Στη δημοσιότητα οι διάλογοι Τραμπ με τον ηγέτη του Μεξικού - Τον πίεζε να μην τον «αδειάζει» για το τείχος

Στη δημοσιότητα οι διάλογοι Τραμπ με τον ηγέτη του Μεξικού - Τον πίεζε να μην τον «αδειάζει» για το τείχος Facebook Twitter
EPA/MEXICAN PRESIDENCY
0

Στην πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία ως πρόεδρος των ΗΠΑ με τον μεξικανό ομόλογό του Πένια Νιέτο, στις 27 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την προεκλογική του δέσμευση – σήμα κατατεθέν της εκστρατείας του – να υποχρεώσει το Μεξικό να πληρώσει για την ανέγερση ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ως ένα πολιτικό πρόβλημα που διογκώνεται. Παράλληλα, άσκησε πίεση στον μεξικανό πρόεδρο να σταματήσει να λέει δημοσίως ότι η κυβέρνησή του δεν θα πληρώσει ποτέ για το τείχος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.


Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι είχε συνειδητοποιήσει ότι η χρηματοδότηση της οικοδόμησης του τείχους θα πρέπει να προέλθει από άλλες πηγές, αλλά απείλησε να διακόψει τις επαφές με την μεξικανική κυβέρνηση αν ο Νιέτο συνεχίζει να κάνει επιθετικές δηλώσεις. Χαρακτήρισε δε το τείχος ως το «το πιο ασήμαντο θέμα της συζήτησής μας, αλλά πολιτικά ίσως να είναι το πιο σημαντικό».


«Σχετικά με το τείχος, εσύ και εγώ έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα», είπε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στον Νιέτο. «Ο λαός μου ξεσηκώνεται και λέει "Το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος" και ο δικός σου λαός ενδεχομένως να λέει κάτι σε μια αντίστοιχη, ελαφρώς διαφορετική γλώσσα».


«Πρέπει να έχω το Μεξικό να πληρώνει για το τείχος – Πρέπει» τόνισε. «Μιλάω για αυτό τα τελευταία δύο χρόνια». Για να λύσει το πρόβλημα, ο Τραμπ πίεσε τον Νιέτο να «πνίξει» το θέμα. «Και οι δύο θα πούμε "θα βρούμε μια λύση", θα βρούμε κάπως μια φόρμουλα», είπε.


Όταν ο Νιέτο επέμεινε ότι η θέση του θα συνεχίσει να είναι σταθερή λέγοντας ότι το Μεξικό δεν μπορεί να πληρώσει για το τείχος, ο Τραμπ αντέδρασε: «Δεν μπορείς να το λες αυτό στα μέσα ενημέρωσης. Τα μέσα ενημέρωσης θα το ακολουθήσουν και δεν μπορώ να ζήσω με αυτό», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας επίσης ότι γνωρίζει «τον τρόπο για να οικοδομηθεί πολύ φθηνά το τείχος...και θα είναι ένα καλύτερο τείχος και θα φαίνεται πολύ ωραίο».


Πέρα από την συνομιλία με τον Νιέτο, η Post έδωσε στην δημοσιότητα και μέρος του απομαγνητοφωνημένου κείμενου της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Τραμπ που είχε στις 28 Ιανουαρίου με τον αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Συνταγμένα από το προσωπικό του Λευκού Οίκου, τα κείμενα δίνουν μια αφιλτράριστη ματιά στην προσέγγιση του Τραμπ για την διπλωματική πτυχή των καθηκόντων του.


«Έχω έρθει ως εδώ», είπε ξεσπώντας ο Τραμπ, έπειτα από διαφωνία του με τον Τέρνμπουλ για μια συμφωνία στο προσφυγικό. «'Εχω τέτοιες τηλεφωνικές επικοινωνίες όλη μέρα και αυτή είναι η πιο δυσάρεστη». «Η συνομιλία με τον Πούτιν ήταν ευχάριστη» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο πριν το τέλος της επικοινωνίας του με τον αυστραλό πρωθυπουργό. «Αυτή είναι γελοία».


Και οι δύο επικοινωνίες που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με τους ηγέτες του Μεξικού και της Αυστραλίας είχαν ως επίκεντρο θέματα που σχετίζονταν με την μετανάστευση. Αλλά η ουσία των ζητημάτων αυτών ελάχιστα συζητήθηκε με την κύρια ανησυχία του Τραμπ να εμφανίζεται να είναι αν θα υπάρξει κάποια επίδραση των πολιτικών αυτών στον ίδιο.


«Αυτό θα με τελειώσει», τόνισε ο Τραμπ στον Τέρνμπουλ. «Είμαι ο σπουδαιότερος άνθρωπος του κόσμου που δεν θέλει να επιτρέψει την είσοδο ανθρώπων στην χώρα. Και τώρα συμφωνώ να δεχτώ 2.000 ανθρώπους», είπε αναφερόμενος στην συμφωνία που είχε συνάψει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα για την αποδοχή 1.250 προσφύγων από την Αυστραλία.


Σε κάποιο σημείο ο Τραμπ, εξέφρασε τον θαυμαστό του για την άρνηση της Αυστραλίας να επιτρέψει σε πρόσφυγες να φτάνουν με βάρκες στις ακτές της, σημειώνοντας ότι αυτή «είναι μια καλή ιδέα. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς». Ενώ με σχόλιο που φέρεται να προοριζόταν για φιλοφρόνηση, ο Τραμπ είπε στον Τέρνμπουλ: «Εσύ είσαι χειρότερος από μένα».


«Σιχαίνομαι να συναινώ στην αποδοχή αυτών των ανθρώπων. Σε διαβεβαιώνω ότι είναι κακοί. Για αυτό το λόγο είναι στην φυλακή αυτή την στιγμή. Δεν πρόκειται να γίνουν θαυμάσιοι άνθρωποι που θα εργαστούν για την τοπική παραγωγή γάλακτος», είπε σε μια προφανή αναφορά του στις αμερικανικές φάρμες γαλακτοπαραγωγής. Εξαγριωμένος δε είπε ότι οι πρόσφυγες μπορεί «να γίνουν ο βομβιστής της Βοστώνης σε πέντε χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM