Σε νέα δίκη η φυλακισμένη νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί

Σε νέα δίκη η φυλακισμένη νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Η φυλακισμένη ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί, δικάζεται σήμερα γιατί είχε κατηγορήσει τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών που θέτουν υπό κράτηση.

Η δίκη της Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία το 2023 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της ξεκινά σήμερα. Αφορμή στάθηκε ένα ηχητικό μήνυμα που είχε μοιραστεί τον Απρίλιο, με το οποίο κατήγγειλε «γενικευμένο πόλεμο εναντίον των γυναικών» στην Ισλαμική Δημοκρατία και κατηγορείται πως επιδόθηκε σε «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος».

Σύμφωνα με την οικογένειά της Ναργκίς Μοχαμαντί, η ίδια ανέφερε πως η δίκη θα έπρεπε να είναι ανοικτή για το κοινό, ώστε «αυτόπτες μάρτυρες και οι επιζήσασες να μπορέσουν να καταθέσουν για τις σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράττονται από το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε βάρος γυναικών» στις ιρανικές φυλακές. Στο ηχητικό μήνυμά της, παρότρυνε τις Ιρανές να μοιράζονται στοιχεία για τις συλλήψεις τους και τις σεξουαλικές επιθέσεις που υφίστανται μέσω του λογαριασμού της στο Instagram.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην στην Ντίνα Γαλιμπάφ, δημοσιογράφο και φοιτήτρια, η οποία σύμφωνα με ΜΚΟ συνελήφθη αφού κατηγόρησε μέσω των social media μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πως της πέρασαν χειροπέδες και της επιτέθηκαν σεξουαλικά κατά τη διάρκεια προηγούμενης σύλληψής της στο μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες οι αρχές του Ιράν εντείνουν την καταπίεση των γυναικών, χρησιμοποιώντας ιδίως συστήματα βιντεοπαρακολούθησης.

Υπενθυμίζεται πως η 52χρονη Ναργκίς Μοχαμαντί, έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί επανειλημμένα από όταν ήταν 25 χρονών, εξαιτίας της στράτευσής της εναντίον του εξαναγκασμού των γυναικών να φορούν μαντίλα και εναντίον της ποινής του θανάτου. Κρατείται στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης από τον Νοέμβριο του 2021 και δεν έχει δει τον σύζυγό και τα δίδυμα παιδιά της που ζουν στο Παρίσι εδώ και χρόνια. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία εγκρίνει σχέδιο για τη νομιμοποίηση περίπου 500.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης. Για να είναι κάποιος επιλέξιμος, θα πρέπει να διαμένει ήδη στην Ισπανία για τουλάχιστον πέντε μήνες και να μην έχει ποινικό μητρώο.
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΕ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / POLITICO: Ο Πέτερ Μαγιάρ σχεδιάζει «μεγάλη συμφωνία» για επαναφορά των σχέσεων Ουγγαρίας-ΕΕ

Ο νέος ηγέτης της Ουγγαρίας προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα ώστε να αποκαταστήσει την πρόσβαση της χώρας σε δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ικανοποιήσει μια σειρά από απαιτήσεις που θέτει η ΕΕ
THE LIFO TEAM