Σομαλία: Βίασε και σκότωσε ανήλικη - Πλήρωσε 75 καμήλες στην οικογένειά της και αφέθηκε ελεύθερος

Σομαλία: Βίασε και σκότωσε ανήλικη - Πλήρωσε 75 καμήλες στην οικογένειά της και αφέθηκε ελεύθερος Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Θανατοποινίτης, καταδικασμένος για τον βιασμό και τον φόνο μιας 12χρονης, αποφυλακίστηκε αφού πλήρωσε 75 καμήλες στην οικογένειά της. 

Η αποφυλάκιση του θανατοποινίτη, υπονομεύει τον νόμο-ορόσημο για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών, προωθώντας ταυτόχρονα και την κουλτούρα της ατιμωρησίας στη χώρα, καταγγέλλουν οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Η Αΐσα Ίλιες Άντεν απήχθη από μια αγορά στην πόλη Γκαλκάγιο, στο βόρειο Πούντλαντ, πέρσι τον Φεβρουάριο. Βιάστηκε ομαδικά, την στραγγάλισαν και της ακρωτηρίασαν τα γεννητικά όργανα.

Τον Μάιο, τρεις άνδρες καταδικάστηκαν σε θάνατο με βάση έναν νόμο του 2016 που αφορά τα σεξουαλικά αδικήματα, τον πρώτο στη Σομαλία που ποινικοποιεί αδικήματα όπως τον βιασμό και τη σεξουαλική παρενόχληση. Οι δύο από τους τρεις εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού στις αρχές αυτού του μήνα. Η εκτέλεση του τρίτου, του Αμπντισαλάν Αμπντιραχμάν, ματαιώθηκε χωρίς να δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση.

Ένας συγγενής του θύματος επιβεβαίωσε ότι ο Αμπντιραχμάν αποφυλακίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου, αφού συμφώνησε με την οικογένεια να πληρώσει 75 καμήλες ως αποζημίωση για τον βιασμό και τον φόνο της 12χρονης. «Έχω ταραχθεί με τον τρόπο που γλίτωσε ο τρίτος άνδρας. Στο Πούντλαντ και γενικά στη Σομαλία, τα θύματα βιασμού δεν δικαιώνονται λόγω της ανάμιξης των φυλάρχων», είπε η Ούμπα Μοχάμεντ, του Somalia Gender Hub, μιας ομάδας που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Διαφωνώ με τον χειρισμό των αυτών θεμάτων μέσω των παραδόσεων και του εθιμικού δικαίου. Πρόκειται για σημαντικό πρόβλημα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και υπονομεύει τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών», πρόσθεσε. Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης απέφυγαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

Οι βιασμοί πολύ συχνά μένουν ατιμώρητοι στο μεγαλύτερο μέρος της Σομαλίας, όπου οι συγκρούσεις δεκαετιών έχουν δημιουργήσει μια κουλτούρα βίας και αποδυνάμωσαν τους θεσμούς του δικαίου. Κατά παράδοση, τα θύματα εξαναγκάζονται να δεχτούν κάποια αποζημίωση, συνήθως καμήλες ή άλλα ζώα, και να παντρευτούν τους δράστες, μια πρακτική αιώνων με την οποία σταματούσαν τα αντίποινα μεταξύ των αντιπάλων φατριών.

Ο βάναυσος φόνος της Άντεν προκάλεσε κατακραυγή και χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους ζητώντας από τις αρχές να εφαρμόσουν τον νόμο και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Η καταδίκη των τριών ανδρών ήταν η πρώτη στο Πούντλαντ. Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών τόνισαν ότι η βία δεν θα σταματήσει ποτέ όσο το εθιμικό δίκαιο επιτρέπει να συνάπτονται συμφωνίες για τέτοια εγκλήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Thomson Reuters Foundation

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM