Οπτικό υλικό του 1963 με τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Τζον Κένεντι είδε το φως της δημοσιότητας.

 

Το οπτικό υλικό, απεικονίζει τον Τζον Φ. Κένεντι όρθιο μέσα σε ένα ανοιχτό σεντάν αυτοκίνητο, να χαιρετά τον κόσμο που τον επευφημεί, συνοδεία αστυνομικών μοτοσυκλετών.

 

Η σκηνή γυρίστηκε το 1963 στην Ιρλανδία και θυμίζει τρομακτικά το περίφημο πλάνο της δολοφονίας του μόλις μήνες αργότερα.

 

Το πλάνο είναι από την επίσκεψή του στο Νιου Ρος, μια πόλη στην κομητεία Γουέξφορντ στη νοτιοανατολική Ιρλανδία, όπου ο Κένεντι επισκέφτηκε το σπίτι της οικογένειας του προπάππου του.

 

Η Peggy Walsh, ερασιτέχνης κινηματογραφίστρια και κάτοικος της περιοχής, κατέγραψε την επίσκεψη στις 27 Ιουνίου σε μια έγχρωμη ταινία, διάρκειας 20 λεπτών. Τα πλάνα παρέμειναν αζήτητα σε ένα συρτάρι. Σχεδόν ξεχασμένα, για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

 

Η δική της καταγραφή για τον Κένεντι έρχεται σε αντίθεση με τη σκηνή που απαθανάτισε ένας άλλος ερασιτέχνης κινηματογραφιστής, ο Abraham Zapruder.

 

Εκείνος  στις 22 Νοεμβρίου 1963, κατέγραψε τον τότε Αμερικανό πρόεδρο όταν εκείνος βρισκόταν σε ένα αντίστοιχο ανοιχτό αυτοκίνητο και ξεσήκωνε τα πλήθη στο Ντάλας του Τέξας. Λίγα λεπτά μετά, ο πρόεδρος θα έπεφτε νεκρός. Αυτό έγινε αναμφισβήτητα το πιο διάσημο οπτικό υλικό του 20ού αιώνα.

 

Η Walsh, στα 98 της χρόνια σήμερα, και η κόρη της Ann Larkin δέχτηκαν πρόσφατα την προσφορά ενός συμπολίτη τους, του Paddy Breen, ο οποίος ζήτησε να μετατρέψει την ταινία της σε DVD.

 

«Ήταν σε ένα συρτάρι για σχεδόν 50 χρόνια χωρίς κανείς να το πλησιάσει», είπε η κόρη της. «Το να το έχεις τώρα και να το δείχνεις σε τόσο καλή ανάλυση είναι απλά φανταστικό. Όταν βλέπεις τα πλήθη γύρω του, την ελευθερία και τη φιλικότητά του, σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ οικεία».

 

Το βίντεο το δώρισαν στο Αρχείο Βιβλίων και Ερευνών Kennedy της βιβλιοθήκης του Νιού Ρος, παρακλάδι του ετήσιου θερινού σχολείου Kennedy, το οποίο πραγματοποιεί ομιλίες και εκδηλώσεις στην πόλη της Γουέξφορντ.

 

Ο Willie Keilthy, πρόεδρος του θερινού σχολείου, ευχαρίστησε την Walsh και την Larkin για τη συντήρηση και τη δωρεά της ταινίας, η οποία θα προβληθεί στο κοινό για πρώτη φορά σε εξωτερική προβολή στις 2 Σεπτεμβρίου.

 

Ο Κένεντι είχε μιλήσει για την επίσκεψή του το 1963. «Χρειάστηκαν 115 χρόνια για να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι, 6.000 μίλια και τρεις γενιές», είχε πει σε ομιλία του τότε στην αποβάθρα του λιμανιού.

 

Στο σημείο υπάρχει ένα άγαλμα και μια «φλόγα για τους μετανάστες», που αναβοσβήνει μέσα σε ένα μεταλλικό γλυπτό, αφιερωμένο στη διασπορά.

 

 

Με πληροφορίες του Guardian