Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποφεύγει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετά την εκτροπή και την υποχρεωτική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair.

 

Ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς πετούσε χθες από την Αθήνα προς την Βίλνιους της Λιθουανίας, όταν η πτήση της Ryanair υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας και οι αρχές τον συνέλαβαν, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. 

 

Η SAS αποφάσισε να ακολουθήσει τη σύσταση της σουηδικής εθνικής υπηρεσίας αερομεταφορών Transportstyrelsen, η οποία κάλεσε τους αερομεταφορείς «να λάβουν υπόψη τους την αβέβαιη κατάσταση και (…) να σκεφτούν να αποφεύγουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

 

«Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες και θα ανακατευθύνουμε τις εν λόγω πτήσεις», ανέφερε η SAS σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η SAS εκτελεί δύο φορές την εβδομάδα ένα δρομολόγιο από το Όσλο της Νορβηγίας στο Κίεβο της Ουκρανίας.

 

Oι αρχές της Λευκορωσίας υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι το πλήρωμα της πτήσης της Ryanair αποφάσισε το ίδιο, «χωρίς παρέμβαση», να προσγειωθεί στο Μινσκ αφότου ενημερώθηκε για απειλή βόμβας. «Η απόφαση λήφθηκε από τον κυβερνήτη (του αεροσκάφους και υπεύθυνο) του πλήρωματος χωρίς εξωτερική παρέμβαση» ισχυρίστηκε ο 'Ιγκορ Γκόλουμπ, διοικητής της αεροπορίας.

 

Με πληροφορίες από AFP - Reuters - ΑΠΕ ΜΠΕ