Σφίγγει τον οικονομικό κλοιό ο Γκουαϊδό κατά του Μαδούρο

Σφίγγει τον οικονομικό κλοιό ο Γκουαϊδό κατά του Μαδούρο Facebook Twitter
0

Ο Χούαν Γκουαϊδο ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό νέας διοίκησης στη Citgo, σε μια νέα προσπάθεια να σφίξει τον οικονομικό κλοιό γύρο από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

«Η νέα διοίκηση θα αποτελείται από ικανούς Βενεζουελάνους που δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και δεν έχουν πολιτικούς δεσμούς», ανακοίνωσε μέσω του Twitter o Γκουαϊδό.

Καθώς το πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι βαρύ διυλίζεται εν μέρει στις ΗΠΑ από τη Citgo, θυγατρική της PDVSA.

«Με αυτή την απόφαση, όχι μόνο προστατεύουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, αλλά αποφεύγουμε να συνεχιστεί η καταστροφή της εταιρείας, αποφεύγουμε τις απώλειες», τόνισε.

Οι ΗΠΑ, με τις οποίες το Καράκας έχει διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις μετά την αναγνώριση του Γκουαϊδό, έχουν ήδη δώσει επισήμως τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Από τις 28 Απριλίου η Ουάσινγκτον σκοπεύει επίσης να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς την αμερικανική αγορά.

Το Καράκας εκτίμησε ότι η ζημιά που προκαλεί στην οικονομία της Βενεζουέλας «το αμερικανικό εμπάργκο» ανέρχεται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες ότι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα.

«Υπάρχουν διάφορες λύσεις, διάφορες επιλογές. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο όπου συναντήθηκε με τον Κολομβιανό ομόλογο του Ιβάν Ντούκε.

Ο Μαδούρο χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή «γιορτή μίσους» ενάντια στη χώρα του. «Μην ακουμπάτε τη Βενεζουέλα!», προειδοποίησε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος επικρίνοντας τους δύο ηγέτες που προτίμησαν να μιλήσουν για τη χώρα του, αντί για «την κοκαΐνη που παράγεται στην Κολομβία».

Ο Τραμπ τόνισε εξάλλου ότι ο Μαδούρο διαπράττει ένα «φρικτό λάθος» εμποδίζοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

«Προσπαθούμε να περάσουμε τρόφιμα στους ανθρώπους που πεινάνε», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» την παρεμπόδιση εισόδου της βοήθειας στη Βενεζουέλα.

Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα στείλουν 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Θα δείτε».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μάλιστα χθες ότι θα στείλουν επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα.

Από την πλευρά του ο Ντούκε υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσει να ασκείται πίεση στο Καράκας: «Με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχουμε τον ίδιο στόχο: να απελευθερώσουμε τη Βενεζουέλα από τη δικτατορία».

Ωστόσο ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Έλιοτ Ένγκελ, διαβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

«Ανησυχώ για την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος του προέδρου, του υπαινιγμούς του ότι μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ παραμένει ένα ενδεχόμενο. Θέλω να ξεκαθαρίσω (...): δεν υπάρχει ενδεχόμενο μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / DPA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / WSJ: Τα κράτη του Κόλπου άρουν τους περιορισμούς για την επιχείρηση «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη της αμερικανικής επιχείρησης καθοδήγησης και επίβλεψης πλοίων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μετανάστευση έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε «εκκολαπτήριο» τρομοκρατίας

«Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και των αξιών του, η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να σταματήσει τη σκόπιμη παρακμή της», σημειώνεται σε σχετικό κείμενο
THE LIFO TEAM
ΜΠΟΝΙ ΤΑΙΛΕΡ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΩΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διεθνή / Νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα η Μπόνι Τάιλερ μετά από επέμβαση στο έντερο

Την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση στο έντερο, με την αρχική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ότι η ίδια αναρρώνει
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεθνή / Χανταϊός: Οι βρετανικές αρχές ζητούν καραντίνα 45 ημερών για επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου

Δύο Βρετανοί βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στα σπίτια τους, έπειτα από πιθανή έκθεση στον ιό, ενώ ένας 56χρονος Βρετανός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στην Ολλανδία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM