Spiegel: Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών κατασκόπευε την Ιντερπόλ και τα γραφεία Ελλάδας, Αυστρίας και ΗΠΑ

Spiegel: Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών κατασκόπευε την Ιντερπόλ και τα γραφεία Ελλάδας, Αυστρίας και ΗΠΑ Facebook Twitter
1

Η γερμανική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών (BND) κατασκόπευε επί σειρά ετών την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστότερη ως Interpol, καθώς και τα γραφεία της υπηρεσίας σε δεκάδες χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Αυστρία και οι ΗΠΑ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

 

Το περιοδικό επικαλείται έγγραφα που έχει δει και σύμφωνα με τα οποία η BND είχε προσθέσει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τους τηλεφωνικούς αριθμούς και τους αριθμούς των φαξ των ερευνητών της Interpol στη λίστα των παρακολουθήσεών της.

 

Επιπλέον, η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας παρακολουθούσε την Europol, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία-- αρμόδιο οργανισμό της ΕΕ για την επιβολή του νόμου-- η οποία εδρεύει στη Χάγη, αναφέρει το περιοδικό.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια από την BND, την Interpol ή την Europol.

 

Το Der Spiegel έγραψε τον Φεβρουάριο ότι η BND παρακολουθούσε τα τηλέφωνα, τα φαξ και τα emails πολλών δημοσιογραφικών οργανισμών περιλαμβανομένων της New York Times και του Reuters.

 

Οι δραστηριότητες της BND βρέθηκαν στο μικροσκόπιο έρευνας του γερμανικού κοινοβουλίου σχετικά με τις κατηγορίες ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ πραγματοποιούσε ευρέως παρακολουθήσεις εκτός του αμερικανικού εδάφους, οι οποίες περιελάμβαναν και την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Μέρκελ.

 

Ο Κονσταντίν φον Νοτζ, μέλος των Πρασίνων και της κοινοβουλευτικής επιτροπής που πραγματοποίησε την έρευνα, χαρακτήρισε την τελευταία αναφορά σχετικά με τις παρακοκολουθήσεις της BND "σκανδαλώδη και ακατανόητη".

 

"Τώρα γνωρίζουμε ότι τα κοινοβούλια, διάφορες εταιρείες ακόμη και δημοσιογράφοι και εκδότες ήταν στόχοι, καθώς και συμμαχικές χώρες", αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

 

Σύμφωνα με τον φον Νοτζ, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πόσο αναποτελεσματικοί έχουν αποδεχτεί οι κοινοβουλευτικοί έλεγχοι μέχρι σήμερα, παρά την νέα νομοθεσία που έχει στόχο την μεταρρύθμιση της BND.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΑΜ ΜΠΟΝΤΙ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Όλα όσα έγιναν στην κατάθεση της Αμερικανίδας γενικής εισαγγελέως, Παμ Μπόντι

Η ακρόαση στο Κογκρέσο για τους φακέλους του Τζέφρι Έπσταϊν εξελίχθηκε σε έντονη αντιπαράθεση, καθώς βουλευτές κατηγόρησαν το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι απέκρυψε ονόματα χωρίς σαφή λόγο, ζητώντας εξηγήσεις και απόδοση ευθυνών
THE LIFO TEAM
Savannah Guthrie: Η μητέρα της αγνοείται για 10η ημέρα - Το βίντεο και οι ανησυχίες για την ιδιωτικότητα

Διεθνή / Savannah Guthrie: Η μητέρα της αγνοείται για 10η ημέρα - Το βίντεο και οι ανησυχίες για την ιδιωτικότητα

Το βίντεο από το κουδούνι της 84χρονης αποτέλεσε κρίσιμο στοιχείο για την έρευνα του FBI, αλλά ταυτόχρονα άνοιξε συζήτηση για την ιδιωτικότητα και τη χρήση οικιακών καμερών
THE LIFO TEAM
Ζιζέλ Πελικό: «Μην ντραπείτε ποτέ» – Το μήνυμα στα θύματα κακοποίησης στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: «Μην ντραπείτε ποτέ» – Το μήνυμα στα θύματα κακοποίησης στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη

Η γυναίκα που αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας λέει ότι η ντροπή είναι «διπλή καταδίκη» και περιγράφει το σοκ που ένιωσε βλέποντας τον εαυτό της «σαν μια πάνινη κούκλα» σε βίντεο της αστυνομίας
THE LIFO TEAM