Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 16.000 νεκροί- Εξανεμίζονται οι ελπίδες μετά τις πρώτες 72 ώρες

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 15.300 νεκροί- Εξανεμίζονται οι ελπίδες μετά τις πρώτες 72 ώρες Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο τραγικός απολογισμός από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε πλέον τους 16.000 νεκρούς, ενώ φουντώνει η οργή και η απόγνωση των επιζώντων

Ο σεισμός στην Τουρκία κόστισε τη ζωή σε 12.873 ανθρώπους, σύμφωνα με τον νεότερο τραγικό απολογισμό, ενώ στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162. Με τα έως τώρα στοιχεία, το χτύπημα του Εγκέλαδου άφησε πίσω του 16.035 νεκρούς. 

Αυτός ο τραγικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο, καθώς έχουν ήδη συμπληρωθεί οι πρώτες 72 ώρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το κρίσιμο χρονικό διάστημα για τη διάσωση εγκλωβισμένων. 

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 15.300 νεκροί- Εξανεμίζονται οι ελπίδες μετά τις πρώτες 72 ώρες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

«Πάνω από το 90% των επιζώντων από έναν σεισμό διασώζονται μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες», δήλωσε ο Ίλαν Κέλμαν, καθηγητής στο University College London. Πλέον, έχουν περάσει 72 ώρες από το πρώτο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου, που σκόρπισε τον θάνατο στην Τουρκία και τη Συρία. 

Οι διασώστες ανασύρουν ακόμη ζωντανούς ανθρώπους από τα συντρίμμια, αλλά πολλοί Τούρκοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξοπλισμού και υποστήριξης για τη διάσωση εγκλωβισμένων. Χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές και παραδέχθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα στην αρχική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. 
 
Παρόμοιες διαμαρτυρίες υπάρχουν και στη Συρία. Η Δαμασκός παραδέχθηκε την έλλειψη δυνατοτήτων και εξοπλισμού από μέρους της κυβέρνησης, κάτι που απέδωσε στον πόλεμο που μαίνεται εδώ και πάνω από μία δεκαετία, αλλά και στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση. 

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 15.300 νεκροί- Εξανεμίζονται οι ελπίδες μετά τις πρώτες 72 ώρες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 15.300 νεκροί- Εξανεμίζονται οι ελπίδες μετά τις πρώτες 72 ώρες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 15.300 νεκροί- Εξανεμίζονται οι ελπίδες μετά τις πρώτες 72 ώρες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, μέσα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. «Επιζήσαμε από τον σεισμό, αλλά θα πεθάνουμε από το κρύο ή την πείνα», ανέφερε χαρακτηριστικά πολίτες στην Τουρκία.  

Πολλοί κοιμούνται σε αυτοκίνητα ή στον δρόμο, τυλιγμένοι με κουβέρτες, μέσα στην παγωνιά, καθώς φοβούνται να ξαναμπούν σε κτίρια που άντεξαν τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τον ισχυρό μετασεισμό των 7,5 Ρίχτερ που ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα. 

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / 250 χρόνια ΗΠΑ: Ο Τραμπ το κεντρικό πρόσωπο των εορτασμών της επετείου, μετά την αποχώρηση καλλιτεχνών

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις αποχωρήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προσελκύει περισσότερο κόσμο από τον Έλβις Πρίσλεϊ» και μάλιστα «χωρίς κιθάρα»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΣΤΡΟ BEAUFORT

Διεθνή / Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας Κάστρο Beaufort

Λόγω της δεσπόζουσας θέσης του, το μεσαιωνικό φρούριο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό οχυρό και υπήρξε στόχος πολλών μαχών και βομβαρδισμών, ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο του Λιβάνου με το Ισραήλ το 1982
THE LIFO TEAM
ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM