Σήμερα η δεύτερη ορκωμοσία Τραμπ: Το πρόγραμμα και τα μέτρα ασφαλείας

Σήμερα η δεύτερη ορκωμοσία Τραμπ: Το πρόγραμμα και τα μέτρα ασφαλείας Facebook Twitter
Ντόνλαντ Τραμπ/ Facebook
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αύριο, Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον, στη διάρκεια τετραήμερων εκδηλώσεων που διεξάγονται εν μέσω πολικού ψύχους, οκτώ χρόνια μετά την πρώτη του ορκωμοσία.

Μεταναστευτικό, δασμοί στο Μεξικό και στον Καναδά ή στην αντίπαλη Κίνα, απορρύθμιση σε ενεργειακά και κλιματικά θέματα: ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί στην προεκλογική εκστρατεία του αποφάσεις-σοκ από την πρώτη ημέρα του στην εξουσία.

Η φετινή ορκωμοσία του αναμένεται να είναι παγωμένη, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται η πιο χαμηλή των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό ιστότοπο AccuWeather.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται σήμερα, Δευτέρα, το μεσημέρι (τοπική ώρα) μπροστά στο Καπιτώλιο, τον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας που είχε καταληφθεί από ένα πλήθος υποστηρικτών του που ήθελαν να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Στη συνέχεια ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος θα εκφωνήσει την ομιλία του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που απέτυχε ως υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα παραδώσουν στη συνέχεια την εξουσία.

Θα ακολουθήσει η παραδοσιακή παρέλαση στην τεράστια πλατεία Mall, με περίπου 7.500 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ομάδες στρατιωτικών, πανεπιστημιακών, ακόμη και ιππέων, πριν από την άφιξη του νέου προέδρου στον Λευκό Οίκο.

Η ιστορική αυτή ημέρα ολοκληρώνεται το βράδυ με τη συνήθη σειρά χοροεσπερίδων. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να πάρει τον λόγο τρεις φορές.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δεξίωση και εκτόξευση πυροτεχνημάτων. Μια τελετή στον εθνικό καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον θα κλείσει το κεφάλαιο της ορκωμοσίας.

Σημειώνεται πως μετά τις σταρ του Χόλιγουντ Lady Gaga και Τζένιφερ Λόπεζ το 2021, φέτος η τραγουδίστρια κάντρι Κάρι Άντεργουντ και ο τενόρος Κρίστοφερ Μάτσιο θα συμμετάσχουν στην τελετή ορκωμοσίας. Η πρώτη αναμένεται να ερμηνεύσει το πατριωτικό τραγούδι «America The Beautiful», ο δεύτερος τον αμερικανικό εθνικό ύμνο.

Ορκωμοσία Τραμπ: Τα μέτρα ασφαλείας

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από τη βία και δύο απόπειρες δολοφονίας με στόχο τον Ντόναλντ Τραμπ, η πρώτη εν μέσω προεκλογικής συγκέντρωσης, η Ουάσινγκτον γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας.

Περίπου 25.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί. Στην περίμετρο ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί φράκτες μήκους 48 χιλιομέτρων, ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται στις στέγες και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στον ουρανό.

Η Μυστική Υπηρεσία, η Secret Service που είναι αρμόδια για την προστασία σημαντικών πολιτικών προσώπων, περιγράφει ένα «σχέδιο ασφαλείας πιο συμπαγές» σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, το οποίο αιτιολογείται λόγω ενός «πιο απειλητικού περιβάλλοντος».

Οι αρχές αναμένουν ωστόσο διαδηλώσεις, μικρότερες σε σχέση με τις συγκεντρώσεις κατά του Τραμπ στις οποίες είχαν συμμετάσχει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην πρώτη ορκωμοσία του το 2017.

Ορκωμοσία Τραμπ: Οι προσκεκλημένοι

Ο κατάλογος των προσκεκλημένων περιλαμβάνει πολυδισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας. Εκτός από τον απαραίτητο Έλον Μασκ, τον πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου που, εκτός από πολύτιμος οικονομικός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, έγινε και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του, αναμένονται επίσης οι επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος, της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ και της Apple Τιμ Κουκ.

Από τις τάξεις των πολιτικών, αξιοσημείωτες είναι οι απουσίες από την τελετή ορκωμοσίας: εκείνη της πρώην πρώτης κυρίας Μισέλ Ομπάμα και της Δημοκρατικής πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο είχε διαδεχθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του θητεία το 2017, θα είναι παρών, όπως και οι άλλοι δύο πρώην πρόεδροι και οι σύζυγοί τους, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον και ο Τζορτζ και η Λόρα Μπους, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο.

Έχουν λάβει πρόσκληση, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. Ακροδεξιοί πολιτικοί ανακοίνωσαν από την πλευρά τους την παρουσία τους: από τη Γαλλία η Μαριόν Μαρεσάλ και ο Ερίκ Ζεμούρ, από τη Βρετανία ο Νάιτζελ Φάρατζ, ή ακόμη ο Τίνο Χρουπάλα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στο Λευκό Οίκο για να πάρει «εκδίκηση»

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στο Λευκό Οίκο για να πάρει «εκδίκηση»

Ο Τραμπ που έφθασε ήδη στην Ουάσινγκτον για την αυριανή ορκωμοσία δείχνει ότι δεν έχει καμιά αναστολή σε ιδεολογικό επίπεδο, έχει εμμονή με την ιδέα της «εκδίκησης» και είναι καλύτερα εξοπλισμένος πολιτικά
LIFO NEWSROOM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το fact-checking

Ακροβατώντας / Πώς ο Ζούκερμπεργκ υποτάχθηκε στις διαθέσεις των Τραμπ και Μασκ

Μετά το Χ του Μασκ, μερικές ακόμα μεγάλες πλατφόρμες υιοθετούν το ανεξέλεγκτο μοντέλο της χωρίς έλεγχο διακίνησης εκατομμυρίων πληροφοριών που επηρεάζουν και καθοδηγούν πολιτικές και κοινωνικές στάσεις. Παράλληλα, δεν θα επιβάλλουν όρια στη συμπεριφορά, ακόμα κι αν προσβάλλει ή ταπεινώνει κάποιους. Πλέον η ρητορική μίσους θα επιτρέπεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Διεθνή / Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Ένας άνδρας είπε πως 10 συγγενείς του, συμπεριλαμβανομένων των πέντε παιδιών του, σκοτώθηκαν - Τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί - Έρευνες σε απομονωμένες, ορεινές περιοχές
LIFO NEWSROOM
Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Διεθνή / Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Ο Κυβερνήτης του Ιλινόις και ο Δήμαρχος Σικάγου αντιστέκονται στα σχέδια του Τραμπ για ανάπτυξη στρατού στην πόλη, ενώ οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και οι αριθμοί δείχνουν μείωση εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM
Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Διεθνή / Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε το Οβάλ Γραφείο σε… χρυσό παλάτι με πολυτέλειες που διχάζουν την Αμερική. Από πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες μέχρι χρυσές λεπτομέρειες εμπνευσμένες από τις Βερσαλλίες
LIFO NEWSROOM
Γάλλοι σοσιαλιστές, ακροδεξιοί και πράσινοι εναντίον Μπαϊρού – Η κυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή

Διεθνή / Γάλλοι σοσιαλιστές, ακροδεξιοί και πράσινοι εναντίον Μπαϊρού – Η κυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή

Η κυβέρνηση Μπαϊρού στη Γαλλία κινδυνεύει να πέσει στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα, με σοσιαλιστές, ακροδεξιούς, Πράσινους και κομμουνιστές να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κατά, ενώ οι αγορές παρακολουθούν με ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Πάντα μια αβάσταχτη μέρα» - Η κίνηση του αδελφού της στον τόπο ταφής της 28 χρόνια μετά τον θάνατό της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Πάντα μια αβάσταχτη μέρα» - Η κίνηση του αδελφού της στον τόπο ταφής της 28 χρόνια μετά τον θάνατό της

Ο λόγος που είναι θαμμένη σε ένα απομονωμένο, ιδιωτικό νησί - «Συμφωνήσαμε όλοι ότι αυτό ήταν το κατάλληλο μέρος για να βρίσκεται η Νταϊάνα» υποστηρίζει
LIFO NEWSROOM