Ρεκόρ κατέγραψαν οι απολύσεις στη Βρετανία το τρίτο τρίμηνο του έτους, με συνέπεια να κάνει «άλμα» το ποσοστό ανεργίας.

 

Το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο απολύθηκαν 314.000 εργαζόμενοι στη Βρετανία, αριθμός ρεκόρ. Οι απολύσεις ήταν 181.000 περισσότερες σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας (ONS).

 

Το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 4,8%, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2016. Το τρίμηνο του καλοκαιριού, ως τον Αύγουστο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 4,5%. Τα στοιχεία της ONS δείχνουν ότι οι Βρετανοί έχουν μπροστά τους δύσκολους μήνες.

 

Πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ αναγκάστηκε να παρατείνει έως τα τέλη Μαρτίου το δαπανηρό σχέδιο για αναστολή συμβάσεων εργασίας, στο οποίο το κράτος καλύπτει το 80% αυτών των εργαζομένων. Επίσης, ανακοίνωσε άλλες μορφές ενίσχυσης, ύψους δισεκατομμυρίων λιρών.

 

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας εκτιμά ότι περίπου 5,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χρειαστούν στήριξη ενώ είναι σε αναστολή, κατά τη διάρκεια του lockdown αυτού του μήνα. Τον Οκτώβριο ήταν 2 εκατομμύρια αυτοί οι εργαζόμενοι.

 

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας υπογραμμίζουν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε, σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών. Όμως, οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι η έως τώρα απροθυμία του να παρατείνει το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων οδήγησε σε περιττές απολύσεις.

 

«Η αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει εγκαίρως την έκταση αυτής της κρίσης στην απασχόληση κόστισε σε ανθρώπους τα μέσα επιβίωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, Τζόναθαν Ρέινολντς.

 

Με πληροφορίες από Reuters