Στη Μόσχα ο Ερντογάν για συνομιλίες με τον Πούτιν: «Πιθανή η εκεχειρία στην Ιντλίμπ»

Στη Μόσχα ο Ερντογάν για συνομιλίες με τον Πούτιν: «Πιθανή η εκεχειρία στην Ιντλίμπ» Facebook Twitter
0

Στη Μόσχα βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την Ιντλίμπ και αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, μετά από εβδομάδες ατελέσφορης διπλωματίας, είναι πιθανό να συμφωνηθεί σήμερα κατάπαυση του πυρός μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών που πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων στη συριακή αυτή επαρχία - με αποτέλεσμα των εκτοπισμό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου αμάχων τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Η πολιτική διπλωματία θα είναι πολύ πιο καταλυτική σήμερα απ'ό,τι η στρατιωτική διπλωματία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Με τη βοήθεια των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ κατάφεραν να προωθηθούν αρκετά στην προσπάθεια ανακατάληψης του τελευταίου αυτού προπυργίου των Σύρων ανταρτών, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Αυτό, ωστόσο, έχει προκαλέσει αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη αποκάλεσαν «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του εννιαετούς πολέμου που έχει εξαναγκάσει σε φυγή από τις πατρίδες τους εκατομμύρια ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκοντάδες χιλιάδες άλλους».

Η Τουρκία που διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, έστειλε στρατεύματα και εξοπλισμό στην περιοχή, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την προώθηση των κυβερνητικών δυνάμεων και να αποτρέψει νέο προσφυγικό κύμα προς τα νότια σύνορά της.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι μάχες έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 60 Τούρκους στρατιώτες, εντείνοντας τους φόβους για άμεση σύγκρουση των δύο χωρών - που δρουν υποστηρικτικά στις εκατέρωθεν πλευρές του εμφυλίου της Συρίας.

«Θέμα γοήτρου»

«Ίσως μετά τις συζητήσεις Πούτιν και Ερντογάν ανακοινωθεί εκεχειρία, όμως αυτό θα είναι απλώς ένα σόου», εκτίμησε Δυτικός διπλωμάτης.

«Η νίκη στη Συρία έχει αναχθεί σε ζήτημα γοήτρου για τη Ρωσία και τον Πούτιν προσωπικά», διαβεβαίωσε ο Γιούρι Μπαρμίν αναλυτής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Θεμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα, που επεμβαίνει στρατιωτικά στη Συρία από το 2015, δεν είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις.

Η Τουρκία έχει καταρρίψει τρία πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας και έχει σκοτώσει, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεκάδες Σύρους στρατιώτες, παραβιάζοντας τη συμφωνία την οποία υπέγραψαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι το 2018 περί εκεχειρίας στην περιοχή και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

Η κλιμάκωση της έντασης προκάλεσε εξάλλου έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, οι οποίες ενίσχυσαν τα τελευταία χρόνια τη συνεργασία τους στην κρίση στη Συρία, παρά τις σημαντικές τους διαφορές.

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM
Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM