Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης έπαυσε τον αρχηγό της αστυνομίας από τα καθήκοντά του, στον απόηχο της υπόθεσης για τη δράση του serial killer, Νίκου Μεταξά

 

Ο αρχηγός της αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, συναντήθηκε νωρίτερα με τον Νίκο Αναστασιάδη, χωρίς να υποβάλει την παραίτησή του.

 

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Αναστασιάδης έπαυσε τον κ. Χρυσοστόμου από τα καθήκοντά.  «Έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διοικητική έρευνα» ανέφερε νωρίτερα ο κ. Χρυσοστόμου, μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. 

 

 

Είχε προηγηθεί η χθεσινή παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου.

 

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι υπέβαλε την παραίτησή του «για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνον», υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε καμία προσωπική ευθύνη για τις καταγγελίες. Ο ίδιος αναγνώρισε πως έγιναν λάθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάνοντας λόγο για νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν τιμούν κανένα.

 

«Πρόθεσή μου είναι όπως σήμερα αποταθώ στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας ώστε να διορίσει ανεξάρτητη επιτροπή ανακριτών για να αναζητήσει τις ευθύνες», είπε, τονίζοντας ότι είναι διαφαινόμενη η ελλιπής διερεύνηση των καταγγελιών για τα επτά θύματα.

 

Ωστόσο χαρακτήρισε άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην κυβέρνηση και στον ίδιο, καθώς ο εκάστοτε υπουργός δεν αναμειγνύεται στη διερεύνηση καταγγελιών. «Ουδέποτε επέδειξα ασέβεια, παρά μόνο επέδειξα την ανάγκη ανεξάρτητης διερεύνησης που θα καταδείξει τυχόν κενά στη διαδικασία».