολέμου που έχει εξαναγκάσει σε φυγή από τις πατρίδες τους εκατομμύρια ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκοντάδες χιλιάδες άλλους».

Η Τουρκία που διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, έστειλε στρατεύματα και εξοπλισμό στην περιοχή, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την προώθηση των κυβερνητικών δυνάμεων και να αποτρέψει νέο προσφυγικό κύμα προς τα νότια σύνορά της.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι μάχες έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 60 Τούρκους στρατιώτες, εντείνοντας τους φόβους για άμεση σύγκρουση των δύο χωρών - που δρουν υποστηρικτικά στις εκατέρωθεν πλευρές του εμφυλίου της Συρίας.

«Θέμα γοήτρου»

«Ίσως μετά τις συζητήσεις Πούτιν και Ερντογάν ανακοινωθεί εκεχειρία, όμως αυτό θα είναι απλώς ένα σόου», εκτίμησε Δυτικός διπλωμάτης.

«Η νίκη στη Συρία έχει αναχθεί σε ζήτημα γοήτρου για τη Ρωσία και τον Πούτιν προσωπικά», διαβεβαίωσε ο Γιούρι Μπαρμίν αναλυτής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Θεμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα, που επεμβαίνει στρατιωτικά στη Συρία από το 2015, δεν είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις.

Η Τουρκία έχει καταρρίψει τρία πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας και έχει σκοτώσει, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεκάδες Σύρους στρατιώτες, παραβιάζοντας τη συμφωνία την οποία υπέγραψαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι το 2018 περί εκεχειρίας στην περιοχή και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

Η κλιμάκωση της έντασης προκάλεσε εξάλλου έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, οι οποίες ενίσχυσαν τα τελευταία χρόνια τη συνεργασία τους στην κρίση στη Συρία, παρά τις σημαντικές τους διαφορές.

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM