Σε ιστορικό υψηλό η τιμή του σιταριού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Σε ιστορικό υψηλό η τιμή του σιταριού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στις ΗΠΑ έσπασαν νέο ρεκόρ εν μέσω της σοβαρής αναταραχής που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια αγορά η απουσία διάθεσης ουκρανικού και ρωσικού σίτου

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του σιταριού στο Chicago Board of Trade αυξήθηκε κατά 7%, εχθές φτάνοντας τα 12,94 δολάρια. Η νέα αύξηση έρχεται αφότου η τιμή του σιταριού σημείωσε άνοδο άνω του 40% την περασμένη εβδομάδα σπάζοντας ένα ρεκόρ που είχε να καταγραφεί από το 1975.

«Ο κόσμος έχασε το 30% της εξαγωγικής του ικανότητας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του κλεισίματος των προμηθειών της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει η εταιρεία γεωργικών ερευνών AgResource. 

Η Ρωσία θεωρείται ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ τα οποία αναφέρουν ότι το 2021 εξήγαγε συνολικά 39,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σίτου.

Και άλλα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιτηρών σημειώνουν άνοδο από τότε που άρχισαν οι μάχες στην Ουκρανία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού στο CBOT διαμορφώθηκαν πάνω από 7,56 δολάρια τη Δευτέρα, τιμή που είναι η υψηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2012.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ήδη αύξηση στις τιμές των αγαθών που παράγονται από αυτά τα προϊόντα σε μια αγορά που ήδη βαλλόταν από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις διαταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκάλεσε η πανδημία. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ