Σερβία: Επεισόδια μετά την ανακοίνωση νέου lockdown- Διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή

Σερβία: Επεισόδια μετά την ανακοίνωση νέου lockdown- Διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή Facebook Twitter
EPA
0

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου, μετά την ανακοίνωση ότι θα επιβληθεί lockdown το σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η έξαρση του κορωνοϊού στη Σερβία.


Στο κέντρο της πρωτεύουσας ξέσπασαν επεισόδια, ενώ μια ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να εισβάλει στο κοινοβούλιο, προτού απωθηθεί από την αστυνομία. Το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε επαναφορά κάποιων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων και lockdown στο Βελιγράδι για το σαββατοκύριακο.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του προέδρου άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες στο Βελιγράδι, μπροστά από το κοινοβούλιο. Αργά το βράδυ, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό και να εισβάλουν στο κτίριο, αλλά η αστυνομία τους απώθησε.

 

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του Βούτσιτς, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου. Κάποιοι από τους διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς, οι οποίοι «απάντησαν» με χρήση χημικών. Αρκετά περιπολικά πυρπολήθηκαν, ενώ διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και μπροστά από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.

Σερβία: Επεισόδια μετά την ανακοίνωση νέου lockdown- Διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή Facebook Twitter
EPA

Μικρότερες διαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων έγιναν και σε άλλες πόλεις της Σερβίας. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, δήλωσε ότι έγιναν πολλές συλλήψεις και ότι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία.

Στη Σερβία πλέον τα κρούσματα κορωνοϊού πλησιάζουν τις 17.000, ενώ 330 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στον τελευταίο ημερήσιο απολογισμό, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, είχαν καταγραφεί 299 νέα κρούσματα και 13 θάνατοι.

Σερβία: Επεισόδια μετά την ανακοίνωση νέου lockdown- Διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή Facebook Twitter
EPA

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έξαρση του ιού στη χώρα που είχε μεν επιβάλει μέτρα περιορισμού τον Μάρτιο, αλλά ήταν από τις πρώτες που άνοιξαν τον Μάιο. Πολλοί κατηγορούν τον Βούτσιτς για αυτό, υποστηρίζοντας ότι το έπραξε προκειμένου να προχωρήσουν οι εκλογές της 21ης Ιουνίου. Τώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πλέον τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ