«Σκανδαλώδης» η στάση ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης

«Σκανδαλώδης» η στάση ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε σήμερα "σκανδαλώδη" τη στάση ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων, αρχίζοντας από την Ουγγαρία.


"Όταν βλέπω μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, κυρίως της ανατολικής, που δεν δέχονται τις ποσοστώσεις (κατανομής εξόριστων) θεωρώ πως αυτό είναι σκανδαλώδες", δήλωσε ο Φαμπιούς στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Europe 1 και RTL καθώς και στην εφημερίδα Le Monde.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να κατανείμει τους αιτούντες άσυλο στις χώρες της Ευρώπης ώστε να ανακουφίσει τις χώρες άφιξης των ανθρώπων αυτών. Η κατανομή αυτή στη βάση του εθελοντισμού προσκρούει, ωστόσο, στην απροθυμία ορισμένων χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

"Η Γερμανία έχει μια πολύ θαρραλέα στάση, η Γαλλία είναι στο πλευρό της, ωστόσο όλη η Ευρώπη πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της", δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε πολύ "αυστηρά" για την Ουγγαρία ότι "δεν σέβεται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες" όταν τοποθετεί κιγκλιδώματα στα σύνορά της.

Για τον Φαμπιούς, θα πρέπει "φυσικά" η Ουγγαρία να διαλύσει αυτό το φράχτη και η ΕΕ να διεξαγάγει "μια σοβαρή και αυστηρή συζήτηση" με την ουγγρική ηγεσία.

Η Ουγγαρία, χώρα διέλευσης για μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη, ανέγειρε έναν φράχτη από συρματόπλεγμα κατά μήκος των 175 χλμ. των συνόρων της με τη Σερβία. Χίλιοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί κοντά στον φράχτη αυτό. Περίπου 2.000 περισσότεροι αναμένονται μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο, 140.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, διέσχισαν τα σύνορα αυτά.

Παράλληλα σήμερα στη Βουδαπέστη, η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι παρά τον φράχτη στα σύνορά της, οι πρόσφυγες φθάνουν μαζικά στη χώρα από τα σερβο-ουγγρικά σύνορα: "2.700 οι πρόσφυγες διέσχισαν χθες παράνομα τα σύνορα. Η κατάσταση ήταν ήρεμη σήμερα το πρωί και δεν σημειώθηκαν επεισόδια τη χθεσινή νύχτα", επισήμανε.
Σέρβος ανταποκριτής του ουγγρικού πρακτορείου ειδήσεων ΜΤΙ ανέφερε ότι η ροή των μεταναστών συνεχίζεται.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Γαβουνέλη: «Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί;»

Οπτική Γωνία / Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί

Μιλά στη LiFO η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρία Γαβουνέλη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ