Σουηδία: Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να ψάχνουν απροειδοποίητα τις τσάντες των μαθητών

Σουηδία: Με νέο νόμο, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να ψάχνουν απροειδοποιήτα τις τσάντες των μαθητών Facebook Twitter
Η σημαία των κυβερνητικών γραφείων Rosenbad κυματίζει μεσίστια στη Στοκχόλμη μετά την επίθεση στο Όρεμπρο / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ασφάλεια στα σχολεία στον απόηχο της χειρότερης επίθεσης που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα, επιτρέποντας μεταξύ άλλων στους εκπαιδευτικούς να ψάχνουν τις σχολικές τσάντες.

Τα σχολεία θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων συνθηκών, στην περίπτωση που υπάρξει μια βίαιη επίθεση. Παράλληλα, για την πρόσβαση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα απαιτείται ένας κωδικός, κάποιο σήμα ή κλειδιά, ενώ θα απλοποιηθούν οι κανόνες για την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Γιόχαν Πέρσον.

Οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι θα μπορούν εξάλλου να ψάχνουν τις τσάντες των μαθητών, χωρίς προειδοποίηση, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στα κέντρα κατάρτισης ενηλίκων.

«Εργαζόμαστε εντατικά για να βελτιώσουμε την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων στα σχολεία», είπε ο υπουργός.

Εφόσον εγκριθούν από το κοινοβούλιο, τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τη 1η Ιουλίου 2025.

Στις 4 Φεβρουαρίου ο Ρίκαρντ Άντερσον, 35 ετών, μπήκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων στην πόλη Ορεμπρό και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο Άντερσον είχε φοιτήσει σε αυτό το κέντρο δύο φορές, το 2013 και μεταξύ 2019-21.

Η αστυνομία βρήκε κοντά στο πτώμα του τρία όπλα, κάλυκες και άλλα πυρομαχικά που δεν είχε χρησιμοποιήσει.

Ο Ρίκαρντ Άντερσον, που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν άνεργος και είχε λευκό ποινικό μητρώο, διέθετε άδεια κυνηγιού και τέσσερα όπλα. Ζούσε απομονωμένος στο διαμέρισμά του από το 2016 και είχε «ελάχιστες επαφές με άλλα άτομα».

Τα κίνητρά του παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Τρεις ημέρες μετά τη σφαγή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέλει να περιορίσει την πρόσβαση των πολιτών σε ορισμένους τύπους ημιαυτόματων όπλων, όπως στα AR-15. Στη Σουηδία, οι κυνηγοί, από τους οποίους υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδειες για ημιαυτόματα όπλα. Τον Αύγουστο του 2023, η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος ήρε την απαγόρευση για τα στρατιωτικού τύπου μοντέλα, πράγμα που σημαίνει ότι όπλα όπως το AR-15 επιτρέπονται για το κυνήγι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αεροδρόμιο Χίθροου: Ένα παιδί ανάμεσα στα άτομα που δέχτηκαν επίθεση με σπρέι - Τι συνέβη

Διεθνή / Χίθροου: Ένα παιδί ανάμεσα στα άτομα που τραυματίστηκαν εν μέσω επίθεσης με σπρέι - Τι συνέβη

Σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία τέσσερις άνδρες προσπάθησαν να αρπάξουν τη βαλίτσα μίας γυναίκας μέσα στον ανελκυστήρα χώρου στάθμευσης του αεροδρομίου
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM