Σουδάν: Ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος - Φέρεται να περιέχει σορούς μαθητών που δολοφονήθηκαν το 1998

Σουδάν: Ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος - Φέρεται να περιέχει σορούς μαθητών που δολοφονήθηκαν το 1998 Facebook Twitter
Σουδάν: Ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος - Με μαθητές που δολοφονήθηκαν το 1998 (Unwatch/AFP)
0

Την ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου με μαθητές που δολοφονήθηκαν το 1998 ανακοίνωσαν οι αρχές στο Σουδάν.

Ο εισαγγελέας του Σουδάν δήλωσε σήμερα, πως ανακαλύφθηκε ένας μαζικός τάφος ανατολικά της πρωτεύουσας Χαρτούμ, που φέρεται να περιέχει τα πτώματα μαθητών, που δολοφονήθηκαν το 1998 καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη στρατιωτική θητεία, που τους είχε επιβληθεί με τη βία.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα.

Όπως τόνισε μάλιστα ορισμένοι ύποπτοι ως δολοφόνοι, που φέρονται να ανήκουν στην εκδιωγμένη διοίκηση του Ομάρ αλ-Μπασίρ, έχουν διαφύγει από τη χώρα.

Οι σουδανικές αρχές έχουν ξεκινήσει ανασκαφικές σε μία προσπάθεια αναζήτησης περισσότερων θυμάτων της σφαγής του Αλ Άιφαλουν, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από 22 χρόνια, αναφέρουν τα τοπικά Μέσα.

Τον Ιανουάριο, ο Γενικός Εισαγγελέας του Σουδάν Tag el-Sir el-Hibir δημιούργησε μια ειδική ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει τη σφαγή που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους και αγνοούμενους.

Το πρώην καθεστώς συνήθιζε να συλλαμβάνει νέους στους δρόμους των χωριών και των πόλεων και να τους αναγκάζει σε στρατιωτική εκπαίδευση.

Ένα από αυτά ήταν το στρατόπεδο Αλ Άιφαλουν όπου οι νεαροί άνδρες έλαβαν εκπαίδευση τριών μηνών πριν αναπτυχθούν σε μάχες ενάντια στο Κίνημα Απελευθέρωσης του Λαού του Σουδάν (SPLM).

Η σφαγή χρονολογείται από το 1998, όταν οι αναγκαστικά στρατολογημένοι νέοι στο Αλ Άιφαλουν στα ανατολικά της πρωτεύουσας, Χαρτούμ, ζήτησαν μάταια να τους επιτραπεί να περάσουν τις διακοπές του Eid al-Adha με τις οικογένειές τους.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μερικοί από τους νεοσύλλεκτους προσπάθησαν να διαφύγουν από το στρατόπεδο με βάρκες μέσω του ποταμού, του Μπλε Νείλου. Κάποιοι πνίγηκαν, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν σκάψει έναν μαζικό τάφο με εννέα πτώματα στο νεκροταφείο Σαχάφα στο Χαρτούμ, σύμφωνα με μια καλά ενημερωμένη πηγή στο Asharq Al-Awsat.

Η πηγή, μιλώντας ανώνυμα ωστόσο, δήλωσε ότι οι αρχές επιδιώκουν να επεκτείνουν τις ανασκαφικές, προκειμένου να εντοπιστούν και τα υπόλοιπα πτώματα.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ορισμένες από τις οικογένειες των θυμάτων και των αγνοουμένων στη σφαγή του Αλ Άιφαλουν έδωσαν καταθέσεις και πληροφορίες στην ερευνητική επιτροπή.

Τα αρχικά στοιχεία που ελήφθησαν από την επιτροπή δείχνουν ότι 52 άτομα δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι ο αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος.

Με πληροφορίες του Reuters/aawsat.com

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ