Σουδάν: «Προσπαθήσαμε να φύγουμε, αλλά μας πυροβόλησαν» - Μαρτυρίες Ελλήνων εγκλωβισμένων

Σουδάν: «Προσπαθήσαμε να φύγουμε, αλλά μας πυροβόλησαν» - Μαρτυρίες Ελλήνων εγκλωβισμένων Facebook Twitter
Φωτ.: Indonesian Embassy KBRI Khartoum/HANDOUT/EPA
0

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν, την ώρα που η ένταση παραμένει στα ύψη. Έλληνες πολίτες παραμένουν στη χώρα και εκφράζουν αγωνία για τη ζωή τους.

Υπολογίζεται πως έχουν ήδη αποχωρήσει από τη χώρα περί τους 1.000 Ευρωπαίους πολίτες, μεταξύ αυτών 27 Έλληνες, ενώ το βράδυ προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί το μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο απογειώθηκε το απόγευμα από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο.

Το αεροσκάφος θα παραλάβει τους Έλληνες που έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν.

Συγγενής διασωθέντα, που μίλησε στην ΕΡΤ, επεσήμανε πως είναι ήδη καθ΄οδόν για την Ελλάδα. «Τώρα που μιλάμε επιβιβάζεται στο αεροπλάνο για να πάει Ρώμη» είπε. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, 12 Έλληνες παραμένουν στην περιοχή και η ζωή τους διατρέχει άμεσο κίνδυνο. 

«Δεν έχουμε φύγει, προσπαθούσαμε χθες να φύγουμε,  μας σταμάτησαν, μας πυροβόλησαν και μας έστειλαν πίσω» είπε μία γυναίκα. «Δεν μπορούμε να φύγουμε» προσέθεσε. 

Άλλος εγκλωβισμένος, μιλώντας πάντα στην κρατική τηλεόραση, έκανε λόγο για «πάρα πολύ δύσκολες» συνθήκες και αναφέρθηκε ειδικότερα στον μητροπολίτη Νουβίας, Σάββα, ο οποίος «περνά πολύ δύσκολα». «Ευελπιστούμε σήμερα να φύγουμε» ευχήθηκε.

Σημειώνεται πως το όχημα στο οποίο επέβαινε ο μητροπολίτης κι άλλα τέσσερα άτομα βρέθηκε στο επίκεντρο ανταλλαγής πυρών χθες. 

Ο γιος ατόμου που παραμένει στο Σουδάν εξήγησε πως ο πατέρας του δεν τους έχει πει όλα όσα έχει ζήσει. «Ο πατέρας μου μας λέει ότι δεν σας έχω πει τίποτα. Φρίκη έχουν περάσει, μόνο που ακούς βόμβες». 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM