Σουηδία: Οι τράπεζες υπό απειλή υβριδικού πολέμου και κυβερνοεπιθέσεων

Σουηδία: Οι τράπεζες υπό απειλή υβριδικού πολέμου και κυβερνοεπιθέσεων Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Ο Μάρκους Μάρεϊ, ιδρυτής της Truesec, αφιέρωσε πάνω από 20 χρόνια στη θωράκιση των τραπεζών απέναντι σε χάκερ. Σήμερα, όμως, οι μεγαλύτερες ανησυχίες δεν αφορούν οικονομικό κέρδος, αλλά την προσπάθεια κρατών να δημιουργήσουν χάος μέσω κυβερνοεπιθέσεων και υβριδικού πολέμου.

Στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής, οι κυβερνήσεις παρακολουθούν στενά τη ρωσική στρατηγική. «Το τραπεζικό σύστημα είναι προτεραιότητα για τους Ρώσους», λέει ο Μάρεϊ. «Κατανοούν πόση ζημιά προκαλεί αυτό στην κοινωνία.» Για τη Σουηδία, όπου το 90% των συναλλαγών είναι ψηφιακές, κάθε επίθεση μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες.

Οι πολίτες συχνά θεωρούν δεδομένη την ψηφιακή λειτουργία των τραπεζών, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τον Απρίλιο, η επίθεση στη BankID άφησε τους Σουηδούς χωρίς πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες για ώρες, αναδεικνύοντας πόσο ευάλωτη είναι μια κοινωνία που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις ψηφιακές πληρωμές.

Προετοιμασία για κρίση και υβριδικό πόλεμο

Η Riksbank έχει χαρτογραφήσει τα πιο ευάλωτα σημεία του συστήματος και προετοιμάζεται για δύο κύρια σενάρια: κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης κλίμακας και παρατεταμένες διακοπές ρεύματος ή επικοινωνιών. Η τράπεζα συνεργάζεται με εμπορικά ιδρύματα για να διασφαλίσει ότι οι βασικές υπηρεσίες πληρωμών, τρόφιμα, φάρμακα, μισθοί, θα παραμένουν διαθέσιμες. Οι τράπεζες έχουν ενισχύσει τις κυβερνοάμυνές τους με ασφαλή κωδικοποίηση, έλεγχο τρωτότητας και σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Μέσω των ασκήσεων TIBER, ελεγχόμενων από την ΕΕ, δοκιμάζεται η ανθεκτικότητα των τραπεζών απέναντι σε κυβερνοαπειλές, με τη συμμετοχή εξωτερικών συμβούλων όπως η Truesec.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες δοκιμάζονται πιο συχνά, ενώ οι μικρότερες λιγότερο. Παρά τις διαφορές στην απόδοση, η γενική τάση είναι σαφής: «Η βελτίωση είναι τεράστια από τότε που ξεκίνησαν», δηλώνει ο Μάρεϊ.

Η SEB AB έχει δημιουργήσει τμήμα πολιτικής άμυνας, ενώ η Nordea ενσωματώνει την ετοιμότητα για κρίσεις στην στρατηγική της εδώ και χρόνια. Στόχος είναι οι τράπεζες να λειτουργούν ακόμη και υπό συνθήκες πολέμου.

Η σουηδική κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο νόμο που θα αναθέτει στη Riksbank την ευθύνη διαχείρισης διακοπών πληρωμών και κρίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα αναπτύσσει ένα offline σύστημα καρτών που θα επιτρέπει τις βασικές πληρωμές ακόμη και αν καταρρεύσουν τα δίκτυα επικοινωνίας. Η πλήρης ψηφιοποίηση των πληρωμών έχει φέρει ανέσεις, αλλά και νέους κινδύνους. Το 2022, μόνο το 8% των Σουηδών χρησιμοποιούσε μετρητά στην τελευταία αγορά του. Οποιαδήποτε διακοπή, είτε από κυβερνοεπίθεση είτε από τεχνικό πρόβλημα, μπορεί να παραλύσει την καθημερινότητα.

Η Riksbank προειδοποιεί: οι πολίτες θα πρέπει να διατηρούν μετρητά για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να χρησιμοποιούν συχνά την offline δυνατότητα, για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δανία: «Υβριδική επίθεση» με drones σε αεροδρόμια – Επαγγελματικός σχεδιασμός, καμία απόδειξη ρωσικής εμπλοκής

Διεθνή / Δανία: «Υβριδική επίθεση» με drones σε αεροδρόμια – Επαγγελματικός σχεδιασμός, καμία απόδειξη ρωσικής εμπλοκής

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν είχε ήδη δηλώσει νωρίτερα ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η ρωσική εμπλοκή» σε προηγούμενο περιστατικό στην Κοπεγχάγη, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως η σοβαρότερη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών της χώρας μέχρι σήμερα
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανία σκέφτεται να αφήσει τη Γαλλία έξω από το πρόγραμμα μαχητικών της Ευρώπης

Διεθνή / Η Γερμανία σκέφτεται να αφήσει τη Γαλλία έξω από το πρόγραμμα μαχητικών της Ευρώπης

Οι εντάσεις για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού FCAS φέρνουν τη Γερμανία να εξετάζει Σουηδία ή Βρετανία αντί της Γαλλίας, ενώ οι διαφωνίες για ηγεσία και κατανομή εργασίας απειλούν το μέλλον των μαχητικών έως το 2040
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τη Μόσχα για αδιαφορία προς τη διπλωματία και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με κυρώσεις και ενίσχυση της αεράμυνας
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΚΟΥΒΑ ΠΙΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Τραμπ: Αποκαλεί την Κούβα «αποτυχημένο κράτος» και εντείνει την πίεση προς την Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζουν την στρατηγική των ΗΠΑ να πιέσουν για συμφωνίες και στα τρία μέτωπα -Ουκρανία, Κούβα και Ιράν- εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και στρατιωτικής έντασης
THE LIFO TEAM
ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Βατικανό: Η Θεία Λειτουργία θα μεταφραστεί σε 60 γλώσσες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το Βατικανό θα προσφέρει για πρώτη φορά ζωντανές μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων
THE LIFO TEAM