Σκύλοι μύρισαν τον κορωνοϊό «μία εβδομάδα πριν από το θετικό τεστ»

Σκύλος μυρίζει Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Εκπαιδευμένοι σκύλοι ανίχνευσαν κρούσματα κορωνοϊού πάνω από «μία εβδομάδα πριν από το θετικό τεστ», σε δοκιμές που έγιναν σε βελγική ποδοσφαιρική ομάδα.

 

Το πείραμα που έκανε η εταιρεία K9 Detection, που έχει εκπαιδευμένους σκύλους, είχε «εντυπωσιακά» αποτελέσματα. Για αρκετούς μήνες οι ποδοσφαιριστές της Οστάνδης υποβάλλονταν σε PCR τεστ για τον κορωνοϊό, αλλά και σε έναν διαφορετικό έλεγχο, με δείγματα από τη μασχάλη τα οποία μύριζαν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.

 

«Στο 99,5% των περιπτώσεων τα ευρήματά μας συμβαδίζανε με τα αποτελέσματα του PCR τεστ», δήλωσε στην εφημερίδα De Standaard ο Γιόχαν Βεκχάουζεν, CEO της εταιρείας.

 

Όμως, οι σκύλοι ανταποκρίνονται πολύ ταχύτερα. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η «οσμή κορωνοϊού» που εντοπίζουν οι σκύλοι υπάρχει από την πρώτη μέρα της μόλυνσης, προτού τα συμβατικά τεστ ανιχνεύσουν τον ιό.

 

«Υπήρχαν παίκτες που ήταν αρνητικοί στο PCR τεστ, αλλά βρέθηκαν θετικοί από εμάς. Οχτώ ή εννέα ημέρες αργότερα, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικοί», δήλωσε ο Βεκχάουζεν. «Αν είχαν ακολουθήσει το αποτέλεσμά μας, ο παίκτης που είχε μολυνθεί θα είχε μπει νωρίτερα σε καραντίνα και ο ιός δεν θα είχε εξαπλωθεί στους άλλους παίκτες», συμπλήρωσε.

 

Εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν ήδη «επιστρατευθεί» σε αεροδρόμια στο Βέλγιο, τη Φινλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τον έλεγχο επιβατών για τον κορωνοϊό κατά την άφιξή τους. Ο Βεκχάουζεν θεωρεί ότι είναι κρίσιμο εργαλείο προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να αρχίσουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, ανοίγοντας μεταξύ άλλων τα ποδοσφαιρικά γήπεδα για τους φιλάθλους.

 

«Πρέπει να εκμεταλλευθούμε κάθε ευκαιρία για να ξανανοίξουμε τις ζωές μας», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι σκύλοι είναι μια βιώσιμη λύση για τον έλεγχο των φιλάθλων. «Η εξέταση χιλιάδων ανθρώπων με PCR τεστ προτού μπορέσουν να πάνε στο γήπεδο είναι κάτι αδύνατο, οικονομικά και πρακτικά», πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες από Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ