Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Η αστυνομία της Σερβίας χρησιμοποίησε την Παρασκευή δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε πανεπιστημιούπολη στο Νόβι Σαντ για να διαλύσει τους διαδηλωτές που ζητούσαν να διεξαχθεί πρόωρη ψηφοφορία, η οποία, όπως ελπίζουν, θα εκδιώξει τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS).

Το βράδυ της Παρασκευής χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του κρατικού πανεπιστημίου. Κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν θέλουμε αποκλεισμούς, θέλουμε εκλογές» και «Οι φοιτητές έχουν ένα επείγον αίτημα: Προκήρυξη εκλογών».

Το πλήθος στη Σερβια φώναζε «Βούτσιτς φύγε».

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να απωθήσει το πλήθος.

Οι πολύμηνες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη Σερβία, συμπεριλαμβανομένων των αποκλεισμών των κρατικών πανεπιστημίων, που προκλήθηκαν από το θάνατο 16 ανθρώπων τον περασμένο Νοέμβριο, όταν κατέρρευσε η οροφή ενός ανακαινισμένου σιδηροδρομικού σταθμού, έχουν ταρακουνήσει τον Βούτσιτς και το κόμμα του SNS.

Οι διαμαρτυρίες ήταν κυρίως ειρηνικές μέχρι τις 13 Αυγούστου, όταν δεκάδες αστυνομικοί και πολίτες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τη διαφθορά για την καταστροφή του σιδηροδρομικού σταθμού του Νόβι Σαντ και ζητούν πρόωρες εκλογές με την ελπίδα να εκδιώξουν τον Βούτσιτς και το κόμμα του.

Φοιτητές, ομάδες της αντιπολίτευσης και παρατηρητές κατά της διαφθοράς έχουν κατηγορήσει τον Βούτσιτς και τους συμμάχους του για δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα, χρήση βίας κατά πολιτικών αντιπάλων και καταστολή των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης - ισχυρισμούς που αρνούνται.

"Η λύση είναι να προκηρυχθούν εκλογές", δήλωσε ο Nebojsa Korac, ένας από τους διαδηλωτές.

"Από την πλευρά μας, θέλουμε να επικρατήσει η ειρήνη και η δημοκρατία και οι πολιτικοί θεσμοί να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές, και αυτή θα είναι η λύση, διότι η κυβέρνηση θα αλλάξει".

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σερβία: Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα

Διεθνή / Σερβία: Βίαιες διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα - Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Σερβία από τον Νοέμβριο, μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Διεθνή / Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν συχνά τη Σερβία μετά την κατάρρευση γείσου οροφής σιδηροδρομικού σταθμού, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Επεισόδια στο Νόβι Σαντ - «Τελειώσατε», φώναζαν διαδηλωτές κατά του Βούτσιτς

Διεθνή / Σερβία: Επεισόδια στο Νόβι Σαντ - «Τελειώσατε», φώναζαν διαδηλωτές κατά του Βούτσιτς

Έσπασαν γραφεία του κυβερνώνοντος κόμματος, εκτόξευσαν αυγά και μπογιές - Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, καθώς μαζικές διαδηλώσεις απαιτούν την απομάκρυνση της κυβέρνησης 
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: «Αποτύχαμε» - Πιέσεις στη γαλλική κυβέρνηση για την ασφάλεια των μουσείων

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Αποτύχαμε» - To «κατηγορώ» στη γαλλική κυβέρνηση για την ασφάλεια των μουσείων

Το σχόλιο του Γάλλου υπουργού Δικαιοσύνης για το γεγονός του ότι χρειάστηκαν μόνο 7 λεπτά για να κλαπούν ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα από το πιο διάσημο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM