Σε έξαρση ο αντισημιτισμός στη Βρετανία

Σε έξαρση ο αντισημιτισμός στη Βρετανία Facebook Twitter
Διαδήλωση της εβραϊκής κοινότητας στην οποία διαμαρτύρεται για δηλώσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν
2

Ο Μαρκ Λιούις, πετυχημένος δικηγόρος, εγκαταλείπει την Βρετανία. Απογοητευμένος από χρόνια αντισημιτικών επιθέσεων και θανατικών απειλών αποφάσισε «ως εδώ».

Ο 53χρονος δικηγόρος σχεδιάζει μια νέα ζωή στο Ισραήλ μαζί με τη σύντροφο του. Και οι δύο έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αγγλία, όμως είναι έτοιμοι να φύγουν. 

«Θέλω απλά να φύγω από δω. Είναι μια σημαντική απόφαση, αλλά δεν αντέχω άλλο» λέει ο Λιούις. «Στο Ισραήλ οι άνθρωποι μπορεί να με αντιπαθούν για τις πολιτικές απόψεις μου, μπορεί να με βρίσκουν ακροδεξιό ή ακροδεξιό ή οτιδήποτε, όμως δε θα με αντιπαθούν επειδή είμαι Εβραίος». 

Στο παρελθόν δύο άνθρωποι έχουν φυλακιστεί ύστερα από απειλές να τον δολοφονήσουν επειδή είναι Εβραίος. Τώρα, λέει ο Λιούις, είναι τόσο πολλές οι αντισημιτικές απειλές -από τη Δεξιά και από την Αριστερά- που σχεδόν τον έχουν κάνει αναίσθητο στο θέμα. 

Η απόφαση του Λιούις και της συντρόφου του έρχεται σε μια εποχή που το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας και ο ηγέτης του Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγορούνται για αντισημιτισμό. Την ίδια στιγμή, τα καταγεγραμμένα περιστατικά αντισημιτισμού σημειώνουν αριθμούς ρεκόρ.

Για τον Λιούις, ο Κόρμπιν είναι πιο πολύ ο καταλύτης παρά η απειλή ο ίδιος. Ο δικηγόρος θεωρεί πως «ο Κόρμπιν απλά αποκάλυψε το έδαφος και όλοι όσοι κινούνταν από κάτω του είναι το πρόβλημα». 

Η Community Security Trust, μια οργάνωση που μάχεται τον αντισημιτισμό κατέγραψε 727 αντισημιτικά περιστατικά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό από τότε που ξεκίνησε η σχετική καταγραφή, το 1984. Όμως, ο μεγαλύτερος αριθμός σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2017. 

Η κοινότητα των Εβραίων στη Μεγάλη Βρετανία, που αριθμεί περίπου 300.000 άτομα, είναι σε αναβρασμό.

Και όλα αυτά σε μια χώρα που θεωρούνταν ασφαλής στο συγκεκριμένο θέμα. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου το 2015 υπήρξε επίθεση σε ένα εβραϊκό σουπερμάρκετ και μια γυναίκα που είχε επιζήσει από το Ολοκαύτωμα δολοφονήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, στη Βρετανία δεν είχαν καταγραφεί περιστατικά φυσικής βίας με αντισημιτικό κίνητρο. Όμως η συζήτηση αρχίζει να αλλάζει. 

«Βλέπουμε τους Βρετανούς Εβραίους να συζητάνε πως θέλουν να φύγουν κάποιοι το έχουν κάνει ήδη κιόλας. Όχι μόνο για τις ΗΠΑ ή τον Καναδά. Και η Αυστραλία είναι ένας επιθυμητός προορισμός» λέει ο Γκιδεόν Φάλτερ, επικεφαλής της Καμπάνιας κατά του Αντισημιτισμού. 

Με πληροφορίες από CNN


 

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ο αντισημιτισμός είναι ρατσισμός και γι’ αυτό απόλυτα κατακριτέος και πρέπει να τιμωρείται όπως κάθε ρατσιστική εκδήλωση.Πιστεύω πως η έξαρσή του σχετίζεται με τα απεχθή εγκλήματα κατά συρροή που διαπράττουν οι Ισραηλινοί (με την απαράδεκτη ανοχή/ συνενοχή των δυτικών κυβερνήσεων) εναντίον των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα.Πιθανόν να σχετίζεται και με τον εκτρωματικό νόμο απαρτχάιντ που πέρασε πολύ πρόσφατα, ο οποίος ορίζει το Ισραήλ αποκλειστικά Εβραϊκό κράτος (κάτι που κατέκριναν ακόμη και Ισραηλινοί διανοούμενοι).Είναι βέβαιο πως ο αντισημιτισμός θα εξαπλωθεί ενώ αν συνεχίσει την πορεία αυτή το Ισραήλ, θα μετατραπεί σε ένα Κράτος γκέτο, εξαρτώμενο πλήρως από τις διαθέσεις των Δυτικών που κάποια στιγμή μπορεί να αλλάξουν κάτω από την πίεση των υπηκόων τους.
Οι απειλές προέρχονται απο τον χώρο της ακροδεξιάς κατα διαφορων ομαδων (εβραίοι, μαύροι).Και τι σημαίνει αυτο!Επειδή υπάρχουν κάποιοι ηλίθιοι που δεν κατανοήσουν κάποια πράγματα οι εβραίοι πρέπει να μεταναστεύουν σε αλλη χωρα.Δέχονται επίθεση απο καποιον άγνωστο, αμύνονται για να προστατεύσουν τον ευατο τους και την καταγγελουν στην αστυνομία.Οποιος έχει το δίκιο με το μερος του, το παλεύει, και δεν τα παρατα.