Σκληρή κριτική της Ε.Ε στην Τουρκία για την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σκληρή κριτική της Ε.Ε στην Τουρκία για την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
0

Στην ετήσια έκθεση της για την Τουρκία, η Κομισιόν, αν και εξαίρει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα καθώς και τους χειρισμούς της Άγκυρας στο θέμα της εισροής εκατομμυρίων προσφύγων, δεν παρέλειψε ν’ ασκήσει έντονη κριτική για την «οπισθοδρόμηση» της γείτονος χώρα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως η ελευθερία των ΜΜΕ, η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιώματων.

Η έκθεση που εξετάζει την πρόοδο της Τουρκία στην εκπλήρωση των προυποθέσεων για την ένταξη της στην Ε.Ε (όπως και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων) παρατηρεί μεταξύ άλλων πως  «η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και η αρχή της διάκρισης των εξουσιών έχουν υπονομευθεί από το 2014, ενώ δικαστές και εισαγγελείς βρίσκονται υπό ισχυρή πολιτική πίεση» και συμπληρώνει πως υπήρξε σημαντική οπισθοδρόμηση στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης και της δυνατότητας να γίνονται συγκεντρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση καθυστέρησε σημαντικά να δει το φως στη δημοσιότητα κυρίως λόγω των τουρκικών εκλογών, καθώς και για το γεγονός πως η κριτική στην τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στην Τουρκία και την Κομισιόν όσο αφορά το μεταναστευτικό.


Στη σκληρή κριτική που της άσκησε η Ε.Ε., η κυβέρνηση Ερντογάν αντέδρασε εξίσου έντονα χαρακτηρίζοντας «άδικες» τις επικρίσεις της αναφορικά με το σεβασμό του κράτους δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. Μάλιστα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεω σχολίασε ως «απαράδεκτα» τα σχόλια της έκθεσης για τις εξουσίες που ασκεί ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το γεγονός πως η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση, που ηγείται της χώρας εδώ και δώδεκα χρόνια, έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια πολλές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την "ανεξάρτητη και αντικειμενική" δικαστική εξουσία και την ελευθερία έκφρασης γενικά.

Μολαταύτα στο τέλος της ανακοίνωσης του υπουργείου γίνεται λόγος για«δίκαιες και λογικές κριτικές» που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM