Σε ένα χρόνο αποχωρεί από τη θέση του ο συνιδρυτής της Alibaba

Σε ένα χρόνο αποχωρεί από τη θέση του ο συνιδρυτής της Alibaba Facebook Twitter
EPA
0

Σε ακριβώς ένα χρόνο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, θα αποχωρήσει από το πόστο του ο Τζακ Μα, εκτελεστικός πρόεδρος και συνιδρυτής του κινεζικού κολοσσού Alibaba.

Αυτό ανακοίνωσαν επίσημα ο γιγάντιος όμιλος τεχνολογίας και ηλεκτρονικού εμπορίου και ο ίδιος ο Μα με προσωπική ανοιχτή επιστολή του, διαψεύδοντας έτσι τα πρόσφατα δημοσιεύματα ότι η αποχώρησή του θα είναι άμεση.

Θα τον διαδεχθεί, όπως ανακοινώθηκε, ο σημερινός 46χρονος διευθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Ζανγκ, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Σαγκάης, ο οποίος βρίσκεται στην εταιρεία εδώ και 11 χρόνια και ανέλαβε CEO το 2015 (τίτλο που θα κρατήσει και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εκτελεστικού προέδρου).

Η μεταβατική περίοδος διάρκειας ενός έτους έως το φθινόπωρο του 2019 κρίθηκε αναγκαία για να γίνει ομαλά η διαδοχή από τον Μα στον Ζανγκ.

Ο Μα, πρώην δάσκαλος αγγλικών, χωρίς κανένα τεχνολογικό υπόβαθρο, είχε ιδρύσει, μαζί με 17 άλλα άτομα το 1999 την Alibaba. Η μικρή εταιρεία, υπό την καθοδήγησή του εξελίχθηκε σε ένα διεθνή επιχειρηματικό κολοσσό, εισηγμένο από το 2014 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, από όπου άντλησε 25 δισ. δολάρια (η μεγαλύτερης αξίας εισαγωγή εταιρείας διεθνώς).

Το 2017 ο όμιλος Alibaba Group είχε έσοδα περίπου 50 δισ. δολαρίων, απασχολεί πλέον πάνω από 66.000 άτομα και σήμερα η χρηματιστηριακή αξία του αγγίζει τα 420 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος ο Μα, ο οποίος κατέχει το 6,4% των μετοχών της Alibaba, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα, με εκτιμώμενη περιουσία σχεδόν 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο 54χρονος θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έως το 2020.

Όπως δήλωσε, «ένα πράγμα μπορώ να υποσχεθώ σε όλους: η Alibaba ποτέ δεν ήταν μόνο ο Τζακ Μα, αλλά ο Τζακ Μα θα ανήκει πάντα στην Alibaba». Στο μέλλον το έργο του θα εστιασθεί σε φιλανθρωπίες στο χώρο της εκπαίδευσης, κατά το πρότυπο του Μπιλ Γκέιτς της Microsoft.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM