Σομαλία: Τουλάχιστον 19 νεκροί από τρεις βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα

Σομαλία: Τουλάχιστον 19 νεκροί από τρεις βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα Facebook Twitter
0

Καμικάζι, μεταμφιεσμένος σε στρατιώτη, πυροδότησε σήμερα το πρωί τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα της πρωτεύουσας της Σομαλίας Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, μια μέρα μετά την επίθεση εναντίον του νέου επικεφαλής του στρατού, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.

 

"Ο καμικάζι σταμάτησε στην κεντρική είσοδο και ανατινάχθηκε. Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν", δήλωσε στο AFP ο Αμπντουκαντίρ Φαράχ, ένας στρατιωτικός που βρισκόταν στο στρατόπεδο τη στιγμή της επίθεσης.

 

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάμπ, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα.

 

Σε άλλη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα σκοτώθηκε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος από τη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στην πρωτεύουσα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη της ευθύνης για τη συγκεκριμένη επίθεση.

 

Χθες Κυριακή, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από στρατιωτική βάση στo Μογκαντίσου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η αλ Σαμπάμπ.

 

Η επίθεση είχε στόχο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του στρατού την ώρα που έφευγαν από τη βάση, ενώ από την έκρηξη καταστράφηκε ένα μίνιμπας που μετέφερε πολίτες.

 

"Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Όλοι όσοι επέβαιναν στο κατεστραμμένο μίνιμπας σκοτώθηκαν. Επίσης σκοτώθηκαν και στρατιώτες, αλλά και ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας", δήλωσε στο Reuters ο σομαλός στρατηγός Χουσέιν Νουρ.

 

Ο Νουρ είπε ότι ο καμικάζι φαίνεται ότι είχε στόχο να πλήξει αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον σομαλό στρατιωτικό διοικητή Άχμεντ Μοχάμεντ Τζιμάλε και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά δεν ήταν αρκετά κοντά ώστε να προκαλέσει θύματα μεταξύ της συνοδείας του.

 

Η αλ Σαμπάμπ επιβεβαίωσε ότι ο Τζιμάλε ήταν ο στόχος τους και ότι σκότωσε επτά από τους φρουρούς του στην επίθεση αυτή.

 

Η επίθεση σημειώθηκε μια εβδομάδα μετά την αντικατάσταση από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ των επικεφαλής ασφαλείας του και την έκκληση που έκανε προς τους ενόπλους της οργάνωσης να παραδοθούν εντός 60 ημερών με αντάλλαγμα θέσεις εργασίας και εκπαίδευση.

 

Η αλ Σαμπάμπ διεξάγει μια αιματηρή εκστρατεία με βομβιστικές επιθέσεις παρότι έχει χάσει τα περισσότερα εδάφη που κατείχε από τους άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίοι υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Σομαλίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες, λέει η εισαγγελέας

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες» λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Παρισιού εκτιμά πως η συγκεκριμένη ληστεία δεν συνδέεται με τα ανώτερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κοσμήματα μπορούν να ανακτηθούν άθικτα
LIFO NEWSROOM