Σομαλία: Βίασε και σκότωσε ανήλικη - Πλήρωσε 75 καμήλες στην οικογένειά της και αφέθηκε ελεύθερος

Σομαλία: Βίασε και σκότωσε ανήλικη - Πλήρωσε 75 καμήλες στην οικογένειά της και αφέθηκε ελεύθερος Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Θανατοποινίτης, καταδικασμένος για τον βιασμό και τον φόνο μιας 12χρονης, αποφυλακίστηκε αφού πλήρωσε 75 καμήλες στην οικογένειά της. 

Η αποφυλάκιση του θανατοποινίτη, υπονομεύει τον νόμο-ορόσημο για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών, προωθώντας ταυτόχρονα και την κουλτούρα της ατιμωρησίας στη χώρα, καταγγέλλουν οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Η Αΐσα Ίλιες Άντεν απήχθη από μια αγορά στην πόλη Γκαλκάγιο, στο βόρειο Πούντλαντ, πέρσι τον Φεβρουάριο. Βιάστηκε ομαδικά, την στραγγάλισαν και της ακρωτηρίασαν τα γεννητικά όργανα.

Τον Μάιο, τρεις άνδρες καταδικάστηκαν σε θάνατο με βάση έναν νόμο του 2016 που αφορά τα σεξουαλικά αδικήματα, τον πρώτο στη Σομαλία που ποινικοποιεί αδικήματα όπως τον βιασμό και τη σεξουαλική παρενόχληση. Οι δύο από τους τρεις εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού στις αρχές αυτού του μήνα. Η εκτέλεση του τρίτου, του Αμπντισαλάν Αμπντιραχμάν, ματαιώθηκε χωρίς να δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση.

Ένας συγγενής του θύματος επιβεβαίωσε ότι ο Αμπντιραχμάν αποφυλακίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου, αφού συμφώνησε με την οικογένεια να πληρώσει 75 καμήλες ως αποζημίωση για τον βιασμό και τον φόνο της 12χρονης. «Έχω ταραχθεί με τον τρόπο που γλίτωσε ο τρίτος άνδρας. Στο Πούντλαντ και γενικά στη Σομαλία, τα θύματα βιασμού δεν δικαιώνονται λόγω της ανάμιξης των φυλάρχων», είπε η Ούμπα Μοχάμεντ, του Somalia Gender Hub, μιας ομάδας που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Διαφωνώ με τον χειρισμό των αυτών θεμάτων μέσω των παραδόσεων και του εθιμικού δικαίου. Πρόκειται για σημαντικό πρόβλημα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και υπονομεύει τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών», πρόσθεσε. Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης απέφυγαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

Οι βιασμοί πολύ συχνά μένουν ατιμώρητοι στο μεγαλύτερο μέρος της Σομαλίας, όπου οι συγκρούσεις δεκαετιών έχουν δημιουργήσει μια κουλτούρα βίας και αποδυνάμωσαν τους θεσμούς του δικαίου. Κατά παράδοση, τα θύματα εξαναγκάζονται να δεχτούν κάποια αποζημίωση, συνήθως καμήλες ή άλλα ζώα, και να παντρευτούν τους δράστες, μια πρακτική αιώνων με την οποία σταματούσαν τα αντίποινα μεταξύ των αντιπάλων φατριών.

Ο βάναυσος φόνος της Άντεν προκάλεσε κατακραυγή και χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους ζητώντας από τις αρχές να εφαρμόσουν τον νόμο και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Η καταδίκη των τριών ανδρών ήταν η πρώτη στο Πούντλαντ. Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών τόνισαν ότι η βία δεν θα σταματήσει ποτέ όσο το εθιμικό δίκαιο επιτρέπει να συνάπτονται συμφωνίες για τέτοια εγκλήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Thomson Reuters Foundation

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ