Σουηδία: Οι «εντελώς αδιάφοροι» γείτονες ίσως είναι Ρώσοι κατάσκοποι

Σουηδία: Οι «εντελώς αδιάφοροι», φιλήσυχοι γείτονες ίσως είναι Ρώσοι κατάσκοποι - Κινηματογραφική έφοδος των ειδικών δυνάμεων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ήταν ένα απότομο ξύπνημα, πριν την αυγή, για το καταπράσινο προάστιο της Στοκχόλμης Nacka. Ο εκκωφαντικός θόρυβος από τις σειρήνες και τα δύο ελικόπτερα Black Hawk τάραζε τη γειτονιά, ενώ αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων με πολεμικό εξοπλισμό έκαναν έφοδο, από τα παράθυρα, σε μια πολυτελή, επιβλητική βίλα. Και όλα αυτά στις 6.01 π.μ.

Η συντονισμένη επιχείρηση στα τέλη του περασμένου μήνα από την υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας, τις επίλεκτες μονάδες της αστυνομίας και τον στρατό, που διήρκεσε λίγο περισσότερο από ένα λεπτό, είχε ως στόχο ένα ζευγάρι Ρώσων που ήταν ύποπτο για «παράνομες δραστηριότητες παρακολούθησης» σε βάρος της Σουηδίας και των ΗΠΑ για περισσότερο από μια δεκαετία.

Το ζευγάρι, το οποίο δεν έχει κατονομαστεί από τους Σουηδούς εισαγγελείς, είχε εγκατασταθεί στη Σουηδία το 1997, αποκτώντας τη σουηδική υπηκοότητα περίπου 15 χρόνια αργότερα.

Οι γείτονες τους είχαν χαρακτηρίσει «εντελώς αδιάφοροι». Ήταν διαχειριστές πολλών μικρών εταιρειών εισαγωγής και εξαγωγής συστημάτων πληροφορικής, ηλεκτρονικών για πλοία και αεροσκάφη αλλά και χρηματοδότησης έργων, με κύκλο εργασιών περίπου 2,75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο 20χρονος γιος τους είναι φοιτητής στη Στοκχόλμη.

Παλιότερα, ήταν ενθουσιώδεις χρήστες των ρωσικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης - αναρτώντας φωτογραφίες από τη Σκάλα στο Μιλάνο και από τις οικογενειακές διακοπές για σκι στη Νορβηγία. Όμως το ζευγάρι «εξαφανίστηκε» από τα social το 2013, περίπου την εποχή που, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, άρχισε να κατασκοπεύει τις ΗΠΑ και τη Σουηδία.

Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, το ζευγάρι περιήλθε για πρώτη φορά στην αντίληψη των σουηδικών αρχών το 2016, για απλήρωτους φόρους σε μία από τις εταιρείες τους - το όνομα της οποίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τυχαίνει επίσης να εμφανίζεται σε μια έκθεση της υπηρεσίας άμυνας του Ιουνίου του 2022, στην οποία εντοπίζονται 75 παράγοντες ρωσικών συμφερόντων στη Σουηδία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σουηδία: Οι «εντελώς αδιάφοροι», φιλήσυχοι γείτονες ίσως είναι Ρώσοι κατάσκοποι - Κινηματογραφική έφοδος των ειδικών δυνάμεων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Ο Oscar Almen, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δήλωσε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet ότι η εταιρεία προκάλεσε το ενδιαφέρον των ερευνητών επειδή τελικά ελεγχόταν από μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο, η οποία ανήκε σε έναν συνταξιούχο σοβιετικό διπλωμάτη και φερόμενο συνταγματάρχη της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, ο οποίος είχε κάποτε απελαθεί από τη Γαλλία για κατασκοπεία.

Αφού έψαξε το ιστορικό του ζευγαριού στη Ρωσία, η διαδικτυακή ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat διαπίστωσε επίσης ότι είχαν καταχωρηθεί ως ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος στη Μόσχα, στην οδό Ζόρτζ 36, από τον Οκτώβριο του 1999, αν και μπορεί να μην έζησαν ποτέ στην πραγματικότητα εκεί.

Χωρίς να κατονομάσει επίσημα το ζευγάρι, δικαστήριο της Στοκχόλμης διέταξε την προφυλάκιση του άνδρα ως ύποπτου για «παράνομες δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών κατά της Σουηδίας και ξένης δύναμης», αλλά άφησε ελεύθερη τη σύζυγό του - που θεωρείται ύποπτη συνεργός - εν αναμονή των ερευνών. Και οι δύο αρνούνται όλες τις κατηγορίες.

Ο εισαγγελέας, Henrik Olin, δήλωσε ότι ο σύζυγος «συνδεόταν με την GRU», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, και πρόσθεσε ότι οι παράνομες δραστηριότητες αφορούν στην απόκτηση τεχνικών στοιχείων για τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία. Πρόσθεσε ότι οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες βοηθήθηκαν από το FBI. 

Ο Tony Ingesson, ανώτερος λέκτορας στην ανάλυση πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο Lund, δήλωσε ότι αν οι δύο ύποπτοι πράγματι κατάσκοποι, θα μπορούσαν να έχουν σταλεί από τη Μόσχα ή να έχουν στρατολογηθεί  αφότου βρέθηκαν στη Σουηδία. «Όπως και να έχει, δεν είναι κλασικοί παράνομοι, μυστικοί πράκτορες, με την έννοια ότι χρησιμοποιούσαν τα δικά τους ονόματα», είπε. «Μοιάζει πολύ με αυτό που έκαναν οι Σοβιετικοί και οι Ανατολικογερμανοί κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου».

Οι συλλήψεις στα τέλη Νοεμβρίου συνέπεσαν με τη δίκη των Peyman και Payam Kia, ηλικίας 42 και 35 ετών αντίστοιχα, δύο αδελφών που έφτασαν στη Σουηδία με τους γονείς τους τη δεκαετία του 1980 μετά τη φυγή τους από το Ιράν, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας και της GRU από το 2011 έως τα τέλη του 2021.

Ο Peyman Kia φέρεται να εργάστηκε ως πληροφοριοδότης για τη σουηδική υπηρεσία ασφαλείας και αντικατασκοπείας Sapo, αλλά και για τις υπηρεσίες πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών Must και της KSI, μιας άκρως απόρρητης μονάδας εντός της υπηρεσίας που ασχολείται με τους Σουηδούς κατασκόπους στο εξωτερικό. Ο Payam κατηγορείται ότι βοηθούσε τον αδελφό του με την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ο Joakim von Braun, ειδικός σε θέματα πληροφοριών, δήλωσε ότι η υπόθεση φαίνεται να είναι μία από τις πιο επιζήμιες στην ιστορία της Σουηδίας λόγω της υποψίας - την οποίο αρνούνται σθεναρά τα δύο αδέλφια - ότι ένας πλήρης κατάλογος κάθε πράκτορα της Sapo διαβιβάστηκε στη Μόσχα.

«Εάν ισχύει ότι έχουν κατονομαστεί άνθρωποι που εργάζονται για τη Σουηδία σε άλλες χώρες, υπάρχει φυσικά μεγάλος κίνδυνος τα πράγματα να καταλήξουν πολύ άσχημα γι' αυτούς», δήλωσε ο φον Μπράουν στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVT. «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη σκάνδαλο. Αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η χειρότερη περίπτωση που είχαμε στη Σουηδία».

Ο εισαγγελέας, Mats Ljungqvist, χαρακτήρισε επίσης την υπόθεση της Kia μοναδική, λέγοντας ότι η Σουηδία «δεν είχε δει κάτι παρόμοιο εδώ και πάνω από 20 χρόνια». Η δίκη των αδελφών διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης είναι αυστηρά περιορισμένη λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

«Είναι εκπληκτικό ότι κάποιος φαίνεται να έχει διεισδύσει σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Ingesson. «Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο να ακούσουμε ποτέ πολλά γι' αυτό και το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας θα είναι απόρρητο. Αλλά όλες μαζί, οι υποθέσεις αυτές αντικατοπτρίζουν το πού βρισκόμαστε τώρα: Η Ρωσία χρειάζεται επειγόντως τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές πληροφορίες - και μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, έγινε πολύ πιο δύσκολο να τις αποκτήσει».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM