Στη χαμηλότερη τιμή του από το 2009 το πετρέλαιο, λόγω Ιράν

Στη χαμηλότερη τιμή του από το 2009 το πετρέλαιο, λόγω Ιράν Facebook Twitter
0

Οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν σήμερα  Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2009, καθώς ο ΟΠΕΚ συνεχίζει την παραγωγή μεγάλου όγκου πετρελαίου, ενώ και το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές, διπλασιάζοντας τες. Το μπρεντ έπεσε  κάτω από τα 37 δολάρια  το βαρέλι, ενώ την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov προειδοποιεί τους συμπατριώτες του ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν και στα 30 δολάρια το 2016 και να μείνουν χαμηλά σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Maxim Oreshkin δήλωσε, όπως γράφει το rt.com, πως η Ρωσία έχει καταρτίσει τα σχέδια της με βάση την εκτίμηση ότι η τιμή θα κυμαίνεται  μεταξύ 40 και  60 δολαρίων, τουλάχιστον μέχρι το 2022.

Αυτό το σενάριο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τον Oreshkin. Θα σημάνει επίσης την καταστροφή για τους παραγωγούς της Βόρειας Θάλασσας, στα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας της Βραζιλίας, και στους υπερχρεωμένους δυτικούς παραγωγούς. "Θα ζήσουμε σε μια άλλη πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Oreshkin. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η μέση τιμή του αργού για το επόμενο έτος θα είναι  35 δολάρια  ανά βαρέλι, κάτι που σημαίνει ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά δύο έως τρία τοις εκατό μαζί με τις επενδύσεις και τους πραγματικούς μισθούς.

Πάντως σύμφωνα με άρθρο της Telegraph η πτώση των τιμών του πετρελαίου οδηγείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη γεωπολιτική και θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα. Όπως ακριβώς οι τιμές έπεσαν γρήγορα, έτσι γρήγορα θα μπορούσαν και να ανέβουν, σημειώνει η εφημερίδα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ