Σουηδία: Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να ψάχνουν απροειδοποίητα τις τσάντες των μαθητών

Σουηδία: Με νέο νόμο, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να ψάχνουν απροειδοποιήτα τις τσάντες των μαθητών Facebook Twitter
Η σημαία των κυβερνητικών γραφείων Rosenbad κυματίζει μεσίστια στη Στοκχόλμη μετά την επίθεση στο Όρεμπρο / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ασφάλεια στα σχολεία στον απόηχο της χειρότερης επίθεσης που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα, επιτρέποντας μεταξύ άλλων στους εκπαιδευτικούς να ψάχνουν τις σχολικές τσάντες.

Τα σχολεία θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων συνθηκών, στην περίπτωση που υπάρξει μια βίαιη επίθεση. Παράλληλα, για την πρόσβαση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα απαιτείται ένας κωδικός, κάποιο σήμα ή κλειδιά, ενώ θα απλοποιηθούν οι κανόνες για την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Γιόχαν Πέρσον.

Οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι θα μπορούν εξάλλου να ψάχνουν τις τσάντες των μαθητών, χωρίς προειδοποίηση, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στα κέντρα κατάρτισης ενηλίκων.

«Εργαζόμαστε εντατικά για να βελτιώσουμε την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων στα σχολεία», είπε ο υπουργός.

Εφόσον εγκριθούν από το κοινοβούλιο, τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τη 1η Ιουλίου 2025.

Στις 4 Φεβρουαρίου ο Ρίκαρντ Άντερσον, 35 ετών, μπήκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων στην πόλη Ορεμπρό και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο Άντερσον είχε φοιτήσει σε αυτό το κέντρο δύο φορές, το 2013 και μεταξύ 2019-21.

Η αστυνομία βρήκε κοντά στο πτώμα του τρία όπλα, κάλυκες και άλλα πυρομαχικά που δεν είχε χρησιμοποιήσει.

Ο Ρίκαρντ Άντερσον, που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν άνεργος και είχε λευκό ποινικό μητρώο, διέθετε άδεια κυνηγιού και τέσσερα όπλα. Ζούσε απομονωμένος στο διαμέρισμά του από το 2016 και είχε «ελάχιστες επαφές με άλλα άτομα».

Τα κίνητρά του παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Τρεις ημέρες μετά τη σφαγή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέλει να περιορίσει την πρόσβαση των πολιτών σε ορισμένους τύπους ημιαυτόματων όπλων, όπως στα AR-15. Στη Σουηδία, οι κυνηγοί, από τους οποίους υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδειες για ημιαυτόματα όπλα. Τον Αύγουστο του 2023, η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος ήρε την απαγόρευση για τα στρατιωτικού τύπου μοντέλα, πράγμα που σημαίνει ότι όπλα όπως το AR-15 επιτρέπονται για το κυνήγι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Διεθνή / Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συμπεριφορά του ενισχύει την εικόνα ενός ανθρώπου που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, συνεχίζοντας να λειτουργεί με βάση τα προνόμια του παρελθόντος
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Γιατί ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί μπορεί να είναι μεγαλύτερο πλήγμα από του Αλί Χαμενεΐ;

Η εξόντωση του Αλί Λαριτζανί δεν αφαιρεί απλώς μια ισχυρή προσωπικότητα από το ιρανικό σύστημα εξουσίας, αλλά απειλεί να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ στρατού, πολιτικής και διπλωματίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής ακυρώνει τα σχέδια του Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. για αλλαγές στο πρόγραμμα παιδικών εμβολίων

Δικαστής μπλόκαρε τις αλλαγές του Αμερικανού υπουργού Υγείας στο πρόγραμμα παιδικών εμβολιασμών, αναστέλλοντας παράλληλα τους διορισμούς του σε συμβουλευτική επιτροπή, σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικά των παιδιών
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ CHELSEA ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Διεθνή / Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τα έσοδα από την πώληση της Chelsea

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι έχασε την «τελευταία ευκαιρία» να διαθέσει τα χρήματα για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM