Σκωτία: Οι πολίτες μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν ως άνδρες ή γυναίκες στην απογραφή του πληθυσμού

Σκωτία: Οι άνθρωποι μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν ως άνδρες ή γυναίκες κατά την απογραφή του πληθυσμού Facebook Twitter
EPA
0

Οι πολίτες θα μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν ως άνδρες ή γυναίκες κατά την απογραφή της Σκωτίας, σύμφωνα με νέα οδηγία.

Ο καθένας θα μπορεί στην απογραφή του 2022 να αυτοπροσδιοριστεί ως άνδρας ή γυναίκα με βάση τον τρόπο με τον οποίο αυτοπροσδιορίζεται το ίδιο το άτομο και όχι σύμφωνα με το νομικό καθεστώς, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του φορέα που είναι υπεύθυνος.

Οι οδηγίες που εκδόθηκαν σήμερα από τα Εθνικά Αρχεία της Σκωτίας (NRS) καλούν τους ανθρώπους να απαντήσουν στην ερώτηση σχετικά με το φύλο ανάλογα με τον τρόπο που αυτοπροσδιορίζονται, ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες στο πιστοποιητικό γέννησής τους ή αν έχουν πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου.

«Εάν είστε τρανσέξουαλ, η απάντηση που δίνετε μπορεί να είναι διαφορετική από αυτήν που υπάρχει στο πιστοποιητικό γέννησής σας. Δεν χρειάζεστε πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου» επισημαίνουν οι οδηγίες.

«Εάν είστε non-binary ή δεν είστε σίγουροι πώς να απαντήσετε, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το φύλο που έχει καταχωρηθεί στα επίσημα έγγραφά σας, όπως το διαβατήριό σας. Το φύλο ενός ατόμου στο διαβατήριό του μπορεί να αλλάξει χωρίς επίσημη νομική διαδικασία» αναφέρει η διευκρίνιση.

Η απογραφή, η οποία καθυστέρησε για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας, περιλαμβάνει επίσης μια εθελοντική ερώτηση σχετικά με το καθεστώς ή το ιστορικό των τρανσέξουαλ για πρώτη φορά, για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Παρόμοια οδηγία για την απογραφή στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία χρειάστηκε να αλλάξει εβδομάδες πριν από την επίσημη ολοκλήρωση της οδηγίας στις 21 Μαρτίου, μετά από νομική κίνηση, που έκανε  η ομάδα «Fair Play for Women».

Ομάδες στη Σκωτία υποστήριξαν ότι οι τρανσέξουαλ άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να απαντούν στην υποχρεωτική αυτή ερώτηση, ανάλογα με το φύλο με το οποίο ζουν και ταυτίζονται, όπως ήταν στην απογραφή του 2011 σύμφωνα με προηγούμενες οδηγίες.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το NRS υποδηλώνει ότι τρεις φορές περισσότεροι τρανσέξουαλ και non -bonary άνθρωποι είναι πρόθυμοι να απαντήσουν στην ερώτηση για το φύλο με την οδηγία αυτή του αυτοπροσδιορισμού.

Χαιρετίζοντας την απόφαση, ο διευθυντής της Scottish Trans Alliance, Vic Valentine, είπε  ότι «Αυτό σημαίνει ότι τα τρανς άτομα μπορούν να απαντήσουν στην ερώτηση για το φύλο με τρόπο που αντικατοπτρίζει καλύτερα το πώς ζούμε την καθημερινότητά μας.

» Αυτό παρέχει τις πιο χρήσιμες πληροφορίες για τα τρανς άτομα-καθώς αλληλεπιδρούμε νόμιμα με δημόσιους φορείς, χρησιμοποιούμε υπηρεσίες και ενημερώνουμε τα επίσημα έγγραφα μας με αυτόν τον τρόπο.

»Όπου οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν εάν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των τρανς ατόμων και του γενικού πληθυσμού, το νέο ερώτημα σχετικά με την κατάσταση και το ιστορικό των τρανς ατόμων θα επιτρέψει έτσι να καταχωρηθούν και να συγκριθούν αυτές οι πληροφορίες.

»Οι περισσότερες εκτιμήσεις τοποθετούν τα τρανς άτομα ως λιγότερο από το 1% του πληθυσμού (και) συμπεριλαμβανομένων πλέον όλων εμάς με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει καμία επίδραση στη συνολική ποιότητα των δεδομένων».

Η Lisa Mackenzie, της Murray Blackburn Mackenzie, η οποία έθεσε για πρώτη φορά τις ανησυχίες της για την ποιότητα των δεδομένων τον Ιανουάριο του 2019, είπε ότι η οδηγία αυτή αντιπροσωπεύει «μια de facto συγχώνευση»  της ταυτότητας φύλου.

«Μετά από μια επιτυχημένη πρόκληση που έφερε νωρίτερα φέτος η ομάδα εκστρατείας της Fair Play for Women στο αγγλικό ανώτατο δικαστήριο σχετικά με παρόμοιες οδηγίες που προτάθηκαν στην απογραφή στην Αγγλία και την Ουαλία, το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το φύλο «στον Νόμο Απογραφής του 1920 σημαίνει απλώς φύλο όπως καταγράφεται σε πιστοποιητικό γέννησης ή πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ