ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Σουδάν: Ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος - Φέρεται να περιέχει σορούς μαθητών που δολοφονήθηκαν το 1998

Σουδάν: Ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος - Φέρεται να περιέχει σορούς μαθητών που δολοφονήθηκαν το 1998 Facebook Twitter
Σουδάν: Ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος - Με μαθητές που δολοφονήθηκαν το 1998 (Unwatch/AFP)
0

Την ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου με μαθητές που δολοφονήθηκαν το 1998 ανακοίνωσαν οι αρχές στο Σουδάν.

Ο εισαγγελέας του Σουδάν δήλωσε σήμερα, πως ανακαλύφθηκε ένας μαζικός τάφος ανατολικά της πρωτεύουσας Χαρτούμ, που φέρεται να περιέχει τα πτώματα μαθητών, που δολοφονήθηκαν το 1998 καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη στρατιωτική θητεία, που τους είχε επιβληθεί με τη βία.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα.

Όπως τόνισε μάλιστα ορισμένοι ύποπτοι ως δολοφόνοι, που φέρονται να ανήκουν στην εκδιωγμένη διοίκηση του Ομάρ αλ-Μπασίρ, έχουν διαφύγει από τη χώρα.

Οι σουδανικές αρχές έχουν ξεκινήσει ανασκαφικές σε μία προσπάθεια αναζήτησης περισσότερων θυμάτων της σφαγής του Αλ Άιφαλουν, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από 22 χρόνια, αναφέρουν τα τοπικά Μέσα.

Τον Ιανουάριο, ο Γενικός Εισαγγελέας του Σουδάν Tag el-Sir el-Hibir δημιούργησε μια ειδική ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει τη σφαγή που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους και αγνοούμενους.

Το πρώην καθεστώς συνήθιζε να συλλαμβάνει νέους στους δρόμους των χωριών και των πόλεων και να τους αναγκάζει σε στρατιωτική εκπαίδευση.

Ένα από αυτά ήταν το στρατόπεδο Αλ Άιφαλουν όπου οι νεαροί άνδρες έλαβαν εκπαίδευση τριών μηνών πριν αναπτυχθούν σε μάχες ενάντια στο Κίνημα Απελευθέρωσης του Λαού του Σουδάν (SPLM).

Η σφαγή χρονολογείται από το 1998, όταν οι αναγκαστικά στρατολογημένοι νέοι στο Αλ Άιφαλουν στα ανατολικά της πρωτεύουσας, Χαρτούμ, ζήτησαν μάταια να τους επιτραπεί να περάσουν τις διακοπές του Eid al-Adha με τις οικογένειές τους.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μερικοί από τους νεοσύλλεκτους προσπάθησαν να διαφύγουν από το στρατόπεδο με βάρκες μέσω του ποταμού, του Μπλε Νείλου. Κάποιοι πνίγηκαν, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν σκάψει έναν μαζικό τάφο με εννέα πτώματα στο νεκροταφείο Σαχάφα στο Χαρτούμ, σύμφωνα με μια καλά ενημερωμένη πηγή στο Asharq Al-Awsat.

Η πηγή, μιλώντας ανώνυμα ωστόσο, δήλωσε ότι οι αρχές επιδιώκουν να επεκτείνουν τις ανασκαφικές, προκειμένου να εντοπιστούν και τα υπόλοιπα πτώματα.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ορισμένες από τις οικογένειες των θυμάτων και των αγνοουμένων στη σφαγή του Αλ Άιφαλουν έδωσαν καταθέσεις και πληροφορίες στην ερευνητική επιτροπή.

Τα αρχικά στοιχεία που ελήφθησαν από την επιτροπή δείχνουν ότι 52 άτομα δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι ο αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος.

Με πληροφορίες του Reuters/aawsat.com

Διεθνή
0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ουκρανία: «Χτυπήσαμε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία» με πυραύλους Storm Shadow - Γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο

«Τα αποτελέσματα του πλήγματος αποτιμώνται» αναφέρει το ουκρανικό γενικό επιτελείο - «Δύο νεκροί» από την αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM
Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM