Σταρ της όπερας που κρατήθηκε στο αεροδρόμιο του Παρισιού κατηγορεί τις αρχές για φυλετικές διακρίσεις

Σταρ της όπερας που κρατήθηκε στο αεροδρόμιο του Παρισιού κατηγορεί τις αρχές για φυλετικές διακρίσεις Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Νοτιοαφρικανή σταρ της όπερας Πρίτι Γέντε κατηγορεί τις γαλλικές αρχές για «απαράδεκτες φυλετικές διακρίσεις», μετά την κράτησή της και τον σωματικό έλεγχο με αφαίρεση ρούχων στο αεροδρόμιο του Παρισιού. 

«Η αστυνομική βαναυσότητα είναι πραγματική για κάποιον που μοιάζει όπως εγώ», έγραψε η Γέντε στα social media την Τρίτη, μία ημέρα μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ. 

Η καταξιωμένη σοπράνο έφτασε στο Παρίσι καθώς πρωταγωνιστεί στην όπερα «La Sonnambula» στη γαλλική πρωτεύουσα. Κατά την άφιξή της τη Δευτέρα την υπέβαλαν σε «κακομεταχείριση, απαράδεκτη φυλετική διάκριση, ψυχολογικό μαρτύριο και πολύ προσβλητικά φυλετικά σχόλια», σύμφωνα με τα όσα έγραψε στα social media. 

Η Γέντε έγραψε ότι η αστυνομία του αεροδρομίου κατέσχεσε τα πράγματά της, μεταξύ άλλων το κινητό τηλέφωνό της και τη μετέφερε σε «κελί κράτησης» στο αεροδρόμιο. 

«Με έγδυσαν και με έψαξαν σαν εγκληματία», ανέφερε. Στη συνέχεια την άφησαν μόνη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και της είπαν να γράψει σε ένα χαρτί τους τηλεφωνικούς αριθμούς φίλων και συγγενών. «Έκανε κρύο εκεί μέσα, δεν υπήρχε φως στην αρχή», έγραψε η σοπράνο. 

Όταν ανέφερε σε αστυνομικό ότι έπεφτε η μπαταρία του τηλεφώνου της και ρώτησε αν μπορούσε να δανειστεί έναν φορτιστή, εκείνος- σύμφωνα με την καταγγελία της- απάντησε: «Άκουσέ με προσεκτικά, δεν θα πάρεις το τηλέφωνό σου». Η σοπράνο περιέγραψε τον τόνο του αστυνομικού ως σκληρό και υπεροπτικό. «Ρώτησα “είμαι φυλακισμένη;”. Απάντησε αγενώς ναι και αποφάσισα να συμμορφωθώ και απλά να κάνω ό,τι λένε», περιέγραψε. 

Η εμπειρία ήταν τραυματική και τρομακτική, έγραψε η Γέντε. «Με κατέκλυσαν τόσο αρνητικές σκέψεις. Ακόμη τρέμω σκεφτόμενη ότι είμαι μία στο εκατομμύριο που μπόρεσε να βγει από αυτή την κατάσταση ζωντανή», ανέφερε. 

Γάλλος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατανομαστεί, είπε ότι η Γέντε ανακρίθηκε από την αστυνομία επειδή είχε νοτιοαφρικανικό διαβατήριο και δεν είχε γαλλική βίζα για την είσοδο στη χώρα. 

«Τα έγγραφα που έδειξε δεν της επέτρεπαν να μπει σε γαλλικό έδαφος», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γέντε ανακρίθηκε περίπου από τις 5 μ.μ. έως τις 6 μ.μ., προτού αφεθεί ελεύθερη. Έπειτα από μία διαδικασία εξακρίβωσης «έλαβε μία βίζα που ρύθμισε την κατάστασή της». Ευχαρίστησε την αστυνομία όταν της επετράπη να φύγει, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο έλεγχος με αφαίρεση ρούχων είναι συνήθης για κάποιον που κρατείται λόγω μη σωστών εγγράφων. «Είναι συνήθης διαδικασία, γίνεται έρευνα για λόγους ασφαλείας», συμπλήρωσε. 

Σε μεταγενέστερη ανάρτηση η Γέντε ευχαρίστησε τους θαυμαστές και τους συναδέλφους της για την υποστήριξή τους. Ανέφερε ότι δεν «ανακρίθηκε βάναυσα ούτε βασανίστηκε σωματικά όπως πολλοί», αλλά σημείωσε ότι είναι ευγνώμων που είναι ζωντανή. 


Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM