No.1

Σουηδία: Μειώνει στο μισό τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Η Σουηδία μειώνει στο μισό τον ΦΠΑ στα τρόφιμα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Unsplash
0

Η κυβέρνηση της Σουηδίας σκοπεύει να μειώσει προσωρινά τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα τρόφιμα στο 6%, προκειμένου να στηρίξει τα νοικοκυριά και την ευρύτερη οικονομία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον.

Παρά μια σειρά μειώσεων επιτοκίων, η ανάπτυξη φέτος έχει σταματήσει λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις επιπτώσεις των απρόβλεπτων δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η οικονομία εξακολουθεί επίσης να βιώνει τις συνέπειες μιας περιόδου υψηλού πληθωρισμού που ακολούθησε την πανδημία COVID-19. Ο Κρίστερσον ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι αυτό έχει «δημιουργήσει μια … παρατεταμένη ύφεση στην οικονομία, η οποία, ακόμη κι αν δεν είναι τόσο δραματική όσο είχαμε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009, στην πραγματικότητα είναι χειρότερη συνολικά».

«Έτσι, ο προϋπολογισμός θα επικεντρωθεί σαφώς στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, στα οικονομικά των νοικοκυριών... και στους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους», είπε.

Η δεξιά κυβερνητική συνασπιστική κυβέρνηση δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο προϋπολογισμός της για το 2026 θα περιλαμβάνει μέτρα χωρίς χρηματοδότηση ύψους 80 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (8,41 δισεκατομμύρια δολάρια), καθιστώντας τον τον πιο επεκτατικό προϋπολογισμό από την περίοδο της πανδημίας.

Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα είναι προσωρινή και θα διαρκέσει από τον Απρίλιο του 2026 έως τον Δεκέμβριο του 2027. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Έμπα Μπους δήλωσε ότι η μέση οικογένεια θα εξοικονομήσει 6.500 σουηδικές κορώνες (589,25€) ετησίως, ενώ ένα ζευγάρι συνταξιούχων θα εξοικονομήσει περίπου 4.400 κορώνες (398€)

Για να διασφαλιστεί ότι οι εξοικονομήσεις θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει επίσης μια «επιτροπή τροφίμων» για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στις τιμές, αν και δεν διευκρίνισε ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει αν οι τιμές δεν μειωθούν.

«Θα παρακολουθούμε τους μεγάλους λιανοπωλητές τροφίμων», είπε η Μπους.

Η σουηδική αγορά λιανικής πώλησης τροφίμων κυριαρχείται από λίγες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, και η κυβέρνηση έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη ανταγωνισμού. Τον Μάρτιο, η υπουργός Οικονομικών Ελισάμπεθ Σβαντέσον κάλεσε τους διευθυντές σούπερ μάρκετ σε συνομιλίες για την άνοδο των τιμών των τροφίμων.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αυξήσει το επίδομα στέγασης για τα χαμηλά εισοδήματα με κόστος 655 εκατομμύρια κορώνες στον προϋπολογισμό, ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει επίσης μειώσεις φόρου εισοδήματος και εταιρικού φόρου, μεταξύ άλλων μέτρων.

Οι δημόσιες δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια καθώς η Σουηδία ενισχύει τις στρατιωτικές δαπάνες για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ και μετατοπίζει την οικονομία μακριά από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί, αλλά τα δημόσια οικονομικά θα παραμείνουν από τα ισχυρότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σουηδία έχει κρατικό χρέος περίπου 32% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ περίπου 90%.

Η κυβέρνηση, η οποία αναμένει ανάπτυξη ΑΕΠ 0,9% φέτος και 3,0% το 2026, θα υποβάλει τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο στις 22 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM