Spotify: Ανησυχία και από Χάρι- Μέγκαν για την παραπληροφόρηση- Τι αλλάζει στην πλατφόρμα

Spotify: Ανησυχία και από Χάρι- Μέγκαν για την παραπληροφόρηση- Τι αλλάζει στην πλατφόρμα Facebook Twitter
Πηγή φωτό Getty Images
0

Το Spotify ανακοίνωσε μία νέα προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, έπειτα από τις αντιδράσεις σχετικά με το podcast του Τζο Ρόγκαν

Στο μεταξύ, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ ανακοίνωσαν ότι είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εκφράσει ανησυχία για την παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό στο Spotify, αλλά δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την πλατφόρμα. 

Το βράδυ της Κυριακής η υπηρεσία streaming ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει προειδοποιήσεις περιεχομένου σε podcast που περιλαμβάνουν συζήτηση για τον κορωνοϊό. 

Οι ανησυχίες των Μέγκαν και Χάρι 

Τις προηγούμενες ημέρες αρχικά ο Νιλ Γιανγκ και στη συνέχεια η Τζόνι Μίτσελ ανακοίνωσαν ότι αφαιρούν τη μουσική τους από την πλατφόρμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί το Spotify φιλοξενεί το podcast του Τζο Ρόγκαν, το οποίο κατηγορούν ότι προωθεί αντιεμβολιαστικές θεωρίες συνωμοσίες.

Τον περασμένο Απρίλιο ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ εξέφρασαν για πρώτη φορά στο Spotify ανησυχίες για την παραπληροφόρηση σχετικά με τον Covid, ανακοίνωσε εκπρόσωπός τους. Οι δυο τους υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες για podcast στην πλατφόρμα και μέχρι στιγμής έχει κυκλοφορήσει ένα επεισόδιο, τον Δεκέμβριο του 2020. 

«Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τις σοβαρές ζημιές της παραπληροφόρησης κάθε ημέρα. Τον περασμένο Απρίλιο οι συνιδρυτές μας άρχισαν να εκφράζουν ανησυχία στους εταίρους μας στο Spotify για τις πολύ αληθινές συνέπειες της παραπληροφόρησης του κορωνοϊού στην πλατφόρμα», δήλωσε εκπρόσωπος του Archewell Foundation.  

«Συνεχίσαμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στο Spotify για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν αλλαγές στην πλατφόρμα, που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση δημόσιας υγείας», συμπλήρωσε και πρόσθεσε «είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας όπως συμβαίνει». 

Η απόφαση του Spotify 

Αρχικά, την περασμένο Τετάρτη, το Spotify επεσήμανε ότι έχει τη «μεγάλη ευθύνη της ισορροπίας ανάμεσα στην ασφάλεια για τους ακροατές και την ελευθερία για τους δημιουργούς» και ανακοίνωσε ότι έχει αφαιρέσει πάνω από 20.000 επεισόδια podcast που σχετίζονται με τον κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας. 

Το βράδυ της Κυριακής ο CEO της πλατφόρμας, Ντάνιελ Εκ, ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία εργάζεται προκειμένου να προσθέσει μια προειδοποίηση για το περιεχόμενο σε όποιο επεισόδιο podcast περιλαμβάνει συζήτηση για τον κορωνοϊό. 

«Υπάρχουν πολλά άτομα και απόψεις στο Spotify, με τις οποίες διαφωνώ ισχυρά είναι σημαντικό για εμένα να μην έχουμε τη θέση λογοκριτή περιεχομένου, ενώ επίσης θα διασφαλίζουμε ότι υπάρχουν κανόνες και συνέπειες για αυτούς που τους παραβιάζουν», επεσήμανε σε blog του. 

Η προειδοποίηση που θα προστεθεί «θα κατευθύνει τους ακροατές στον κόμβο μας για τον Covid-19, μία πηγή που παρέχει εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα που βασίζονται σε στοιχεία, ενημερωμένες πληροφορίες που κοινοποιούνται από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και αρχές της δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο, όπως και σε link σε αξιόπιστες πηγές», εξήγησε. 

Αυτή η «νέα προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης», θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, συμπλήρωσε. 

Οι αντιδράσεις των μουσικών 

Η αρχή έγινε με τον Νιλ Γιανγκ, ο οποίος απαίτησε να αφαιρεθεί η μουσική του από το Spotify λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορούν να έχουν τον Ρόγκαν ή τον Γιανγκ. Όχι και τους δύο». 

Μετά την αφαίρεση της μουσικής του, το Spotify εξέφρασε «λύπη για την απόφαση του Νιλ, αλλά ελπίζουμε να τον υποδεχθούμε ξανά σύντομα». 

Ακολούθησε η Τζόνι Μίτσελ- που έχει 3,7 εκατ. ακροατές στην πλατφόρμα τον μήνα- η οποία ανακοίνωσε ότι και εκείνη θα αφαιρέσει τη μουσική της από την υπηρεσία streaming. «Ανεύθυνοι άνθρωποι διαδίδουν ψέματα που κοστίζουν σε ανθρώπους τη ζωή τους. Είμαι αλληλέγγυα με τον Νιλ Γιανγκ και την παγκόσμια επιστημονική και ιατρική κοινότητα σε αυτό το θέμα», επεσήμανε. 

Επίσης, το Σάββατο ο Νιλς Λόφγκρεν, κιθαρίστας του Μπρους Σπρίνγκστιν, που συχνά συνεργάζεται με τον Νιλ Γιανγκ, δήλωσε ότι ακολουθεί τα βήματά του. Ανακοίνωσε ότι ήδη είχε αφαιρεθεί η μουσική του των τελευταίων 27 ετών από την πλατφόρμα και ότι ζήτησε από δισκογραφικές εταιρείες να κάνουν το ίδιο με προηγούμενες δημιουργίες του. 

Το Spotify απέκτησε τα δικαιώματα του The Joe Rogan Experience το 2020, σε συμφωνία ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι το πιο δημοφιλές podcast στην πλατφόρμα. 

Ο κωμικός έχει προκαλέσει κι άλλες αντιδράσεις για τις απόψεις του για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια. Πρόσφατα 270 γιατροί και επιστήμονες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία εξέφρασαν ανησυχία για την «προώθηση αβάσιμων θεωριών συνωμοσίας» στο podcast και πίεσαν το Spotify να αναλάβει δράση.

Η απάντηση του Τζο Ρόγκαν  

Ο Τζο Ρόγκαν σχολίασε τις εξελίξεις με ένα 10λεπτο βίντεο που ανάρτησε στο Instagram, στο οποίο υποσχέθηκε να «προσπαθήσει πιο σκληρά να προσελκύσει ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις» και ότι «θα βάλω τα δυνατά μου για να βεβαιωθώ ότι έχω κάνει έρευνα για αυτά τα θέματα». 

«Πολλοί άνθρωποι έχουν διαστρεβλωμένη αντίληψη για αυτό που κάνω», είπε, υπεραμυνόμενος δύο πρόσφατα επεισόδια με καλεσμένους που αναφέρθηκαν σε θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό. Χαρακτήρισε αυτούς τους καλεσμένους άτομα «με ιδιαίτερα διαπιστευτήρια… ανθρώπους με άποψη που διαφέρει από το κυρίαρχο αφήγημα». 

Περιέγραψε το podcast- που υπολογίζεται ότι φτάνει τους 11 εκατομμύρια ακροατές ανά επεισόδιο- ως «απλές συζητήσεις» που «ξεκίνησαν για διασκέδαση και κουβέντα».

«Έγινε αυτό που είναι σήμερα- κάποιου είδους ανεξέλεγκτος οδοστρωτήρας που μετά βίας έχω τον έλεγχό του. Συχνά δεν έχω ιδέα για το τι θα συζητήσω μέχρι να καθίσω και να μιλήσω με ανθρώπους», συμπλήρωσε. «Θα βάλω τα δυνατά μου στο μέλλον για να εξισορροπήσω τα πράγματα», είπε ακόμη. 

Επίσης, ευχαρίστησε το Spotify για την υποστήριξη αυτή την περίοδο και ζήτησε συγγνώμη από την πλατφόρμα για αυτό που συμβαίνει. Όσο για τον Νιλ Γιανγκ, ο Τζο Ρόγκαν είπε ότι δεν είναι θυμωμένος μαζί του και δήλωσε θαυμαστής του μουσικού. 

Με πληροφορίες από Guardian, AP 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Διεθνή / Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Τον προηγούμενο μήνα, η Χάνα Γκουτιέρες Ριντ, υπεύθυνη για τα όπλα στα γυρίσματα της ταινίας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελεία
NEWSROOM